Under sitt första dygn som president meddelade Donald Trump att USA lämnar Parisavtalet och Världshälsoorganisationen WHO. Enligt medieuppgifter planerar USA också att pausa allt internationellt bistånd i 90 dagar.
Utrikesminister Elina Valtonen (Saml) sa i Yles program Morgonettan att hon inte tror att USA kommer att lämna Nato eller att sluta stödja Ukraina. Det ligger i USA:s intresse att en rättvis och varaktig fred uppnås i Ukraina, säger hon.
– President Trump är också van vid och vill vinna, han vill inte förlora. Om han nu skulle få till stånd någon form av vapenvila som möjligen skulle upplösas inom några månader eller under hans presidentperiod skulle det få honom att se svag ut.
Trump har sagt att han överväger att införa fler sanktioner mot Ryssland, något som välkomnas av Valtonen.
– Det kanske tvingar Ryssland till förhandlingar. Det Trump, Finland och Ukraina vill är att få ett slut på kriget.
Finns det ett momentum nu för att få fred i Ukraina?
– Absolut, vi ser ett momentum nu. Det finns ett visst hopp nu och det vill vi bygga vidare på.
– Men freden måste vara hållbar, eftersom vi här i Europa och särskilt vi här i Rysslands närhet förstår att hotet kan vara bestående trots att någon form av överenskommelse träffas.
Trump: USA ska inte längre utnyttjas
När Trump i måndags inledde sin andra period som USA:s president sa han att USA inte kommer längre tillåta att andra länder utnyttjar dem.
– Vi måste alltid komma ihåg att när Trump talar gör han det i första hand riktad till den inhemska publiken, säger Valtonen.
Men enligt Valtonen måste Europa satsa mer på säkerhet, försvar och avskräckning.
– Vi kan inte lita på att USA rycker in och räddar oss. Men detta har alltid varit klart för oss, man måste alltid först ta hand om sitt eget bo och så har Finland alltid agerat.
– Det har varit Finlands budskap nu som Natomedlem men också länge innan dess. Vi har alltid satsat på ett starkt försvar och avskräckning. Och vi hoppas att våra europeiska partnerländer ska göra detsamma.
”Ekonomisk tillväxt viktig för säkerheten”
Men att bygga upp en stark försvarsförmåga och starta om den europeiska försvarsindustrin kommer ta tid konstaterar Valtonen.
– När vi nu ska bygga upp det europeiska försvaret bör ingen skillnad göras om vi köper material från Europa eller från USA. Det borde inte spela någon roll så länge vi får de produkter som har den bästa prestandan.
Trump har krävt att Natoländer ska höja sina försvarsbudgetar till 5 procent av bnp från 2 procent. Enligt Valtonen kommer Natoländerna under sitt nästa toppmöte i sommar se över vilka behov som finns för de närmaste åren och vilka för försvarsutgifter det kräver.
Men Valtonen säger att om den ekonomiska tillväxten kommer igång kan det räcka med en mindre andel av bnp.
– Det mesta centrala för vår långsiktiga säkerhet är att vår ekonomi ska bli konkurrenskraftig och att tillväxten ökar. Det är inte absolut nödvändigt bara för Finland utan för hela Europa.
Finland kan få central roll i fredsförhandlingar
Finland har precis tagit över som ordförandeland för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa OSSE. Valtonen tror att organisationen där både Ukraina och Ryssland är medlemmar kan få till stånd samtal om fred mellan parterna och hon tror också att Finland då kan få en betydande roll i eventuella förhandlingar.
– Man litar på oss. Ukraina litar på Finland och Ukraina litar också på OSSE, säger Valtonen.
Förutom att Ukraina måste sitta med vid förhandlingsbordet är det också viktigt att Europa representeras säger Valtonen.
– När det påverkar den europeiska säkerhetsordningen måste Europa involveras, inte bara Ukraina som är en del av Europa. OSSE som traditionellt haft ansvar för den europeiska säkerhetsordningen spelar en central roll här.