Vés al contingut

Músculs escalens

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula anatomiaEscalens
Músculs vertebrals anteriors.
Secció del coll aproximadament a nivell de CVI. Es mostra la disposició de la fascia colli.
Detalls
LlatíMusculi scaleni Modifica el valor a Wikidata
Part demúscul del coll Modifica el valor a Wikidata
OrigenVèrtebres cervicals CII-CVII
InsercióPrimera i segona costelles.
IrrigacióArtèria cervical ascendent]
Branca de l'artèria tiroidal inferior
InnervacióNervis C3-C6
AccionsElevació de la primera i segona costelles.
Identificadors
FMAModifica el valor a Wikidata 64829 Modifica el valor a Wikidata : multiaxial – Modifica el valor a Wikidata jeràrquic
Termes anatòmics dels músculs

Els músculs escalens (del grec σκαληνός, skalenós «desigual»)[1][2] és un grup de tres parells de músculs de diferents mides, que són als costats del coll. S'originen a les apòfisis transverses de les vèrtebres cervicals de CII a CVII. S'insereixen a la primera i segona costelles; però es consideren músculs vertebrals laterals.[3] Són innervats per les branques anteriors dels nervis espinals C4 a C6.

Són tres parells de músculs:

Hi ha un quart múscul, el múscul escalè mínim o menor o múscul de Sibson (scalenus minimus), que de vegades és darrere de la porció inferior de l'escalè anterior, entre l'escalè anterior i l'escalè mitjà. Té la mateixa acció i l'innerven els mateixos nervis.[1]

L'acció dels músculs escalè anterior i mig és elevar la primera costella i flexionar lateralment (doblegar) el coll cap al mateix costat.[4] L'acció de l'escalè posterior és l'elevació de la segona costella i la inclinació del coll cap al mateix costat. Tots ells i l'esternoclidomastoidal actuen com a músculs accessoris de la inspiració.

Referències

[modifica]
  1. 1,0 1,1 «escalè -ena». Diccionari enciclopèdic de medicina. Enciclopèdia Catalana, S.A. 1997-2010. Arxivat de l'original el 2012-10-02. [Consulta: 20 gener 2014].
  2. Mosby’s Medical, Nursing and Allied Health Dictionary, Fourth Edition, Mosby-Year Book Inc., 1994, p. 1395
  3. Henry Gray. Anatomy: Descriptive and Applied, 1913. 
  4. Buford JA, Yoder SM, Heiss DG, Chidley JV «Actions of the scalene muscles for rotation of the cervical spine in macaque and human». J Orthop Sports Phys Ther, 32, 10, 10-2002, pàg. 488–96. PMID: 12403200.
Aquest article incorpora text de l'edició de l'Anatomia de Gray en domini públic.

Imatges

[modifica]