Jutta Urpilainen lähtee SDP:n presidenttiehdokkaaksi – teemana ”ketään ei jätetä”

Urpilainen kertoi ehdokkuudestaan sunnuntaina Tampereella. Urpilaisen ratkaisua on odotettu pitkään, sillä presidenttikisa on ollut vauhdissa jo kuukausia.

EU-komissaari Jutta Urpilainen (sd.) kertoi tänään Tampereella lähtevänsä SDP:n presidenttiehdokkaaksi.
Tuomas Hyytinen

EU-komissaari Jutta Urpilainen (sd.) kertoi pitkän harkinnan päätteeksi, että hän lähtee SDP:n presidenttiehdokkaaksi.

–Haluan, että me suomalaiset voimme jatkossakin sitoutua siihen, että ketään ei jätetä. Siksi olen käytettävissä SDP:n ehdokkaaksi tasavallan presidentin vaalissa, Urpilainen sanoi.

–Oikeistolaisten ja keskustaoikeistolaisten miesten rinnalle mahtuu hyvin eurooppalaisuuteen ja kansainvälisiin kumppaneihin sitoutunut punavihreä nainen, Urpilainen linjasi.

Urpilainen sanoi, että Suomi saa hänestä kokeneen ulko- ja turvallisuuspolitiikan johtajan ja arvojohtajan.

Urpilainen julkisti ehdokkuutensa SDP:n puoluevaltuuston kokouksessa Tampereella sunnuntaina.

Jutta Urpilainen.
EU-komissaari Jutta Urpilaisen kampanjan teema on ”ketään ei jätetä”. Kuva: Lauri Karo / Yle

Teemana ”ketään ei jätetä”

Urpilaisen ehdokkuuspuheen keskeinen teema oli ”ketään ei jätetä”.

– Hyvät ystävät, olen käytettävissä, jotta ketään ei jätetä: ei nuorta, ei vanhaa, ei veljeä, ei siskoa, Urpilainen sanoi puheensa lopuksi.

Urpilainen sanoi, että haluaa suomalaisten sopivan taas yhdessä siitä, että ketään ei jätetä.

–Minä sanon niille, jotka ovat tottuneet huutamaan kovimmalla äänellä, ettei rikota enempää. Sanon niille, joilla eniten on ja jotka jatkuvasti lisää vaativat, että vähempikin riittää.

Hän korosti, että myös työntekijöiden oikeuksista on huolehdittava, ei pelkästään yritysten oikeuksista.

Kansakunnan eheys on Urpilaisen mukaan myös turvallisuuspoliittinen kysymys. Siksi kaikkien ihmisten ja myös muualta Suomeen tulleiden oikeuksista on huolehdittava.

EU:n piirissä Suomen on edistettävä oikeusvaltion periaatteita. Esimerkiksi Urpilainen otti Unkarin ja Puolan demokratiasta huolehtimisen.

Urpilaisen mukaan Suomen on huolehdittava myös globaalisti siitä, että ketään ei jätetä. Köyhyys, ilmaston tila ja eriarvoisuus ovat ihmiskunnan kohtalonkysymyksiä, joiden hoitamiseen on sitouduttava ”globaalin etelän” kanssa, Urpilainen sanoi.

Jutta Urpilainen.
Urpilainen aloittaa kampanjansa virallisesti 2. joulukuuta, jolloin hän jää vaalivapaalle EU:n komissiosta. Kuva: Lauri Karo / Yle

Urpilainen: En aseta presidenttiä valtioneuvoston yläpuolelle

Kun Urpilainen sanoi, että presidentti johtaa ulkopolitiikkaa yhdessä valtioneuvoston kanssa, hän totesi, ettei pidä taukoa ennen “yhdessä” -sanaa.

Hän totesi kuitenkin, että tämä ei ole piikki nykyistä presidenttiä Sauli Niinistöä kohtaan.

– En halua asettaa tasavallan presidenttiä valtioneuvoston yläpuolelle, Urpilainen sanoi.

Urpilaisen mukaan on tärkeää, että suomalaisilla on yhteinen linja ulkopolitiikassa.

–Nato-prosessi oli esimerkillinen, valtioelimet toimivat hyvin vahvalla kansan tuella.

Uusi presidentti tulee hyvin erilaiseen maailmaan kuin missä Niinistö aloitti presidenttikautensa 12 vuotta sitten, Urpilainen sanoi.

Esimerkkeinä hän mainitsi, että Kiina ei ollut vielä presidentti Xin johtama, Venäjän ja Ukrainan suhteen eivät olleet kiristyneet, ilmastohätätilaa ei ollut.

Urpilainen linjasi, että monenkeskeinen ja sääntöpohjainen maailmanjärjestys on tärkeä pienelle maalle. Venäjä rikkoo parhaillaan kansainvälistä oikeutta Ukrainassa, SDP:n presidenttiehdokas sanoi.

Urpilainen otti kantaa myös Israelin ja Hamasin sotaan sanomalla, että aseiden on tauottava, jotta humanitäärinen apu saadaan perille siviileille.

SDP:n puoluevaltuuston kokous.
SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman sanoi, että Urpilainen tuo presidentinvaaliin uutta säpinää. Kuva: Lauri Karo / Yle

Urpilainen: Aikataulu tuli EU:n komissiolta

Urpilainen sanoi puheensa aluksi, että tasan 42 vuotta sitten Mauno Koivisto otti vastaan SDP:n presidenttiehdokkuden. Koivisto kuvasi sitä tehtäväksi, jota arvokkaampaa tässä maassa ei ole.

– Samalla asialla olen tänään. Olo on kiitollinen ja erittäin innostunut.

Urpilainen kertoi, että hänen ehdokkuutensa aikataulu tuli EU:n komissiolta. Hän jää tehtävästään vaalivapaalle 2. joulukuuta, jolloin on myös Urpilaisen kampanjan virallinen aloitus.

Urpilainen sanoi, että takamatka muihin ehdokkaisiin ei hirvitä häntä.

– Edessä on 70 päivää. Kaikki mikä on tarpeen kertoa, ehditään kertoa. Teemme kampanjan, joka huomataan.

Lindtman: Nyt vaaleihin saadaan vihdoin säpinää

Urpilaisen ratkaisua on odotettu pitkään, sillä presidenttikisa on ollut vauhdissa jo kuukausia.

SDP:n entinen puheenjohtaja Sanna Marin ja nykyinen puheenjohtaja Antti Lindtman ovat toivoneet Urpilaisen asettuvan presidenttiehdokkaaksi.

– Minusta tuntuu, että näihin vaaleihin saadaan vihdoinkin säpinää. Asetelma menee nyt kerralla uusiksi, Lindtman sanoi Urpilaisen puheen jälkeen.

Hän julisti, että Urpilaisesta tulee Suomen 13. presidentti.

Ylen tuoreessa presidenttikyselyssä Urpilaisen kannatus jäi vaisuksi.

Taloustutkimuksen Ylelle tekemän mittauksen mukaan Urpilaista äänestäisi presidentinvalin ensimmäisellä kierroksella vain neljä prosenttia kaikista kyselyyn vastanneista.

Kantansa kertoneista SDP:n kannattajista 45 prosenttia äänestäisi tämän kyselyn mukaan Pekka Haavistoa (vihr.), kuusitoista prosenttia Alexander Stubbia (kok.) ja vain kolmetoista prosenttia Urpilaista. Olli Rehn (kesk.) saisi demariäänistä kymmenen prosenttia.

Juttu päivittyy.