Muovisista säilytysastioistaan tunnettu amerikkalainen Tupperware hakee lisärahoitusta voidakseen jatkaa toimintaansa, uutisoivat mediat viime viikolla. Yhtiön pörssikurssista on vuoden sisällä huvennut yli 90 prosenttia.
New Yorkin pörssi on varoittanut, että yhtiö voidaan poistaa pörssin listoilta, ellei se pian julkaise viivästynyttä viime vuoden talousraporttiaan.
Mikä johti aikanaan Tupperwaren menestykseen ja mikä yrityksen tilanne on nyt?
Tätä kysymystä pohtivat Aalto-yliopiston strategisen markkinoinnin asiantuntija Petri Parvinen ja Aallon yliopistonlehtori, muotoilun asiantuntija Heidi Paavilainen Yle Radio Suomen päivässä maanantaina.
Tupperwaren menestys alkoi 1950- ja 60-luvuilla, kun sen tuotteita alettiin myydä kotikutsuilla ensin Yhdysvalloissa ja myöhemmin myös muualla maailmassa.
Tuotteiden suosio perustuu niiden muotoiluun, Paavilainen sanoo. Muovin käyttö astioiden raaka-aineena ja ilmatiiviit kannet olivat aikansa innovaatioita. Strategisesti tuotteiden valmistus osui yksiin jääkaappien yleistymisen kanssa kotitalouksissa länsimaissa.
– Nykypäivän vinkkelistä siinä on myös hyvää palvelumuotoilua. Siitä päästään näihin ihaniin kotikutsuihin, joissa Tupperware-asiantuntija tulee esittelemään naapuruston kotirouville, kuinka mahtavia tuotteet ovat ja miten niitä käytetään, Paavilainen kuvaa.
Osa verkostomarkkinointiyrityksistä jämähtänyt vanhoihin tapoihin
Tupperwaren hyödyntämä verkostomarkkinointi on muuttunut ajan kuluessa, Parvinen huomauttaa. Verkostomarkkinointia hyödyntävät yhtiöt ovat menestyneet vaihtelevasti.
– Perinteisistä verkostomarkkinointiyrityksistä vaikka Herbalifen tarina on samanlainen kuin Tupperwaren, se ei ole pystynyt uusiutumaan ja jäänyt lypsämään vanhaa tapaa.
– Sitten on vaikka kosmetiikkabrändi Oriflame. Heidän osakekurssilleen ei ole tapahtunut juuri mitään, he ovat luoneet nahkansa ja varmaan tekevät bisnestä monilla muillakin tavoilla, Parvinen nostaa esimerkkinä toisesta ääripäästä.
Tupperwaren pörssikurssi oli laskenut jyrkästi jo ennen koronapandemiaa helmikuussa 2020, Parvinen sanoo. Pandemia-aika nosti myyntiä, mutta yhtiö ei pystynyt uusiutumaan.
Paavilainen näkee Tupperwaren ongelman olevan uskollisten asiakkaiden puute. Myös Parvisen mukaan uusiutumisessa on kyse pohjimmiltaan asiakkaista.
– Jatkavatko vanhat asiakkaat ostamista, ja tuleeko uuden sukupolven asiakkaita. Varmaan siinä on tapahtunut väliinputoamista, Parvinen sanoo.
Kotiesittelyjen suosio noussut Suomessa
Vaikka yhtiö on suurissa talousvaikeuksissa kotimaassaan, Suomessa tilanne näyttäisi olevan erilainen. Tupperwaren Suomen-markkinat pärjäävät todella hyvin tällä hetkellä, kertoo Tupperware Nordicin aluemyyntijohtaja Virpi Valkonen. Verkkomyyntiin siirtyminen ei ole vaikuttanut yhtiöön negatiivisesti.
– Olen siitä todella kiitollinen meidän konsulenteille (tuote-esittelijöille), jotka ovat ottaneet online-maailman haltuunsa ja pystyneet palvelemaan asiakkaita, Valkonen sanoo.
– Sen jälkeen meillä on kaksi vahvaa tapaa: jatkamme kotiesittelyillä ja online-esittelyillä, tosi hieno mahdollisuus meille.
Tällä hetkellä Tupperwaren Pohjoismaiden markkinoilla ovat nousussa pop up-myymälät, Valkonen kertoo. Hän kuitenkin uskoo yhtiön jatkavan edelleen perinteisin keinoin.
– Olemme huomanneet, että kun ihmiset tekevät selkeästi enemmän ruokaa kotona ja haluavat tietää, minkälaista ruokaa syövät, niin se on myöskin nostanut esittelyjen suosiota.
Kuuntele koko lähetys Yle Areenasta.