1. Sikojen nousu ja uho x 2
Eläimet tekevät tänä keväänä vallankumouksen kahteen otteeseen. Ja hyvä niin! George Orwellin klassikko vallan turmelevasta luonteesta nähdään sekä Kansallisteatterissa että Kansallisoopperassa.
Orwellin eläimet syrjäyttävät maatilansa tyrannimaisen ihmisviljelijän. Valtaan nousevat siat, ja entinen totalitarismi korvataan pian uudella: ”Kaikki eläimet ovat tasa-arvoisia, mutta toiset eläimet ovat tasa-arvoisempia kuin toiset”, kuuluu sikojen logiikka.
Orwell kuvasi allegoriassaan Neuvostoliittoa ja Stalinin hirmuvaltaa, mutta tämän päivän katsoja löytää teoksesta kylmääviä yhtäläisyyksiä lihan tehotuotantoon sekä Trumpin ja Putinin valeuutisiin.
Kansallisteatterissa romaanin dramatisoinnista ja ohjauksesta vastaa Mikael Baran. Kansallisoopperassa puolestaan nähdään italialaisen huipun, Damiano Michieletton, ohjaus. Vuonna 2023 kantaesitetyn oopperan on säveltänyt venäläinen Alexander Raskatov.
Eläinten vallankumouksen ensi-illat: Suomen Kansallisteatterissa 15.1. ja Suomen Kansallisoopperassa 28.3.
2. Jyväskylä lyö nyrkkeilijän kehään
Jyväskylän kotimainen kantaesitys tuo kehään draaman paikallisesta urheilijalegendasta, nyrkkeilijä Tarmo Uusivirrasta (1957–1999).
Pasi Lampelan kirjoittama ja ohjaama teos keskittyy 42-vuotiaana itsemurhan tehneen Uusivirran lyhyeksi jääneen ammattilaisuran viimeisiin vaiheisiin.
Uusivirta voitti useita Suomen mestaruuksia, Euroopan mestaruuden ja kaksi MM-hopeaa. Siviiliammatiltaan hän oli palomies.
Draama kertoo omanarvontunnosta ja sen menettämisestä, sankaruuden hinnasta ja rakkaudesta.
Mestarin kantaesitys 22.1. Jyväskylän kaupunginteatterissa.
3. Tampereen naurattavin paikka on verotoimisto?
Liila Jokelin kirjoitti pari vuotta sitten Tampereelle satiirin action-elokuvista. Nyt nuori dramaatikko on valinnut uutuutensa tapahtumapaikaksi verotoimiston.
Absurdi kantaesitys Verot ja kuolema sijoittuu vuoteen 2049, jolloin koneet ovat vallanneet maailman. Tamperelaisen verotoimiston arki mullistuu, kun paikalle saapuu ihmiskontaktia vaativa aktivisti. Asiakaspalvelua sen olla pitää!
Ilahduttavaa että nuorta polvea kiinnostaa naurattamisen vaikea taito.
Verot ja kuolema kantaesitys 30.1. Tampereen Työväen Teatterissa.
4. Verinen klassikko ja himottu päärooli
Kuninkaaksi kuninkaan paikalle tietään raivaava Macbeth kuuluu niihin klassikkorooleihin, jotka moni haluaa ja harva pääsee tekemään.
Kukapa muu kuin Eero Aho näyttelee Turussa ensi-iltaan tulevan kuningasnäytelmän nimiroolin. Miestään manipuloivana Lady Macbethina nähdään talon ensembleen kuuluva Riitta Salminen.
Shakespearen verisen klassikon ohjaa Kari Heiskanen, joka tutkii Macbethissään vallanhimon rappeuttavaa vaikutusta.
Esittelytekstin perusteella on lupa odottaa tarantinomaisia mittasuhteita, ”joissa ironia, kauhu ja koomisuus lyövät kättä todellisuuden kanssa”.
Macbethin ensi-ilta 31.1. Turun kaupunginteatterissa.
5. Karnevalistista teatteria teatterista
Nuoren polven edustajat tekevät teatteria teatterista kahdessakin helsinkiläisessä kantaesityksessä.
Studio Pasilassa saa ensi-iltansa maailmanlopun jälkeiseen aikaan sijoittuva Juho Mantereen ja Henri Lyysaaren karnevalistinen musikaalikomedia Uusi Eden. Apokalyptisessa teoksessa eletään globaalin ydinsodan jälkimainingeissa. Sattuman oikusta eräs teatteri Pasilassa on säästynyt täydelliseltä tuholta.
Samaan aikaan toisaalla – tarkkaan ottaen Kansallisteatterissa – saa ensi-iltansa Jumalat. Jussi Moilan kirjoittama ja Juhana von Baghin ohjaama näytelmä on Edenin tapaan karnevalistinen komedia. Se kertoo suomalaisesta teatterista, jossa harjoitellaan Sofokleen Oidipusta.
Oidipuksen pitäisi pelastaa teatterin talous ja taiteellinen taso, mutta pian ilmenee, että esitys on jotain ihan muuta kuin mitä on tilattu.
Uusi Eden kantaesitys 5.2. Helsingin kaupunginteatterin Studio Pasilassa.
Jumalat kantaesitys 13.2. Suomen kansallisteatterissa Helsingissä.
6. Psykologinen trilleri haavekuvan särkymisestä
Meri Valkaman esikoisromaani Sinun Margot (2021) saa Helsingissä näyttämöversionsa Tuomas Timosen dramatisoimana ja Riikka Oksasen ohjaamana.
Romaani kertoo DDR:ssä kasvaneesta Viljasta, joka palaa Berliiniin selvittämään, kuka hänen isänsä todellisuudessa oli.
Näytelmä tutkii, mitä tapahtuu, kun ihannekuva aatteesta ja ihmisestä särkyy. Sinun Margot -romaanista on tekeillä myös tv-sarja, jonka ohjaa Juho Kuosmanen.
Riikka Oksanen ohjasi viime vuonna Espooseen hienon Minna Craucher -musikaalin, jossa oltiin hieman samankaltaisten, totuutta koskevien kysymysten äärellä.
Sinun Margot ensi-ilta 6.2. Helsingin kaupunginteatterissa.
7. Luokkanoususta tragikoomisessa valossa
Se saattaa olla ihminen on Finlandia-ehdokkaana olleen ja Runeberg-palkinnolla palkitun kirjailija Marjo Niemen uusin näytelmä. Niemi on proosan lisäksi kirjoittanut tusinan verran näytelmiä.
Uusin teos havainnoi luokkanousua sekä ihmisen muistia ja sekoittaa puheteatteria elävään musiikkiin. Tyylilajina on tragikomedia.
Esityksen ohjaa Teatterikorkeakoulusta viime vuonna valmistunut Anna Jaanisoo, jolta nähtiin syksyllä 2024 oman tekstin, Tuvi Toas eli pulu huoneessa, omalakinen ohjaus Q-teatterissa.
Se saattaa olla ihminen kantaesitys 8.2. Ryhmäteatterissa Helsingissä.
8. Kulttihahmo Vampiran loistoa camp-hengessä
Kadehdittavan erinomainen idea kirjoittaa näytelmä amerikansuomalaisesta Maila Nurmesta (1922–2008).
Nurmi nousi 1950-luvun Yhdysvalloissa hetkeksi parrasvaloihin Vampirana, tiimalasivartaloisena goottikauhuhahmona, jolla oli oma tv-show.
Nurmen tähti laski kuitenkin yhtä nopeasti kuin oli noussutkin.
Vampiran ovat kirjoittaneet Susanna Airaksinen ja Rosa-Maria Perä, jotka lupaavat campiä ja mustaa huumoria.
Vampira on samalla Kom-teatterin taiteelliseksi johtajaksi syksyllä 2023 kiinnitetyn johtaja Airaksisen ensimmäinen ohjaus kotitaloonsa.
Näyttelijät esittävät Vampiraa kukin vuorollaan.
Vampira – miten kaivaa oma hauta suulla kantaesitys 12.2. Kom-teatterissa Helsingissä.
9. Optimistinen esitys henkilökohtaisesta tyhmyydestä
Sukupolvensa ääneksi tituleeratun Akse Petterssonin teokset syntyvät usein prosessissa yhdessä työryhmän kanssa. Nyt Pettersson tuo metodinsa Kansallisteatteriin, jonka kotiohjaaja hän on vuoteen 2030 asti.
Kansallisteatterissa nähtävän Oppitunteja eläville -esityksen harjoitukset alkoivat ilman valmista näytelmätekstiä. Syntyvää teosta kuvataan varovaisen optimistiseksi esitykseksi henkilökohtaisesta tyhmyydestä.
Petterssonin edellinen ensi-ilta oli viime keväänä Q-teatterissa nähty yleisö- ja arvostelumenestys Joitakin keskusteluja merkityksestä.
Kansallisteatterin työryhmään kuuluvat näyttelijät Katariina Kaitue, Heikki Pitkänen, Janne Reinikainen ja Joonas Heikkinen.
Oppitunteja eläville, ensi-ilta 12.2. Kansallisteatterissa Helsingissä.
10. Kajaanissa Tahko Pihkala on kova sana
Jyväskylässä vannotaan nyrkkeilyn ja Kajaanissa pesiksen nimeen. Ja ihmekös tuo? Kajaanin kaupunginteatteri sijaitsee alle 50 kilometriä Sotkamosta, jossa vaikuttaa urheiluhistorian menestynein pesäpalloseura Sotkamon Jymy.
Sanna Heikkisen ja Janne Kinnusen kirjoittamassa ja Joel Mäkisen säveltämässä musikaalissa kuolevan kunnan johtaja haastaa valtion pesäpallo-otteluun, jossa panoksena on tulevaisuus. Myös Tahko Pihkalalla on sanansa sanottavana.
Pesismusikaali ensi-ilta 14.2. Kajaanin kaupunginteatterissa.
11. Rikos tapahtuu ja rangaistus kärsitään tällä kertaa Helsingissä
Klassikoiden ystävät kiittävät. Fjodor Dostojevskin Rikos ja rangaistus saa Helsingissä ensi-iltansa uutena Esa-Matti Smolanderin tulkintana.
Esitystä kuvataan ”teatterileikiksi”, jossa ylioppilas Rodion Raskolnikov vaeltaa 1860-luvun Pietarin sijaan nykypäivän Helsingissä.
Roskolnikovin opinnot ovat jääneet kesken, kämppä on menossa alta ja hallituksen sakset viuhuvat. Syöksykierre jyrkkenee, mutta Raskolnikovilla on suunnitelma – ja kirves.
Myös tässä esityksessä kaikki neljä näyttelijää esittää useita rooleja, myös pääroolia, Raskolnikovia. Sitä on nyt ilmassa.
Viime vuonna Teatterikorkeakoulusta valmistunut Smolander vastaa sovituksesta ja ohjauksesta.
Rikos ja rangaistus ensi-ilta 19.2. Q-teatterissa Helsingissä.
12. Western-kliseitä afrikkalaisesta näkökulmasta
Tanskalainen ohjaaja Tue Biering tuo eteläafrikkalaisen ensemblensa Espooseen. Yhdessä he kertovat Yhdysvaltojen synnyn ja villin lännen historian uudesta näkökulmasta.
Esitys on kuin afrikkalainen western, joka kuvaa eurooppalaisten siirtolaisuutta. Roolit vaihtuvat. Kymmenet miljoonat nälkäiset ja köyhät eurooppalaiset vyöryvät länteen paremman elämän ja amerikkalaisen unelman toivossa. Aseet puhuvat.
Esitys on kiertänyt Euroopassa ja Yhdysvalloissa ja saanut muun muassa brittiläiseltä The Guardian -lehdeltä ylistävän viiden tähden arvion.
Dark Noon -esitykset 27.3.–3.4. Espoon teatterissa.