Artikeln är över 6 år gammal

Ledare misslyckas, fumlar och ljuger - Alf Rehn förklarar varför det här är en bra sak

Alf Rehn läser text på en ipad
Alf Rehn Bild: Laura Mainiemi / Yle

Många chefer är rädda för att göra bort sig eller misslyckas i sitt arbete. Det här är helt fel, hävdar professorn i ledarskap Alf Rehn.

- När du gör en förändringsprocess kommer något att gå galet, när du fattar ett beslut kommer någon att bli sur. Samtidigt som ledare måste lyckas så kommer de alltid att misslyckas delvis. Det är den första paradoxen.

Rehn är aktuell med en färsk bok om ledarskap. Hans tes är att ledarskap handlar om att handskas med motsättningar och misslyckanden.

- En ledare måste skapa en dynamik för att hantera den här paradoxen. Men det handlar också om att leva med hur tungt det ibland kan vara.

Du vet att du måste fatta ett beslut men samtidigt är det en del av dig som nästan dör samtidigt.

Som exempel lyfter Rehn fram vd:n på en bruksort som ringer upp på morgonnatten för att lätta sitt hjärta efter beslutet att lägga ned fabriken.

- Han säger: Jag kan inte sova, jag tänker på all de där hundratals familjerna där det kommer att gråtas i morgon för att mamma och pappa inte har något jobb.

För Rehn blev samtalet en ögonöppnare.

- Vi tänker att ledarna är de stora tuffingarna uppe på Olympen. Men egentligen är det så här: du vet att du måste fatta ett beslut men samtidigt är det en del av dig som nästan dör samtidigt. Och då ringer du på fyllan till en professor och gråter i telefon.

En ledare måste visa empati och det måste vara genuint

Enligt Rehn visar exemplet med den modstulna företagsledaren på att tuffa beslut och en förmåga att visa empati inte utesluter varandra. Tvärtom.

- Å ena sidan så ska vi vara rationella och analytiska, men å andra sidan ska vi kunna ha empati och förstå människors känsloliv.

Du måste ha en viss distans och kan inte vara bästis och kompis med alla.

När något skär sig i relationen mellan chefen och en anställd är det ofta upplevelsen av bristande empati som ligger i bakgrunden.

- Det är den biten folk klagar på. Chefen verkar inte empatisk, chefen lyssnar inte och kan inte relatera till känslotillstånd.

Men det är inte så att ledare som inte visar känslor saknar empati, hävdar Rehn.

- Ledare är inte empatilösa. Däremot kan de vara rädda för att visa upp den här sidan av sig själv.

Chefen kan inte vara allas kompis

Samtidigt finns det också en gräns för hur mycket empati en ledare kan visa.

- Varje ledare går en slags balansgång. Du måste ha en viss distans och kan inte vara bästis och kompis med alla. Men samtidigt måste du ha en förmåga att koppla till folk på ett känslomässigt plan, säger Rehn.

Jag har träffat rätt många vd:n som är övertygade om att de vet och kan allting.

Problemet är att reaktionerna hos ledare ofta går över styr på ett eller annat sätt.

- Å ena sidan har jag sett företagsledare som fullständigt försöker dämpa sin empatiska respons och visa att man förstår på ett känslomässigt plan. Samtidigt finns det ledare som försöker överkompensera i andra riktningen.

Den perfekta ledaren är en myt

Nyckeln till framgång är att hitta en balans mellan ledarskapets olika ytterligheter och paradoxer. Enligt Rehn skulle alla gynnas av att diskussionen om ledarskap breddas och fördjupas.

För tillfället lämnar debatten kring ledarskap en hel del i övrigt att önska, anser Rehn.

- Ofta när vi talar om ledare gör vi det på ett förenklat sätt. Vi försöker skapa ett enkelt recept varpå vi nästan magiskt kan trolla fram det perfekta ledarskapet.

Det finns ändå inget perfekt ledarskap. Den myten är det dags att slå hål på.

- Vad som finns är ett antal paradoxer, ett antal snubblanden framåt, där man kan vara olika bra givetvis. Men man ska inte luras att tro att det finns någon slags perfektion som går att uppnå.

Det är chefen som bär det yttersta ansvaret

En ledare kan inte ha kunskap om allting, men hur mycket bör en ledare veta och vilken information ska man lyssna på?

- Jag har träffat rätt många vd:ar som är övertygade om att de vet och kan allting, men det är givetvis inte så, svarar Rehn.

- Det viktigaste är ändå inte att ha en bestämd kunskapsmängd utan att vara medveten om vad man inte vet och kan hantera.

Hur ser du på förhållandet mellan helheter och detaljer. I vilken utsträckning ska en ledare kunna hantera detaljer?

- En ledare måste också klara av att hantera detaljer. I företagen blir diskussionen nästan parodisk ibland då man stöter på vd:ar som säger att de endast tänker på de stora frågorna.

- Det betyder att vi måste kunna sköta de små sakerna men inte bli petimätrar. Det är där någonstans det ligger. Helheten brukar ofta kunna sköta sig själv, även om man naturligtvis måste ha en syn för den också.

I boken skriver du att det finns situationer då en ledare måste ljuga och att det är helt okej. Vad menar du med det?

- Det är helt okej i den bemärkelsen att vi alla misslyckas, att vi alla fumlar lite och att vi alla kan ställas inför situationer där vi inte bara får ljuga utan där vi måste ljuga.

Alf Rehn intervjuas av Rikhard Husu