Testaa miten etätyö vaikuttaa sinuun ja työpaikkaasi – myötäelämistä tarvitaan nyt erityisen paljon
Poikkeukselliset olot vaativat poikkeuksellisia taitoja. Kun koronapandemia on häätänyt ihmiset etätöihin korostuvat entisestään työelämätaidot, joita tarvitaan silloinkin kun olemme etäällä toisistamme. Testin tuloksista saat konkreettisia vinkkejä inhimillisempään etäilyyn.
Professori Anne Birgitta Pessi, Anna Martta Seppänen ja Jenni Spännäri ovat tutkineet myötätuntoa ja sen merkitystä työelämässä.
Kuuntele Tiedeykkönen: Miten myötätuntoa voi kehittää?
Tutkimuksesta nousee esiin myös uusi termi, myötäinto, joka tarkoittaa hyvien tunteiden jakamista: iloitsemista toisen onnistumisesta, yhdessä innostumista ja ideointia.
Myötäinto tarkoittaa hyvien tunteiden jakamista: iloitsemista toisen onnistumisesta, yhdessä innostumista.
Myötätunto ja myötäinto ovat tutkitusti työelämän tukipilareita. Toisilta saatu myötätunto auttaa, kun on vaikeaa. Myötäintoisessa työyhteisössä innovoidaan uutta.
Sekä vaikeiden että innostavien tunteiden myötäelämisellä on vaikutusta niin työhyvinvointiin kuin tehokkuuteen ja sitoutumiseenkin. Etätöissä myötätunnon ja myötäinnon taidot ovat erityisen tarpeellisia, mutta niiden toteuttaminen vaikeaa.
Testaa omat ja työyhteisösi myötuntotaidot
Alla olevalla testillä voit kokeilla, miten myötätunto ja myötäinto toteutuvat sinun kohdallasi ja työpaikallasi.
Samalla saat vinkkejä, kuinka voit pitää inhimillistä vuorovaikutusta yllä, vaikka aidot kohtaamiset ihmisten kanssa jäävät vähäisiksi.
Kysymykset pohjaavat Pessin, Seppäsen ja Spännärin (Helsingin yliopisto ja CoHumans oy) toteuttamaan kyselyaineistoon. Testin tulokset tallentuvat työryhmän käytettäväksi etätyötä ja työyhteisöjä koskevaan jatkokyselyyn. Mitään henkilötietoja ei kerätä tai tallenneta.
Aiheesta voi keskustella 26.11. saakka.