Hyppää pääsisältöön

Oppiminen

Joona Hellman haluaa levittää hyvää mieltä somessa – “Jos joku kommentoi minulle hyi helvetti, vastaan, että haleja”

Vuodelta 2022
Somevaikuttaja Joona Hellman, kolme lähikuvaa.
Kuva: Kuvakaappaukset Pause-sarjasta, kuvankäsittely Mikko Lehtola

Joona Hellman on hävennyt somekommenttien takia itseään, mutta hän saa somesta myös kiksejä.

Vaikuttajana työskentelevä Joona Hellman sanoo olevansa somessa, koska hänet on luotu viihdyttämään ihmisiä. – Haluan tehdä ihmisten elämästä pikkuisen parempaa.

Ikäviin kommentteihin Hellman vastaa usein positiivisesti.

– Jos joku kommentoi minulle hyi helvetti, vastaan, että haleja, love you too.

Joona tietää, että usein ihminen vain haluaa jonkun kuuntelevan häntä, edes hetken.

– Kun annan siihen mahdollisuuden, he kiittävät, kun kuuntelin. Ehkä heillä ei ole ketään muuta, joka kuuntelisi.

Samalla some kuitenkin vie voimia.

– Saan somesta suurimmat kiksit, mutta myös pahemman olon kuin mistään muusta.

Ilkeät kommentit surettavat

Hellman on säästynyt pahoilta vihaviestiryöpyiltä. Yksittäisiä ilkeitä kommentteja kuitenkin tulee.

– Ne ovat usein sellaisia, että olet tosi feminiininen ja homo.

TikTokissa ihmeteltiin muutama vuosi sitten, mitä Joonan vartalolle on tapahtunut ja kauhisteltiin, että hän on ”ottanut kiloja”.

– Ja niin olinkin, mielenterveyshaasteiden ja niistä seuranneen liikkumattomuuden takia. Ne kommentit satuttivat todella pahasti.

Samalla viikolla Joona meni kauppaan herkkuhimon kourissa. Hän halusi sipsiä ja aikoi ostaa muutaman pussin kotiin varastoon. Lisäksi ostoskorissa oli pari suklaapatukkaa.

Joona oli aiemmin suhtautunut ruokaan neutraalisti ja halunnut kannustaa seuraajiaan samaan ajattelutapaan. Kiellettyjä ruokia ei ollut, vaan kaikenlainen ruoka kuului elämään.

– Minulle tuli kauhea häpeä, jota en ole ennen kokenut. Laitoin hupun päähän ja toivoin, ettei kukaan näe ostoksiani. Se oli tosi surullista.

Somessa selviää ilman seurauksia

Somealustat hyötyvät vastakkainasettelusta ja kärjistyneestä keskustelusta, sanoo psykoterapeutti Emilia Kujala. Kun ihmisissä herää tunteita, he viettävät alustoilla enemmän aikaa.

Tunteita herättävä sisältö jakaa porukkaa kahteen leiriin: toiset tykkäävät kovasti, toiset eivät yhtään.

– Emme voi vaikuttaa tunteisiin, joita meissä herää. Mutta mikään ei oikeuta sitä, että toimii epäkunnioittavasti tai jopa syyllistyy mahdollisesti rikokseen, kun tunteen ohjaamana öyhöttää ja kiusaa muita.

Emilia Kujala nojaa vaaleanpunaisen kivitalon seinään ja hymyilee kameralle.
Kuvateksti Psykoterapeutti Emilia Kujala muistuttaa, ettei ikävien somekommenttien herättämiä tunteita kannata vähätellä.
Kuva: Mira Pelo / Yle

Kujala sanoo, että ihmisen käyttäytymistä ohjaavat oletetut seuraukset. Jos tiedämme, että tietyllä asialla on tarpeeksi kielteisiä seurauksia, jätämme sen tekemättä.

– Siksi häpeä on tehokas käytöksen suitsija. Se palauttaa nopeasti maan pinnalle: en voi toimia näin, koska tätä ei hyväksytä. Somessa kielteisiä seurauksia ei ole tai sitten ne ovat hyvin lieviä.

Joona Hellman uskoo, että ihmisillä hämärtyy somessa se, että käyttäjän takana on oikea ihminen, jolla on oikeat tunteet.

– Somessa voit vaan heittää pommin ja jatkaa päivääsi normaalisti.

Joona Hellman on tubettaja ja somevaikuttaja, joka osallistui Ylen Pause -ohjelmaan. Ohjelmassa joukko vaikuttajia piti kahden viikon sometauon ja raportoi siitä kameralle.

Psykoterapeutti Emilia Kujalan vinkit

  1. Älä vähättele tunteita, joita ikävistä kommenteista voi seurata. Kokemuksen validoiminen eli oikeaksi vahvistaminen itselleen on tärkeää. On ok, jos ilkeä kommentti satuttaa.

  2. Sovelluksissa on monia keinoja estää ikäviä yhteydenottoja. Kommentit ja viestit voi sulkea ulkopuolisilta ja kommentteja voi ilmiantaa. Voit myös pyytää luotetun ihmisen käymään läpi viestejä etukäteen. Jos epäilet rikosta, tee rikosilmoitus.

  3. Jos ikävät kommentit vaikuttavat omaan käytökseen, koeta suhteuttaa niitä muihin mahdollisiin näkökulmiin. Mitä muut ihmiset ajattelevat? Puhu luotettavan ihmisen kanssa, joka voi antaa erilaisen näkökulman.

Lisää aiheesta Yle Areenassa

Keskustelu