Puolueiden puheenjohtajat väittelivät opettajien palkoista OAJ:n kuntavaalitentissä

Oppositio arvosteli hallitusta jo tehdystä päätöksestä, jonka pelätään heikentävän muun muassa opettajien palkkojen kehitystä. Pääministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan syytä huoleen ei ole.

 Puolueen puheenjohtajat vasemmalta vasemmistoliiton Minja Koskela, vihreiden Sofia Virta, KD:n Sari Essayah, keskustan Antti Kaikkonen, kokoomuksen Petteri Orpo, RKP:n Anders Adlercreutz, SDP:n Antti Lindtman ja perussuomalaisten Riikka Purra puoluejohtajien vaalitentissä Educa-messuilla.
Puolueiden puheenjohtajat osallistuivat kuntavaalitenttiin opetusalan Educa-messuilla lauantaina Helsingissä. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva
STT

Kysymys opettajien palkoista sai puolueiden puheenjohtajat kiihtymään Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n kuntavaalitentissä Educa-tapahtumassa lauantaina Helsingissä.

Riittävän palkkatason nostivat alan vetovoimaa lisäävänä tekijänä esiin monet puheenjohtajat.

– Opettajat ansaitsevat riittävän palkankorotustason. Mutta se on niin, että me poliitikot emme ole työmarkkinaosapuoli, sanoi pääministeri, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo.

Hän totesi, että palkoista päätetään työmarkkinapöydissä ja että uudella vientivetoisella palkkamallilla haetaan Suomen kykyä maksaa palkankorotuksia. Eduskunta hyväksyi viime vuoden lopulla hallituksen esittämän mallin, jolla rajoitetaan valtakunnansovittelijan mahdollisuuksia ylittää esityksissään niin sanottua palkankorotusten yleistä linjaa.

Tämän linjan määrittelevät yleensä teollisuuden vientialat. Orpo vakuutti, että malli mahdollistaa erilaiset palkkaratkaisut julkisilla, naisvaltaisilla aloilla. Hän nosti esiin mahdollisuuden paikalliseen sopimiseen.

– Jos joku viesti piti antaa, niin sanoisin, että huoli pois, Orpo sanoi.

Valtiovarainministeri, perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra vastasi palkkoja koskevaan kysymykseen korostamalla julkisen talouden tasapainottamisen merkitystä.

– Miten me ylipäätään turvaamme sen, että tässä maassa on hyvät koulutusmahdollisuudet, että meillä on opettajia, rauhallisia kouluja, että kaikki voivat oppia? Millä me takaamme sote-palvelut? Me takaamme sen sillä, että meillä on julkinen talous, joka on kunnossa. Että se on lähempänä tasapainoa.

Pääoppositiopuolue SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman totesi, ettei vientivetoinen palkkamalli korjaa julkisen talouden ongelmia, vaan sen myötä ”käsi on pantu syvälle opettajien ja muiden julkisen sektorin työntekijöiden taskuihin”.

– Tämä palkkakuoppalaki heikentää muun muassa opettajien mahdollisuutta pitää huoli heidän ansiokehityksestään. Ja tämä vähentää vetovoimaa eikä osoita arvostusta opettajille, Lindtman sanoi.

Hän lisäsi, että laki vaikuttaa myös tuleviin työehtosopimusneuvotteluihin kiristämällä tilannetta.

Puheenjohtajilta kysyttiin tentissä myös heidän kantaansa opettajan ammattinimikkeen suojaamiseen, jota muun muassa OAJ on vaatinut. Kaikki puheenjohtajat ilmoittivat kannattavansa sitä.