Valtioneuvoston teettämän tuoreen arvion mukaan sairaanhoitajia ja lähihoitajia tarvittaisiin palvelutarpeen kasvun vuoksi yli 20 000 lisää vuoteen 2030 mennessä ja noin 45 000 vuoteen 2040 mennessä.
– Sote-alaan liittyen yleisesti trendi on se, että väestön ikääntyminen ja muut ilmiöt lisäävät hoivapalvelujen kysyntää, Ely-keskusten kehittämis- ja hallintopalveluja tuottavan Keha-keskuksen tutkija Kimmo Kari sanoo.
Eläkevakuuttaja Kevan ennusteen mukaan valtakunnallisesti yli neljännes hyvinvointialueiden henkilöstöstä siirtyy vanhuuseläkkeelle tai täydelle työkyvyttömyyseläkkeelle seuraavan kymmenen vuoden aikana.
Työttömyys kasvanut hoiva-alalla
Sosiaali- ja terveysalan työmarkkinatilanne on herättänyt keskustelua, kun hyvinvointialueilla on käyty laajoja muutosneuvotteluja, mutta samaan aikaan hoitajista sanotaan olevan huutava pula ja heitä rekrytoidaan myös kolmansista maista.
Koko hoitoalan työttömyys kasvoi marraskuussa yli 2 400 työttömällä verrattuna vuotta aiempaan, ilmenee työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) tilastoista. Lähihoitajia oli marraskuussa työttömänä lähes 6 400. Määrä kasvoi vuoden takaisesta 1 500 ihmisellä.
Sairaanhoitajien tilanne näytti valoisammalta, sillä työttömiä sairaanhoitajia oli marraskuussa 1 139, mikä on 115 työtöntä vähemmän verrattuna samaan ajankohtaan vuotta aiemmin.
Ulkomailta ei löydy pikaratkaisua
Hoitoalan saatavuuspulaan on tarjottu ratkaisuksi EU-maiden ulkopuolelta rekrytoitavaa työvoimaa. Alkuvuodesta työministeri Arto Satonen (kok.) teki Vietnamiin ja Filippiineille suuntautuneen työmatkan, jonka tavoitteena oli edistää työperäistä maahanmuuttoa Suomeen. Satosen matkaa kritisoitiin hallituskumppani perussuomalaisten suunnalta.
Pikaratkaisuna työvoimapulaan maahanmuutto ei toimi, sillä hoitoalan ammattinimikkeistä vain muutama on merkityksellinen työperusteisen maahanmuuton kannalta sote-alan sääntelystä ja nimikesuojauksesta johtuen.
– Käytännössä sairaanhoitajaksi tai lähihoitajan tehtäviin ei voi Euroopan ulkopuolelta suoraan rekrytoida, Keha-keskuksen Kari sanoo.
Yleisimmät lupajärjestelmässä käytössä olevat hoiva-alan nimikkeet ovat lähihoitajat ja henkilökohtaiset avustajat. Näillä nimikkeillä Euroopan ulkopuolelta rekrytoiduista suurin osa toimii Suomessa hoiva-avustajina, ja monet ovat esimerkiksi lähihoitajan oppisopimuskoulutuksessa.