Lumipulasta kärsitään Lappia myöten: ”Olen 20 vuotta kunnostanut latuja, eikä tällaista talvea ole ollut koskaan”

Latujen ylläpito on Lapissakin nyt poikkeuksellisen hankalaa vähäisen lumen ja kymmenien asteiden loikkia tekevän lämpötilan vuoksi. Osa laduista on vielä kokonaan avaamatta.

Simo Siltanen hiihtää talvessa keskimäärin 2500 kilometriä. Perjantaina hän hiihti Rovaniemen Ounasvaaralla.
Annu Passoja

Lapin alkutalvi on ollut poikkeuksellisen vähäluminen ja hiihtäjän kärsivällisyyttä koetteleva.

Rovaniemeläinen Markus Atula aikoi tänä talvena satsata tosimielellä hiihtoon, mutta olosuhteet ovat asettuneet poikkiteloin.

– Risuja tulee paikoin läpi latupohjasta ja jäiset alamäet on pitänyt aurata. Sitten on reidet hapoilla, kun on jarrutellut niin kovaa, Atula kertoo.

Helppoa ei ole latujen kunnossapitäjilläkään.

Pyhätunturin seudulla on vain parikymmentä senttiä lunta, eikä perinteisen latua Pyhä-Luosto-välille ole vieläkään avattu, kertoo latuja huoltava Matti Sahimaa. Viime talvena reitti avattiin jo marraskuussa.

– Olen 20 vuotta kunnostanut latuja, eikä tällaista talvea ole ollut koskaan, Sahimaa sanoo.

Hänellä on poikansa Mikon kanssa Rovaniemen reitti ja latu -niminen yritys, joka huolehtii Pyhän ja Rovaniemen latujen ja kelkkareittien kunnostuksesta. Rovaniemellä on lumen vähyyden vuoksi vielä kokonaan avaamatta noin 40 latukilometriä Koskenkylässä ja Jokkavaarassa.

Hyvä uutinen kuitenkin on, että jäälatu Kemijoelle on saatu jo auki, kun se yleensä voidaan avata vasta helmikuussa.

Rovaniemeläisen Markus Atulan antama kouluarvosana tämän talven hiihto-olosuhteille on nipin napin välttävä. Jäisiä alamäkiä on pitänyt tulla auraten alas.

Poikkeuksellisen kylmää ja lämpöennätyksiä

Ylläksellä on reittejä huoltavan Jukka Paalasen mukaan käytössä kaikki ne ladut, jotka tähän aikaa vuodesta pitääkin sopimuksen mukaan olla auki. Latujen ja kelkkareittien huoltoa vaikeuttavat kuitenkin poikkeukselliset säävaihtelut, joissa sää tekee kymmenien lämpöasteiden loikkia edestakaisin.

– Maanantaina voi olla 30 astetta pakkasta ja tiistaina plus neljä. Kun lumi menee vedeksi ja taas pakastuu umpijääksi, latukoneiden laitteet eivät jaksa rikkoa jään pintaa. On työlästä saada latu hiihdettävään kuntoon, Paalanen sanoo.

Ilmatieteen laitokselta kerrotaan, että tammikuu on ollut Lapissa selvästi keskimääräistä kylmempi. Toisaalta Kilpisjärvellä on lyöty kaikkien aikojen tammikuun lämpöennätys, samoin Kemin Ajoksessa. Tavalliset talvisäät ovat olleet harvassa.

Jäisten latujen problematiikasta puhuvat myös Sahimaat. Niitä pitäisi pehmentää jyrsimellä, mutta kuitenkin niin, että ei tule musta maa vastaan. Helppoa se ei ole.

Viikonlopun sääennuste herättää toiveita

Tänä viikonloppuna toiveet ovat hiihtäjillä ja kunnossapitäjillä varovaisen toiveikkaita, koska Lappiin on luvattu lumisateita. Pyhä-Luosto -reitti voidaan kenties hoitaa kuntoon.

Ylläksellä pitäisi helmikuun aikana saada avattua lähes parisataa kilometriä kakkos- ja kolmosluokan latuja, joista osa on syvällä kansallispuiston uumenissa.

– Mietin, miten niiden kanssa käy, koska lunta ei kovin paljoa ole siellä tuntureissa ja rakkakivikossa, jonne ladut on piirretty. Mutta pitää mennä päivä kerrallaan, Tunturi-Lapin reitit -yritystä pyörittävä Jukka Paalanen sanoo.

Lumisen tunturin luonnonvarainen rinne auringonlaskun aikaan.
Myös Pallaksella on tavanomaista huomattavasti vähemmän lunta, mikä tarkoittaa, että esimerkiksi vapaalaskuolosuhteet ovat haastavat. Kiviä on paljon ja lumi on kovaa, perjantaina 24.1. tunturissa käynyt Juuso Holstein kertoo Ylelle. Kuva: Juuso Holstein / Pallaksen pöllöt

Hiihtäjät ovat olleet kunnossapitäjien mukaan melko ymmärtäväisiä latujen paikoin heikolle kunnolle, vaikka toki palautettakin on tullut.

Ounasvaaralla suksiaan pakkaava Markus Atulakin ajattelee, että vaikka alkukausi on ollut kehno, mahdollisuuksia on vielä kosolti. Hän aikoo hiihtää vielä huhtikuussa.