Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.
Alppihiihdon maailmancupissa puhuttavat jälleen vakavat loukkaantumiset ja ulosajot.
Legendaarisen Kitzbühelin kilpailuviikonlopun aloitukseen perjantain supersuurpujottelukisaan lähti 57 urheilijaa. Heistä 14 ei päässyt maaliin. Kolme kertaa paikalle kutsuttiin myös lääkintähelikopteri hakemaan loukkaantuneet urheilijat sairaalahoitoon.
Yksi heistä oli alppihiihdon kirkkaimpiin tähtiin lukeutuva ranskalainen Alexis Pinturault. Kolminkertainen maailmanmestari ja olympiamitalisti kaatui käännöksessä ja pysähtyi turva-aitaan.
Ranskan joukkue tiedotti, että Pinturault sai säärivamman ja häneltä löytyi myös pieni murtuma polven nivelkierukasta. Pinturault'n kausi on ohi.
Kitzbühelissä myös toinen ranskalainen Florian Loriot jäi yöksi sairaalaan, kun hän sai kisassa aivotärähdyksen.
Viime vuoden lopussa kolmas ranskalainen Cyprien Sarrazin kaatui vakavin seurauksin Bormion maailmancupin syöksylaskuharjoituksissa. Hän sai aivoverenvuodon ja joutui leikkaukseen.
Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n miesten alppihiihdon pääkilpailupäällikkö Markus Waldner otti voimakkaasti kantaa jatkuviin loukkaantumisiin uutistoimisto AFP:n jutussa. Waldner vaati kisajärjestäjiä, valmentajia ja välinevalmistajia tekemän yhteistyötä loukkaantumisten vähentämiseksi.
Waldnerin mukaan nykytilanteesta keskustellaan MM-kisoissa Saalbachissa kahdessa erillisessä kokouksessa 6. ja 12. helmikuuta. Perjantain super-G Kitzbühelissä oli jättänyt kaksijaksoiset tunnelmat. Hän ei ollut kovinkaan iloinen niin monesta ulosajosta.
Waldner näki, että tilanteelle on monta syytä. Vaikka suojavarusteet ovat kehittyneet, välineet ovat muutoin muuttuneet ”aggressiivisemmiksi”. Radoista tehdään todella kovia ja jäisiä, jotta ensimmäiset lähtijät eivät saisi muihin nähden niin paljon etua.
Waldnerin mukaan nyt eletään rajoilla ja kaikkien lajitoimijoiden pitää yhdessä löytää ratkaisu loukkaantumisten välttämiskesi.
– Meidän pitää keskustella tästä, koska varmasti asioiden täytyy muuttua. Kaikki ovat siitä samaa mieltä, Waldner linjasi AFP:n mukaan Ski Racing -medialle.
Toki Waldner tiedostaa, että alppihiihdossa sattuu loukkaantumisia.
– Tämä on korkean riskin laji. Muuten pelaisimme pingistä. Täällä kaikki menevät starttiin ja tietävät riskit, Waldner sanoo ja muistuttaa myös kolikon toisesta puolesta.
– Voimme vähentää riskejä. Se on tehtävämme, mutta meidän pitää pysyä yhdessä.
Palanderilta ja Lehdolta hurjia paljastuksia kosteista juhlista
Loukkaantumiset olivat esillä myös torstaina Radio Suomen Urheiluillassa, kun lajilegenda Kalle Palander ja tämän hetken Suomen vauhtilajien ykkösnimi Elian Lehto olivat puhelinlangoilla Kitzbühelistä.
Palander kertoi näyttäneensä torniolaisille kavereilleen legendaarisia videoita alppihiihdon perinteikkäimmästä kisarinteestä Kitzbühelistä. Niin hyviä suorituksia kuin myös epäonnistumisia ja pahoja kaatumisia.
Parhaimmillaan Kitzbühelissä lasketaan yli 140 kilometrin tuntivauhdilla, eikä laskijoilla ole luonnollisesti mitään formula-auton kaltaisia suojakaaria.
– Tämä on lajin hienous ja sairaus. Tuo on niin järjetöntä, Palander hämmästeli.
Palanderin mielestä kaatumiset kuuluvat lajiin.
– Aina, kun on kuolemanvaara, se vaan kiinnostaa ihmisiä. Nämä tämänkin kauden pahat loukkaantumiset ovat todella sääli. Tästä on vaikea jutella, kun Elian on tässä linjoilla. Toki hän tietää sen. Hän on itse valinnut lajinsa. Ei tämä minun syy ole, Palander jutteli.
– Nimenomaan! Lehto kuittasi Palanderin sanomiset.
Lehto ja moni hänen kilpakumppaninsa ovat esimerkiksi todenneet, että Kitzbühel ei ole edes pahimmasta päästä syöksyrinteitä.
Radan legendaarisuus piileekin siinä, että Kitzbühel on ollut merkittävä paikka lajin historiassa ja kilpailulla on pitkät perinteet. Se vetää toki myös puoleensa paljon julkimoita. Muun muassa Arnold Schwarzenegger on ollut tuttu näky katsomossa.
Onko Kitzbühel juhlaviikonloppu urheilijoille? Millaiset bileet on tarjolla kisan jälkeen?
– Totta kai. Varsinkin, jos on juhlatuulella, kaikki on mahdollista, Lehto letkautti.
Palander innostui Lehdon kommentista ja kyseli, lähteekö suomalaisnuori lauantaina Kitzbühelin keskustasta löytyvään legendaariseen baariin kilpailun jälkeen.
Lehto vastasi Palanderille myöntävästi, jos kisa sujuu hyvin.
Palanderin mukaan kyseiseen The Londoner -baariin vauhtilajien voittajat menevät perinteisesti bilettämään kilpailujen jälkeen.
– Tämä on ollut sellainen traditio. Voittajat otetaan suoraan baaritiskin taakse. He saavat antaa ilmaiseksi olutta niin paljon kuin jaksavat antaa hanasta. Totta kai aina myös ilman paitaa, Palander kuvailee.
– Siinä tulee fiilis kovin märäksi, kun kaljaa tulee aika paljon päälle, Lehto jatkaa.
Alppihiihtotähdet osaavat siis yhä bilettää. Tämän vahvistaa myös Sveitsin maajoukkueen mukana treenaava ja kisoissa kulkeva Elian Lehto.
– Kyllä meidän kultapoika pitää siitä huolen, Lehto sanoo ja viittaa kolmena edellisvuotena maailmancupin kokonaiskilpailun voittaneeseen ja sitä tälläkin kaudella johtavaan Marco Odermattiin.
Tämän vuoden syöksykilpailun jälkeen tosin Lehto ei ainakaan kovin suuria menestysjuhlia pidä. Hän oli 26:s. Lehto jäi kilpailun voittaneesta Kanadan James Crawfordista 1,55 sekuntia.
Alppihiihdon tulospalvelu:
Päivitetty kello 14.42. Lisätty Lehdon päivän kisan tulos.