Jatkossa virkailijoita ei voi enää tavata verotoimistossa – etäpalvelu laajenee uusille paikkakunnille

Syyskuun alussa verovirkailijat häviävät Ivalon, Kittilän ja Kouvolan verotoimistoista. Heihin saa yhteyden vain videoyhteydellä, jos varaa toimistoon ajan.

Kouvolassa sijaitseva valtion virastotalo, jonka pääsisäänkäynnin yläpuolella  vertoimiston kyltti.
Kouvolan verotoimistossa saa asioida jatkossakin maanantaisin ja tiistaisin, mutta vain etäyhteydellä. Kuva: Vesa Grekula / Yle
Mari Siltanen

Kouvolan verotoimistossa ei enää syyskuussa ole virkailijoita paikan päällä. Heihin saa yhteyden vain etäyhteydellä. Sama tilanne on myös Kittilässä ja Ivalossa.

Syynä on Verohallinnon asiakaskokemusjohtaja Marja Koskimäen mukaan tarve säästää rahaa ja toisaalta se, että monikaan ei enää käy toimistossa paikan päällä.

– Sopeutamme toimintaa ja tarkastelemme verkostoa. Etäpalvelupisteitä tulee vähitellen lisää, Koskimäki sanoo.

Ei suuria ongelmia

Verohallinto on kokeillut etäpalvelua jo muutaman vuoden ajan Iisalmessa, Savonlinnassa ja Kuusamossa. Etäpalvelua ovat ottaneet käyttöön myös poliisi ja Kela.

Veroviraston asiakkaat ovat Koskimäen mukaan olleet etäpalveluun pääosin tyytyväisiä. Ylitsepääsemättömiä ongelmia ei ole ollut. Koskimäen mukaan esimerkiksi käytännön järjestelyjä on pitänyt hioa.

Koskimäen mukaan osa asiakkaista on todennut asioinnin jälkeen, että olisikin voinut puhua asian myös puhelimessa.

Etäasiointi säästäisi kaukana asuvien asiakkaiden aikaa.

Ketään ei irtisanota

Käytännössä etäasiointi menee niin, että asiakas soittaa ensin Veroviraston puhelinpalveluun. Jos asia ei hoidu puhelimitse, asiakas saa varata ajan toimistolle. Paikan päällä on yksi henkilö ohjaamassa etäpalvelupisteelle. Hän myös tarvittaessa opastaa etäyhteyden video- ja ääniyhteyden muodostamisessa.

Etäpalvelu on valtakunnallista, joten yhteyden päässä voi olla virkailija mistä päin Suomea tahansa. Etäpalvelupisteisiin jää muutakin väkeä tekemään töitä, mutta asiakaspalvelutyöt vähenevät.

Virkailijoita ei irtisanota etäpalvelun aloittamisen takia. Koskimäen mukaan Verovirastossa kuitenkin katsotaan tarkasti, mitä tehtäviä eläköitymisen jälkeen täytetään.

Valtaosa hoitaa asiansa verkossa

Suomalaiset käyvät asioimassa Verovirastossa paikan päällä vuoden aikana noin 200 000 kertaa. Se on noin prosentti kaikesta asioinnista. Valtaosa ihmisistä hoitaa veroasiansa verkossa ja osa puhelimitse.

Koskimäen mukaan pidemmän ajan päästä voi käydä niin, että virkailijoita on tavattavissa vain isoimmissa kaupungeissa. Hän kuitenkin korostaa, että etäpalvelupisteitä jäisi useampaan paikkaan aina yhdessä maakunnassa.