Vés al contingut

Autòlic de Pítana

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula personaAutòlic de Pítana
Biografia
Naixement(grc) Αυτόλυκος Modifica el valor a Wikidata
c. 360 aC Modifica el valor a Wikidata
Pitane (Turquia) Modifica el valor a Wikidata
Mortc. 290 aC Modifica el valor a Wikidata (69/70 anys)
Activitat
Camp de treballAstronomia i matemàtiques Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciómatemàtic, astrònom Modifica el valor a Wikidata


Autòlic de Pítana[1] (en llatí Autolycus, en grec antic Αὐτόλυκος ὁ Πιταναῖος) va ser un matemàtic nascut a Pitane a Eòlia, el primer mestre del filòsof Arcesilau de Pítana. Va viure probablement cap al final del segle iv aC. Era contemporani d'Aristòtil. No es coneix la seva història.

Portada d'una edició en llatí del segle XVI del seu llibre sobre el moviment de l'esfera.

Va escriure algunes obres matemàtiques i dos tractats astronòmics que encara es conserven i són l'exemple més antic de l'astronomia matemàtica grega.[2]

El més conegut dels dos és Sobre el moviment de l'esfera (περὶ κινουμένης σφαῖρας),[3] una obra que conté dotze proposicions sobre el comportament d'una esfera que se suposa que gira de manera uniforme al voltant d'un diàmetre fix, mentre que un gran cercle (fix) la divideix en dues parts, una visible i l'altra invisible. És la primera aplicació sistemàtica del raonament geomètric al moviment aparent del cel.

L'altre tractat és Sobre l'ascens i la posta de les estrelles fixes (περὶ ἐπιτολῶν καὶ δύσεων)[4] en dos volums, on analitza els moviments reals i aparents d'una estrella donada en relació al sol. Aquests mesuraments servien per poder determinar el pas de les estacions.[5]

Referències

[modifica]

Bibliografia

[modifica]

Enllaços externs

[modifica]
  • O'Connor, John J.; Robertson, Edmund F. «Autòlic de Pítana» (en anglès). MacTutor History of Mathematics archive. School of Mathematics and Statistics, University of St Andrews, Scotland.
  • Huxley, G.L. «Autolycus of Pitane» (en anglès). Complete Dictionary of Scientific Biography, 2008.
  • Sobre l'esfera que es mou. Edició Teubner (1885). En (grec antic) i traducció al (llatí)