Vés al contingut

Dagda

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula personatgeDagda
Tipusdeïtat celta Modifica el valor a Wikidata
Context
Mitologiamitologia irlandesa Modifica el valor a Wikidata
Dades
Gèneremasculí Modifica el valor a Wikidata
Família
FillsMidir (en) Tradueix, Angus (mitologia), Brigid, Bodb Derg, Cermait (en) Tradueix, Áine i Aed (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Altres
Part deTuatha Dé Danann Modifica el valor a Wikidata

Dagda és un déu de la mitologia celta. El seu nom significa "déu eficaç" i és la divinització de l'home més poderós de la tribu, per això té atributs de guerrer i de mag.[1] És el patró dels bruixots i del coneixement, per ser ell mateix un druida.

Posseeix una olla màgica capaç d'alimentar totes les persones de la terra (igual que un cap vetlla pels seus subordinats) i amb una arpa (Daurblada) crida les estacions de l'any perquè vinguin. Porta també una roda, símbol del poder del cosmos i una maça amb la que pot provocar la mort immediata de qualsevol ésser humà.

Entre els irlandesos rep també el nom d'Eochaid, Ollathair i Ruadh Rofessa i ocupa el segon lloc en importància del panteó, per sota de Lug. Entre els gals, les seves funcions estan repartides amb Sucellos.[2]

Casat amb Morrigan, va tenir una relació amb la deessa Boann. Per tal d'amagar-la, va fer que el sol es detingués durant nou mesos[3] i així ella va parir el seu fill Aengus en un dia (qui després el trairà per quedar-se amb els seus dominis).

Referències

[modifica]
  1. Grimal, P. et al., Mitologías de las estepas, de los ríos y de los bosques, Planeta, 1967
  2. Paul-Marie Duval, Les Dieux de la Gaule, éditions Payot, Paris, 1993
  3. Müller, Edward (ed. and tr.). "Two Irish Tales. 2. The History of Aillel and Etain." Revue Celtique 3 (1878): 351-60 [Egerton 1782].