”Menkkavero” keveni – näin muutos näkyy hinnoissa

Teimme vaippojen ja kuukautistuotteiden hintavertailun ennen joulua ja uudenvuoden jälkeen.

Ylen haastattelemat lapsiperheet eivät olleet tehneet hintavertailuja. Vaippoja on ostettava hinnasta riippumatta.
Marjo Pirilä

Vaippojen, kuukautissuojien ja inkontinenssisuojien hinnat ovat laskeneet vuodenvaihteessa.

Kyseisten tuotteiden arvonlisävero laski 25,5 prosentista 14 prosenttiin. Yle selvitti, ovatko veronalennukset siirtyneet suoraan hintoihin.

Selvitimme tuotteiden hintoja ennen ja jälkeen vuodenvaihteen S-ketjun ja Keskon verkkokaupoissa. Lisäksi kävimme tarkistamassa hintoja K-Citymarketissa ja Prismassa Lahden Launeella sekä Nastolan Lidlissä. Havaintojemme perusteella alv-alennus on siirtynyt kokonaisuudessaan tuotteiden hintoihin.

Grafiikka joka esittää veronalennuksen vaikutuksia vaippojen ja terveyssiteiden hintoihin.
Esimerkkejä kuukautissuojien, lasten vaippojen ja inkontinessisuojien hintamuutoksista S-ryhmän verkkokaupassa. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Yksittäisten tuotteiden hintaero ei ole suuri. Hinnat pyöristetään lähimpään viiteen senttiin. Kappalehinnoissa on eroa muutamia senttejä. Hinnat on laskettu Verohallinnon arvonlisäverolaskurilla, joka näyttää myös verottoman hinnan.

Grafiikka joka esittää veronalennuksen vaikutuksia vaippojen ja terveyssiteiden hintoihin.
Esimerkkejä kuukautissuojien, lasten vaippojen ja inkontinessisuojien hintamuutoksista K-Ruoka -verkkokaupassa. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Lapsiperheille kymmenien eurojen säästö vuodessa

Lapsiperheille ja jatkuvasti vaippoja käyttäville aikuisille alv-alennus tuntuu kukkarossa pidemmällä aikavälillä.

isä, äiti ja vauva kaupan edessä.
Paul ja Janita Lang eivät tienneet veronalennuksesta. Vaippojen hintojakaan he eivät ole pitkään seuranneet, sillä Alice-vauva on vasta neljä kuukautta vanha. Kuva: Janne Nykänen / Yle

Jos vauva käyttää keskimäärin seitsemän 25 sentin hintaista vaippaa päivässä, tuli viime vuonna vaipoille hintaa noin 640 euroa. 22 sentin kappalehinnalla vaipa maksavat vuodessa noin 560 euroa. Säästöä tulisi siten noin 80 euroa vuodessa.

Kuukautisköyhyys helpottaa hieman

Viime vuosina on alettu kiinnittää huomiota kuukautisköyhyyteen.

EU:n mukaan kuukautisköyhyys on jatkuva ongelma EU:ssa, ja arvion mukaan joka kymmenennellä tytöllä ei ole varaa hygieniatuotteisiin. Euroopan parlamentti kehotti vuonna 2019 jäsenmaita luopumaan niin sanotusta tamponiverosta.

kuukautissuojapaketti naisen kädessä.
Tämän kuukautissuojapaketin hinta laski 10 senttiä vuodenvaihteessa. Kuva: Janne Nykänen / Yle

Kuukautisköyhyys on todellisuutta myös Suomessa. Lastenoikeus- ja tasa-arvojärjestö Plan International Suomi teki asiasta kyselytutkimuksen vuonna 2023. Kyselyn mukaan 15–24-vuotiaista vastaajista jopa 22 prosenttia koki varojen vähyyden olleen ongelma kuukautissuojien hankkimiseen.

Esimerkiksi Hämeenlinnan kaupunki on tehnyt päätöksen kokeilusta, jossa yläkouluissa aletaan tarjota oppilaille maksuttomia kuukautissuojia. Kaupunki on varannut elokuun alussa alkavaan kokeiluun tälle vuodelle 15 000 euroa ja ensi vuodelle 30 000 euroa.

Korjattu 8.1.2025 klo 14:38. Leipätekstissä vaipan kappalehinta on muutettu selvyyden vuoksi 0,22 euroon. Aiemmin laskelmassa oli käytetty 0,20 euron kappalehintaa.