Pienpaahtimo haluaa lisätä kahvitietoutta – se sopii ihmisille, jotka ovat entistä kiinnostuneempia nautintoaineensa taustoista

Pienpaahtimo Capri on perustettu erikoiseen paikkaan: peltojen keskelle Eurajoelle. Sinne yrittäjäpariskunnan houkutteli vaimon suvun tila, jonka pihassa komeilee nyt nykyaikainen kahvin pienpaahtimo.

Mies ja nainen työskentelevät pienen kahvipaahtamon tiloissa. Paahtimen viereisellä pöydällä on kahvimylly.
Paahtomestari Nicholas Caprin ja yrittäjä Tiia Caprin koti näkyy paahtimon ikkunasta. Se oli yksi syy muuttaa Eurajoelle. Kuva: Minttu Villanen-Itälinna / Yle
Soila Ojanen

Ihmiset haluavat nykyään tietää entistä enemmän kahvista ja sen tuottamisesta.

Trendistä tietävät myös keskelle Eurajoen peltoja kesällä 2019 perustetun pienpaahtimon Caprin omistajat. Kahvihifistelijät panostavat mielellään nautintoaineensa laatuun.

Eurajoen innostuksen taustalla on perheen isän Nicholas Caprin aikaisempi työ Yhdysvalloissa, jossa hän sai kahvioppia kolumbialaiselta erikoiskahvien asiantuntijalta. Siten Caprista itsestään tuli paahtomestari.

Kahvipaahtimossa mies tekee muistiinpanoja vihkoonsa kahvinpapuja täynnä olevan paahtimen luona.
Paahtomestari Nicholas Capri tarkkailee kahvin paahtumista. Sitä ei voi tehdä kelloon katsomalla. Kuva: Minttu Villanen-Itälinna / Yle

Merkityksellinen kahvihetki

Paahtimoyrittäjät kertovat, että kahvista innostuminen saattaa määrällisesti jopa vähentää sen juomista. Kahvihifistelijä haluaa nimittäin panostaa nautintoaineessaan laatuun ja kahvihetkistä tulee merkityksellisiä. Kahvia kuluu yllättäen vähemmän kuin aikaisemmin.

Eurajoen pienpaahtimo levittää kahvitietoutta. Paahtimon hyllyssä ei ole kahvipaketteja valmiina, vaan kauppaan piipahtava asiakas valitsee, mistä pavuista hän haluaa kahvinsa jauhettavan.

– Asiakkaan kahvi jauhetaan paikan päällä ja vain tarpeeseen, näin se on varmasti tuoretta, kertoo yrittäjä Tiia Capri Pienpaahtimo Caprista.

Säkkikankaisten isojen kahvisäkkien edessä on muovisaavi, jossa on paahtamattomia kahvinpapuja.
Paahtimoon raaka-aineet tulevat kymmenien kilojen säkeissä. Kuva: Minttu Villanen-Itälinna / Yle

Hän muistuttaa, että kaikki vaiheet vaikuttavat lopputulokseen, esimerkiksi pavun laatu, paahtaminen ja jauhatus. Loppusilauksen antaa tietenkin se, millaisessa laitteessa kahvi lopulta valmistetaan.

Tummapaahtoista vai kofeiinitonta?

Vuodenajat vaikuttavat kahvien menekkiin.

– Kun joulu lähestyy, ihmiset juovat enemmän tummapaahtoista kahvia, tietää Tiia Capri.

Kofeiinittomaan kahviin siirtyminen liittyy usein raskausaikaan. Se on myös terveystrendi niille, joita vaivaa esimerkiksi unettomuus.