Vaikka pihalleen saakin rakentaa pikkumökin, rajoittaa kaavoitus edelleen sen käyttömahdollisuuksia

Oululainen yritys tarjoaa omakotiasujille helppoa tietä lyhytvuokraajaksi ryhtymiseen. Tontin kaavoitusmääräyksistä on ensin tehtävä selkoa.

Kuvassa kaupunki, etualalla jokea.
Pienenkin majoitusrakennuksen rakentamiseen tarvitaan lupa eli ne eivät ole uudistuneen rakentamislain piirissä. Kuvituskuva Rovaniemeltä. Kuva: Vesa-Pekka Hiltunen / Yle
Emilia Saukkonen

Vaikka tontilleen voi rakentaa nyt pienen pihamökin, ei sitä välttämättä saa käyttää turistimajoitukseen.

Jos oma tontti on kaavoituksessa määritelty asumiskäyttöön, vuokramajoituksen järjestäminen pihamökissä on laitonta.

– Samaan tapaan kuin kerrostalohuoneistoa ei saa käyttää majoitukseen, huomauttaa Rovaniemen kaupungin johtava rakennustarkastaja Hannu Kangas.

Myös Rovaniemen kaavoituspäällikkö Markku Pyhäjärvi muistuttaa, että pienenkin majoitusrakennuksen rakentamiseen tarvitaan lupa eli ne eivät ole uudistuneen rakentamislain piirissä.

Rakentamislain uudistus mahdollistaa alle 30-neliöisten lisärakennusten rakentamisen omalle tontille, mikäli rakentamisoikeutta ja tilaa on vielä jäljellä.

Tähän saumaan napaten myös saunoistaan tunnetun Tervaksen tytäryhtiö Lappsuites lähestyi suomalaisia omakotiasujia alkuviikolla.

Yritys lupaa konsultoida rakennusvalvontaa

Lappsuitesin asukastiedotetta on jaettu ilman osoitetta, minkä vuoksi niitä on jaeltu myös kaava-alueille.

Ilmoituksessa yritys saa matkailuvuokrauksen kuulostamaan helpolta ja houkuttavalta. Rakentamislain täyttyessä yritys hoitaa asiakkaan pihalle valmiin mökin, jota voi esimerkiksi vuokrata turisteille.

Kyltissä toivotaan, että vieras viihtyy.
Luvaton lyhytvuokraus on Rovaniemellä kasvava ilmiö. Kuva: Juha Kokkala / Yle

Asumiseen kaavoitetulle tontille ei kuitenkaan saa rakentaa majoitusrakennusta, jonka vuoksi kiinnostunut asiakas voi astua harhaan.

Lappsuitesin myyntijohtaja Elia Koistinaho kertoo, että yritys pitää osaltaan huolen siitä, että kaavamääräyksiä ei heidän mökkiensä kanssa rikota.

– Emme tee asiakastilauksia mökeistä ennen kuin olemme keskustelleet kyseisen kiinteistön määräyksistä paikallisen rakennusvalvojan kanssa.

Koistinahon mukaan mökit tarkoitettu lähinnä kaava-alueen ulkopuolelle, jossa niiden vuokraaminenkin on mahdollista.

Hän sanoo, että asiakkaita on tullut jo paljon asukaskyselyn pohjalta. Tämän vuoksi esimerkiksi Rovaniemellä asiakkaita tai rakennusvalvontaa ei ole vielä ehditty kontaktoida.

– Aloitamme yhteydenotot ensi viikolla, Koistinaho sanoo.

Rovaniemellä valvonta pysyy kerrostalojen lyhytvuokrauksessa

Kerrostalohuoneistoissa tapahtuva luvaton lyhytvuokraus on Rovaniemellä kasvava ilmiö. Rovaniemellä on myös omakotitaloja, joiden kaupunki epäilee olevan jatkuvassa lyhytvuokrauskäytössä.

Jos vakituiseen asumiseen tarkoitettu talo tai asunto on jatkuvassa majoituskäytössä, se on lainvastaista toimintaa.

Kaupunki onkin turvautumassa ensimmäistä kertaa lyhytvuokraukseen liittyvään uhkasakkoon. Johtava rakennustarkastaja Hannu Kangas arvelee, että uhkasakkoja tulee myös lisää.

– Se on mahdollista, mikäli ohjaaminen ja neuvonta eivät riitä.

Rovaniemen kaupunki ei ota kantaa siihen, siirtyykö lyhytvuokraus pihamökkien kautta aiempaa enemmän omakotitalojen tonteille. Kaupungilla ei ole myöskään suunnitelmissa aloittaa erillistä valvontaa, joka kohdistuu omakotitalojen yhteydessä olevien piharakennusten lyhytvuokraukseen.

Rovaniemen kaupungin lakimies Kirsi Alanne kommentoi marraskuussa kaupungin tekemiä lyhytvuokrausta koskevia selvityspyyntöjä.