Vés al contingut

Santa Coloma Sasserra

Per a altres significats, vegeu «església de Santa Coloma Sasserra».
Plantilla:Infotaula geografia políticaSanta Coloma Sasserra
Imatge
Cementiri, església de Santa Coloma i el Giol
Tipusnucli de població Modifica el valor a Wikidata

Localització
Map
 41° 47′ 41″ N, 2° 10′ 07″ E / 41.79462°N,2.16869°E / 41.79462; 2.16869
EstatEspanya
Comunitat autònomaCatalunya
Provínciaprovíncia de Barcelona
ComarcaMoianès
MunicipiCastellcir Modifica el valor a Wikidata
Geografia
Altitud863 m Modifica el valor a Wikidata

Santa Coloma Sasserra és un poble rural al municipi de Castellcir, pertanyent a la comarca del Moianès. Antigament, però, la seva parròquia també abraçava una part dels actuals termes de Balenyà, Centelles i Moià.

És al sector nord del terme municipal de Castellcir, a prop del límit amb Collsuspina i Moià. El seu centre és l'església parroquial de Santa Coloma, al costat de la masia del Giol i de la Rectoria, en un pla carener entre la riera de Santa Coloma, a ponent, i el torrent de la Font del Pardal, a llevant. Al nord hi ha el Pla del Forn; al nord-est, la masia del Bonifet, i a llevant, a la vall del torrent del Soler, el Camp de la Terma.

Formen part d'aquest poble, a part de l'església i la rectoria propera, les masies de les Berengueres, el Bonifet, el Giol, Serracaixeta i la Torre de Serracaixeta, actualment dins del terme de Castellcir; les Closanes, les Comes de Santa Eugènia, el Gomar, Perers, els Plans del Toll, Puig-antic, el Toll i la Tuta, ara en el de Moià; Mirambell, el Soler de l'Espina i la Torre Estrada, en el de Balenyà, i el Corral de la Rovira, en el de Centelles. També en forma part la urbanització de la Penyora. Al segle xvii (1681) també s'esmenten les Cases de Serracaixeta.[1]

També hi ha l'espectacular roure del Giol i, al sud-oest, les restes de la Domus de Santa Coloma.

Hi mena, des de Castellcir, a la cruïlla de les carreteres BV-1310 i BV-1342, el camí de Santa Coloma Sasserra, que en quatre quilòmetres de bon camí sense asfaltar duu fins al nucli d'aquesta parròquia rural, format per l'església, la casa del Giol i la rectoria.

Personatges il·lustres

[modifica]

Referències

[modifica]
  1. RODRÍGUEZ LARA, José Luis. Aproximació a la Toponímia del Moianès. Barcelona: Rafael Dalmau, Editor, 2009. (Col·lecció "Camí Ral", núm. 30). ISBN 978-84-232-0735-0