Näin sinuunkin vaikutetaan: algoritmit ovat nyt osa poliittista vallankäyttöä

Digitaalisessa maailmassa ihmisten ja tiedon välissä on lähes aina algoritmi. Vaikutusvaltaisimpia algoritmeja hallitsevat amerikkalaiset yhtiöt.

Amerikkalaisten teknologiayhtiöiden lähentyminen presidentti Donald Trumpin kanssa on nostanut esille uuden puolen yhtiöiden vallasta.
Teemu Hallamaa

Digitaalisessa maailmassa tietoa on tarjolla enemmän kuin koskaan. Jotta tärkein, hyödyllisin, mielenkiintoisin tai vain kaupallisesti kannattavin tieto löytää yleisönsä, tarvitaan algoritmeja.

Katso videolta, miten algoritmeista on nyt noussut esiin uusi puoli.

Teknologiayhtiöt ovat tähän asti esitelleet algoritminsa neutraaleina koodiriveinä.

– Algoritmit on mielletty yleisesti – ja varmaan aivan syystä, ainakin länsimaisissa demokratioissa – välineiksi, joita digijätit voivat käyttää omien kaupallisten intressiensä edistämiseen, sanoo digitaalisen vallan ja demokratian välisiä kytköksiä Sitrassa tutkiva johtava asiantuntija Kirsi Hantula.

Algoritmeilla on toki ollut poliittisia vaikutuksia, mutta niiden motivaatio on ollut raha. Kansanmurhat tai ääriliikkeiden kokoaminen ovat olleet odottamattomia sivutuotteita.

Nyt algoritmien taustalla oleviin pyrkimyksiin kiinnitetään uutta huomiota. Tämä johtuu Yhdysvaltain poliittisen ilmapiirin muutoksesta ja teknologiayhtiöiden mukautumisesta uuteen tilanteeseen.

– Viimeaikainen keskustelu siitä, kuinka niin sanottu algoritminen valta tai digitaalinen valta kietoutuu poliittisen vallan kanssa, on vähän samanlainen havahtumisen hetki, kun mitä Ukrainan sota oli politiikan puolella, Hantula toteaa.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan ravisteli eurooppalaisten käsityksiä nyky-Venäjästä. Nyt Yhdysvaltain hallinto tekee saman amerikkalaisten teknologiayhtiöiden algoritmeille.