Vés al contingut

Kryachkoïta

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralKryachkoïta
Fórmula química(Al,Cu)₆(Fe,Cu)
EpònimValery Kryachko (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusMeteorit Khatyrka, Rierol Listvenitovyi, Riu Khatyrka, Melange tectònica Chetkinvaiam, Massís d'Iomrautvaam, Koriàkia, Krai de Kamtxatka, Rússia
Classificació
Categoriaelements natius
Propietats
Sistema cristal·líortoròmbic
Estructura cristal·linaa = 7,460 Å; b = 6,434 Å; c = 8,777 Å;
Grup puntualmm2 - piramidal
Grup espacialcmc21
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA2016-062
Any d'aprovació2016
SímbolKyh Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La kryachkoïta és un mineral de la classe dels elements natius. Rep el nom en honor de Valery Kryachko, prospector rus que va descobrir el 1979 les mostres originals del meteorit Khatyrka.

Característiques

[modifica]

La kryachkoïta és un aliatge de fórmula química (Al,Cu)₆(Fe,Cu). Va ser aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 2016, i la primera publicació data del 2017. Cristal·litza en el sistema ortoròmbic. Químicament és semblant a la hollisterita, així com a la icosaedrita. Es coneix un anàleg sintètic seu.

Segons la classificació de Nickel-Strunz la kryachkoïta pertany a «01.AA - Metalls i aliatges intermetàl·lics de la família coure-cupalita» juntament amb els següents minerals: alumini, coure, or, plom, níquel, plata, steinhardtita, auricuprur, cuproaurur, tetraauricuprur, anyuiïta, khatyrkita, novodneprita, cupalita, hunchunita, stolperita, hollisterita, icosaedrita i proxidecagonita.

L'exemplar que va servir per a determinar l'espècie, el que es coneix com a material tipus, es troba conservat a les col·leccions mineralògiques del Museu Nacional d'Història Natural, l'Smithsonian, situat a Washington DC (Estats Units), amb el número de registre: usnm 7908.

Formació i jaciments

[modifica]

Va ser descoberta al meteorit Khatyrka, trobat al rierol Listvenitovyi, al massís d'Iomrautvaam, a Koriàkia (Krai de Kamtxatka, Rússia). Es tracta de l'únic indret de tot el planeta on ha estat descrita aquesta espècie mineral.

Referències

[modifica]
  1. «Kryachkoite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 29 novembre 2019].