Valkeakosken murhan ja traagisen auto-onnettomuuden uhrit löytyivät samalla tapaa, uskoo asiantuntija – ja varoittaa riskistä

Läheistä voi odottaa lohduton näky, kun poliisin näkökulmasta onnettomuuden tai rikoksen selvittäminen nopeutuu.

Vasemmalla Nurmijärven Klaukkalassa tammikuussa 2025 sattuneen kuolonkolarin onnettomuuspaikka. Oikealla kuvakombossa Valkeakoskella toukokuussa 2024 murhatun tytön löytöpaikka.
Nurmijärven Klaukkalassa tammikuussa 2025 neljän nuoren hengen vaatinut onnettomuus sattui metsätiellä. Oikealla Valkeakoskella toukokuussa 2024 murhatun tytön löytöpaikka oli pieni metsäalue. Kuva: Sasha Silvala / Yle, Jorma Vihtonen / Yle
Linda Tammela

Sosiaalisen median paikannusmahdollisuudet ovat auttaneet nuorten löytymisessä ainakin kahdessa laajaa huomiota herättäneessä rikos- ja onnettomuustapauksessa.

Tapauksia yhdistää se, että läheiset ovat löytäneet uhrit puhelimen paikannuksen avulla.

Nurmijärvellä tammikuun alussa neljän nuoren hengen vaatinut onnettomuus paljastui, kun huolestuneet läheiset paikansivat yhden uhrin puhelimen onnettomuuspaikalta ja löysivät auton veteen uponneena.

Valkeakoskella toukokuun lopulla illanvietossa ollut tyttö ei ollut palannut kotiinsa yön aikana. Tytön kanssa iltaa viettäneet ystävät löysivät hänet kuolleena metsästä.

Tyttö oli joutunut julman murhan ja raiskauksen uhriksi. Nuoret osasivat etsiä ystäväänsä kyseiseltä alueelta ilmeisesti nimenomaan puhelimen paikannuksen avulla.

– Nykynuoret ovat aika näppäriä käyttämään erilaisia sosiaalisen median välineitä, eiköhän sieltä se selitys löydy, tapauksen tutkinnanjohtaja Jari Kinnunen kommentoi tuolloin.

Sijainti kannattaa jakaa vain valituille kavereille

Sosiaalisen median asiantuntija Harto Pönkä uskoo, että kyseisissä esimerkkitapauksissa on käytetty Snapchat-sovellusta.

Snapchat on yksi suosituimmista sovelluksista erityisesti nuorten keskuudessa ja sen paikannusominaisuudet ovat omaa luokkaansa.

– Siinä se on ehkä viety kaikkein pisimmälle, aika hyvälläkin tavalla. On vaihtoehtoja, joilla pystyy selvästi rajaamaan, kenelle oma sijainti näkyy, Pönkä kuvailee.

Sijainti voi siis olla tietyille henkilöille jopa koko ajan nähtävillä. Pönkä muistuttaa, että sijainnin jakaminen on sensitiivisintä tietoa, mitä itsestään voi eteenpäin välittää, ja sitä voidaan käyttää myös väärin.

Pönkä sanookin, että sijainnin jakamista kannattaa harkita. Hänen mukaansa varsinkaan kaikille sijaintia ei kannata jakaa.

Kynttilöitä ja kukkia 15-vuotiaan tytön murhapaikan lähellä Valkeakoskella.
Kynttilöitä ja kukkia 15-vuotiaan tytön murhapaikan lähellä Valkeakoskella. Kuva: Juha Korhonen / Yle

– On ihan hyvä, että joku turvallinen ystävä tai aikuinen tietää, missä nuori milloinkin on. Juuri sitä varten, että entäs jos käy jotain. Sehän voi olla onnettomuus, rikos tai sairaskohtaus.

Myös esimerkiksi Whatsapp mahdollistaa sijainnin jakamisen enintään kahdeksaksi tunniksi. Ero Snapchatiin on se, että sijainnin jakaminen on erikseen laitettava päälle. Sijaintinsa voi jakaa lisäksi ainakin Google Mapsissa ja Telegramissa.

Mitä tarkempi tieto, sitä parempi poliisille

Poliisitarkastaja Måns Enqvist kommentoi asiaa yleisellä tasolla, eikä ota kantaa edellä mainittuihin tapauksiin.

Poliisista ei myöskään voida ottaa kantaa siihen, miten he mahdollisesti käyttävät sovelluksia etsinnässä, sillä kyse on poliisin teknisestä ja taktisesta tiedosta.

Visualisointi näyttää Nurmijärven onnettomuuspaikan.

– Jos henkilö tekee omaisesta katoamisilmoituksen, niin se, että omainen jo tietää ja on käytettävissä jotakin sijaintitietoja, toki helpottaa poliisin työtä, Enqvist sanoo.

Etsinnät voivat siis helpottua ja mittavilta etsintäoperaatioilta vältytään. Lisäksi asian käsittely nopeutuu, joissain tilanteissa uhri voi myös saada nopeammin apua.

– Mitä tarkempi tieto, niin se on parempi poliisille, kuvailee Enqvist.