Vés al contingut

Meze

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 00:06, 31 ago 2021 amb l'última edició de Rebot (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Infotaula menjarMeze
Característiques
Epònimgust Modifica el valor a Wikidata
País d'origenTurquia Modifica el valor a Wikidata
Gastronomiagastronomia de Turquia i gastronomia dels Balcans Modifica el valor a Wikidata
Detalls
Tipusplat, entrant i menjar amb els dits Modifica el valor a Wikidata

Un meze o mezze (en turc meze; en àrab: مزة, mazza; en persa مزه, mazze; en grec μεζές, mezes; en Búlgar, en serbi i en macedònic мезе, meze), en la cuina de l'est del mediterrani i de l'Orient Mitjà, és una selecció d'aperitius variada que sol anar acompanyada d'una beguda alcohòlica, com el rakı a Turquia o l'ouzo a Grècia. L'equivalent en Espanya són les tapes.[1][2]

En la cuina dels països com Jordània, Palestina, Síria o el Líban aquest conjunt sol servir-se com a part d'un menjar a "gran escala" a què es pot dedicar molt de temps. En alguns països se'n diuen muqabbilat (entremesos), quan no se serveix amb alcohol. La paraula meze o mezze, que ha arribat al català del turc, del grec i de l'àrab oriental, prové del persa o farsi مزه (mazze), que significa gust i aquest nom prové del verb مزیدن mazzidan, és a dir, tastar.[3]

Els populars meze (entremesos) se serveixen acompanyats de rakı i entre els més coneguts hi ha els d'albergínia elaborats de diverses maneres, els de tomàquets, els que contenen cogombres, les cebes fresques, el formatge blanc turc semblant al feta greg, els tomàquets i pebrots farcits d'arròs (dolma), el pollastre circasià (elaborat amb una salsa a base de nous), els musclos fregits o farcits, el puré de faves, el çiroz o verat fumat, el lakerda (peix en salaó), el leblebi (cigrons torrats), les olives negres i verdes, els raves, la pastırma i el sucuk (llonganissa turca assaonada).

A Turquia els meze són servits tant en les tradicionals meyhane, establiments en els quals se serveixen begudes alcohòliques com el rakı o el vi, com en els restaurants més moderns, que també serveixen cervesa.

Galeria

Referències

  1. Davidson, Alan. The Oxford Companion to Food. Oxford University Press, 21 August 2014, p. 517–518. ISBN 9780191040726. 
  2. Arditi, Talya «How to drink raki: A crash course in Turkey's signature drink» (en english). CNN Travel. CNN, 29-12-2015.
  3. Speake, Jennifer; LaFlaur, Mark. «The Oxford Essential Dictionary of Foreign Terms in English». Oxford Reference. [Consulta: 13 desembre 2020].

Vegeu també