Vés al contingut

Begtegínida

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Begtegínida fou una nissaga senyorial que va governar l'alta Mesopotàmia durant un segle. El seu centre era Irbil però va governar també temporalment a Haran, Mossul i Sindjar.

La va fundar Zayn al-Din Ali Kučuk ibn Begtegin, amir (oficial militar) turcman, lloctinent de Imad-ad-Din Zengi que va rebre del seu senyor el govern dels territoris entre el Gran Zab i el país dels kurds humaydites (a Takrit) i hekkarites (a Shahrazur), amb seu a Irbil. Va exercir també el govern de Mossul després del 1145, i uns anys després (després del 1150) el de Sindjar i Haran. Abans de morir el 1168 va retornar tots els seus feus a Kutb al-Din a canvi de ser confirmat com a governador hereditari d'Irbil.

El va succeir el seu fill Muzaffar al-Din Gokburi (o Gökburi) que fou enderrocat immediatament pel governador d'Irbil, Kaymaz, que va portar al tron al seu germà petit Zayn al-Din Yusuf. Kaymaz va rebre més tard el govern de Mossul i Gokburi va rebre el govern d'Haran en compensació a la pèrdua d'Irbil.

El 1190 va morir el seu germà Yusuf i Gokburi va obtenir la investidura d'Irbil de Saladí. Després de la mort de Saladí (1193) ja no es va considerar vassall de ningú més que del califa. Va governar a Irbil fins a la seva mort el 1233. No va deixar fill i va llegar el seu principat al Califa que efectivament van ocupar Irbil.

Llista d'emirs

[modifica]

Bibliografia

[modifica]