Vés al contingut

Abu-Hàmid al-Gharnatí

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula personaAbu-Hàmid al-Gharnatí
Biografia
Naixement1080 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Granada (Espanya) Modifica el valor a Wikidata
Mort1170 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata (89/90 anys)
Damasc (Síria) Modifica el valor a Wikidata
ReligióIslam Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballFiqh i viatge Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióescriptor, viatger Modifica el valor a Wikidata

Abu-Hàmid Muhàmmad ibn Abd-ar-Rahman (o Abd-ar-Rahim) ibn Sulayman al-Maziní al-Qaysí al-Gharnatí, més conegut senzillament com a Abu-Hàmid al-Gharnatí (Granada, 1080 - Damasc, 1170) fou un viatger andalusí i compilador de meravelles del món antic (ajàïb).

Va estudiar a Granada i a Uclés (Uklish), i als 30 anys va abandonar l'Àndalus i va viure a Ifríqiya fins vers 1117, quan va anar cap a Egipte i va romandre al Caire fins al 1123; després va anar a Damasc i a Bagdad on va viure-hi quatre anys. El 1120 era a Abhar, a l'Iran, i després va arribar a la regió de la desembocadura del Volga; uns anys després va anar cap a Hongria on hi va viure tres anys, fins al 1153; després va anar a Coràsmia, Bukharà, Marw, Nixapur, Rayy, Isfahan i Bàssora per arribar finalment a la Meca per complir amb el pelegrinatge. El 1155 es va establir a Bagdad però sis anys després se'n va anar a Mossul, i d'allí al cap d'un temps a Síria, on va viure a Alep i després a Damasc on va morir-hi als 90 anys.[1]

Als darrers anys dels seus viatges va escriure a Bagdad Kitab al Múrib an bad ajàïb al-Màghrib dedicat al visir Yahya ibn Hubayra; i a Mossul va escriure Túkfat al-albab wa-núkhbat al-ajab; a les seves obres descriu fets meravellosos i coses estranyes vistes en els seus viatges. G. Ferrand va publicar la segona obra el 1925; la primera fou traduïda al castellà per C. E. Dubler amb el títol Abu Hamid el Granadino y su relación de viajes por tierras euroasiáticas, a Madrid el 1953.

Referències

[modifica]
  1. «Atlas de los exploradores españoles», 2009. [Consulta: 30 novembre 2018].

Bibliografia

[modifica]