Vés al contingut

Bleu de Gex

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula formatgeBleu de Gex
Altres nomsbleu de Septmoncel, bleu du Haut-Jura
Tipusformatge francès, formatge de llet de vaca, formatge blau, formatge làctic i formatge de llet crua Modifica el valor a Wikidata
CertificatAOC 1977
Origen
RegióFranc-Comtat
PaísFrança
Lloc de produccióAin i Jura Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Origen de la lletVaca
PasteuritzatNo
TexturaFormatge blau
Matèria grassa50%
Dimensions35 cm
Pes i forma7-8 kg
Temps d'envelliment2-3 mesos
Ingredientsllet de vaca Modifica el valor a Wikidata
Més informació
Producció510 t, 550 t, 533 t i 455 t Modifica el valor a Wikidata
Àrea135.000 ha Modifica el valor a Wikidata
Lloc webbleu-de-gex.com Modifica el valor a Wikidata

El bleu de Gex és un formatge blau francès dels altiplans de l'Alt Jura a cavall dels departaments d'Ain i de Jura, a la regió del Franc-Comtat. A aquest formatge se l'anomena bleu de Septmoncel o bleu du Haut-Jura. Es beneficia d'una AOC des del 20 de setembre de 1977, tenint denominació d'origen protegida a nivell europeu pel Reglament (la CE) n.º 1107/96 de la Comissió de 12 de juny de 1996, com «Bleu du Haut-Jura, de Gex, de Septmoncel».

Història

[modifica]

Els monjos de l'Abadia de Saint-Claude ja el fabricaven al segle xiii. Aquests monjos provenien del Delfinat i des d'on portaren les tècniques d'elaboració de formatge blau.

Fabricació

[modifica]

El salat sec, que es fa al llarg de diversos dies, com en el passat, li dona a la crosta i al formatge la seva especial textura. Se'l deixa madurar durant, almenys, 3 setmanes, encara que el temps normal és que siguin 2-3 mesos. Durant l'afinat, s'insereix aire amb una xeringa a la pasta per permetre que la floridura creixi internament. La producció del 1998 fou de 498 tones (-3,9% respecte a 1996), el 100% amb llet crua. És obligatori, legalment, mostrar el logo INAO i l'acrònim, la frase Appellation d'Origine Contrôlée i el nom del formatge. La paraula «Gex» està impresa en relleu sobre la crosta.

Enllaços externs

[modifica]