Analyysi: Trump sai Kiinan ja Intian kiinnostumaan toisistaan tositarkoituksella

Kiinan pitää päästä sopuun Intian kanssa, jotta se voi haastaa Yhdysvallat, kirjoittaa Ylen Aasian-kirjeenvaihtaja Mika Hentunen.

Subrahmanyam Jaishanka ja Marco Rubio seisovat vierekkäin puvut päällä Yhdysvaltojen ja Intian lippujen edessä.
Intian ulkoministeri Subrahmanyam Jaishankar (vasemmalla) tapasi Yhdysvaltain uuden ulkoministerin Marco Rubion 22. tammikuuta Washingtonissa. Kuva: Andrew Caballero-Reynolds / AFP
Mika Hentunen.
Mika HentunenAasian-kirjeenvaihtaja

PEKING Kansliapäällikkö ja varaulkoministeri saa harvoin yhtä paljon huomiota kuin Shri Vikram Misri saapuessaan huomenna sunnuntaina Pekingiin.

Intian varaulkoministeri tapaa kahden päivän vierailullaan Kiinan ulkopolitiikan korkeinta johtoa, mahdollisesti jopa presidentin ja kommunistipuolueen pääsihteerin Xi Jinpingin.

Kiinalaisia kiinnostavat maiden välisten suhteiden lisäksi Misrin välittämät uutiset Washingtonista.

Intian ulkoministeri Subrahmanyam Jaishankar edusti maataan maanantaina Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin virkaanastujaisissa. Tiistaina hän osallistui Quad-liittouman ulkoministerikokoukseen Washingtonissa.

Quad on Aasian ja Tyynenmeren turvallisuusyhteistyöhön keskittyvä neljän maan verkosto. Maat ovat Yhdysvallat, Japani, Intia ja Australia. Kiina suhtautuu verkostoon vihamielisesti.

Quad-kokouksessa keskusteltiin meriliikenteeseen, teknologiaan ja kuljetusketjuihin liittyvien uhkien poistamisesta. Julkilausumassa ei mainita Kiinaa nimeltä, mutta kenellekään ei jäänyt epäselväksi, mihin ministerit alueellisella uhkaajalla viittasivat.

Kiina ja Yhdysvallat ovat toisilleen vihamielisissä leireissä. Kauppasota on jatkunut seitsemän vuotta, ja Trump on uhannut langettaa kiinalaisille lisää tulleja.

Kiinan ja Yhdysvaltain sotilaallinen pullistelu kärjistyy. Yhteistyö supistuu kaikilla aloilla. Esimerkiksi yhdysvaltalaisia opiskelijoita Kiinassa on enää noin 700, kun vuonna 2019 heitä oli 11 000.

Myös Kiinan ja Intian keskinäiset suhteet ovat kireät.

Kiina ja Intia ovat kiistelleet jo vuosikymmeniä siitä, missä niiden välinen raja Tiibetin ylängöllä kulkee. Tilanne kärjistyi vuonna 2020 rajakahakaksi, jossa kuoli ainakin 20 Intian sotilasta ja useita kiinalaisia sotilaita.

Maat pääsivät kiistassa alustavaan sopuun lokakuussa. Misri neuvottelee Pekingissä sopimuksen käytännön toteutuksesta, kuten rajapartioista ja joukkojen vetämisestä alueelta.

Misrin tapaamisia Pekingissä seurataan nyt kaikkialla maailmassa.

Se johtuu siitä, että Trumpin paluu Yhdysvaltain presidentiksi on saanut Aasian jättivaltiot tarkastelemaan ulko- ja kauppapolitiikkaansa ja samalla lämmittämään keskinäisiä välejään.

Kiinan foorumi poliittiselle ja taloudelliselle maailmanvalloitukselleen on kehittyvien maiden BRICS-liittymä. Siihen kuuluu tällä hetkellä kymmenen Aasian, Afrikan ja Etelä-Amerikan maata. Sen keskeisiä voimanpesiä ovat Kiina, Intia ja Venäjä.

Kiinan ulkoministeriön tiedottaja iloitsi Indonesian tulosta mukaan BRICS-liittoumaan 7. tammikuuta.

Venäjä on Ukrainan hyökkäyssodan myötä löytänyt uusia markkinoita maakaasulleen ja öljylleen juuri BRICS:ista, etenkin Kiinasta ja Intiasta. Vastakauppana se hankki viime vuoden keväällä aseita ja puolustustarvikkeita Intiasta reilun 3,8 miljardin euron arvosta.

Voidakseen kehittää BRICS:istä uskottavan vastavoiman Yhdysvalloille Kiinan on päästävä sopuun Intian kanssa. Se on helpommin sanottu kuin tehty, sillä maat kilpailevat keskenään ankarasti.

Intia nousi toissa kesänä Kiinan ohi maailman väkirikkaimmaksi valtioksi. Intian talous on jo maailman viidenneksi suurin. Sen bruttokansantuote kasvaa nopeammin kuin minkään muun merkittävän talouden maailmassa.

Monet suomalaisyrityksetkin ovat kääntäneet katseensa Kiinasta Intiaan. Siellä houkuttelee edullinen työvoima, samaan tapaan kuin Kiinassa 20–30 vuotta sitten.

Myös Intian poliittinen vaikutusvalta kasvaa.

Se mainostaa itseään ainoaksi suurvallaksi, joka pystyy tekemään yhteistyötä lähes kaikkien kanssa – yhtä lailla Yhdysvaltain kuin Venäjän tai vaikkapa Israelin kanssa.