Dan Andersson är en ivrig skidåkare som kanske har tagit sitt intresse lite längre än andra amatörer. Han har nämligen deltagit i det anrika Vasaloppet sju gånger.
Skidivern har han ärvt av sin pappa, men det tog ända till tidig medelålder innan längdskidåkningen blev mer regelbunden och målmedveten. Nu har han tio aktiva skidvintrar bakom sig.
– För att få igång motivationen anmäler jag mig till ett långlopp. Med kniven mot strupen tvingas man ut i spåret, säger Andersson.
Han åker skidor för sitt psykiska och fysiska välmående, även om det ibland kan vara en tröskel att ge sig ut i kyla och mörker.
”Ju mer man tränar inför loppet, desto mer njuter man”
Innan han beger sig till Vasaloppet strävar han efter att åka 500–1000 kilometer på skidor. Enligt Dan Andersson kan man klara loppet med färre kilometrar, men då måste grundkonditionen vara i gott skick
– Man kommer inte igenom loppet utan träning, och ju mer tränad man är desto mer njuter man av loppet, säger han.
Innan han vågade anmäla sig till sitt första Vasalopp tränade Andersson i två vintrar. Vädret var fint den första gången han deltog, och det kändes mäktigt att starta tillsammans med 15 000 andra skidåkare.
Andersson har tre par skidor som han använder för träning och tävling. Ett av dessa par är så kallade zeroskidor, som inte kräver någon fästvalla och är idealiska när temperaturen ligger kring noll
Dessutom har han två par skidor som kräver skidvalla. Ett par äldre som han tränar med, och ett par ”superskidor” som används i tävlingar.
Han berättar att det inom längdskidåkning finns oändliga möjligheter att nörda ner sig i olika typer av skidor, men han nöjer sig med sina tre par.
”Skidbussen från Borgå är som en stor klassresa”
Dan Anderssons pappa har i flera år varit en av dem som samlat ihop ett gäng för att åka buss från Borgå till Vasaloppet. Numera är det Dan som tar på sig rollen som reseledare varje vårvinter när resan går av stapeln.
– Skidsnacket börjar när vi på fredag eftermiddag stiger på bussen, och det tar slut då vi stiger ur bussen på tisdag och vi är tillbaka i Borgå. Det hela är som en stor klassresa, säger Andersson.
I bussen finns deltagare från 18-åringar till personer över 70, allt från proffs till amatörer.
I själva loppet skidar de flesta ensamma, eftersom det är ganska svårt att hålla koll på varandra. Ibland händer det att någon avbryter loppet, och anledningarna kan vara många. Det viktigaste är ändå att delta.
Teknikkurs gör Vasaloppet lättare
Kontrollerna kommer med tio kilometers mellanrum. Andersson råder deltagarna att ta en kontroll i taget och inte tänka på hur långt loppet egentligen är. Han säger att man flera gånger under loppet blir jättetrött, men att man inte ska ge upp eftersom känslan oftast går över.
Förutom att loppet är fysiskt krävande, ställer det också stora krav på psyket att åka skidor monotont en hel dag.
– Men det kan man träna på förhand så att ”huvudet håller” genom att åka skidor på hemmaplan en kortare sträcka i flera timmar.
Dessutom tipsar han om att gå en skidteknikkurs. När tekniken sitter så vinner man tid och kroppen ansträngs mindre.
Andersson säger att längdskidåkning är ganska skonsamt för kroppen, särskilt i jämförelse med löpning. Skidåkning belastar främst armarna, speciellt i traditionell stil. Men det känns definitivt i både rygg och magmuskler efter ett Vasalopp.
– Följande natt är kroppen mörbultad och jag sover inte speciellt gott. Jag brukar vakna varje gång jag vänder mig, säger Andersson.
Han lyckades locka med sin fru, Charlotta Bergqvist, att delta i Vasaloppet i fjol. För henne var det en intressant erfarenhet, men vårens tävling avstår hon från.
– Det var en utmaning och tungt före och det kändes inte riktigt bra hela tiden, men jag kom i mål, säger hon.
Om sina framtidsplaner inom skidåkning nämner Dan Andersson att han vill delta i något annat maratonlopp, eftersom sådana arrangeras runtom i världen. Han drömmer också om att en dag få åka Vasaloppet tillsammans med sin bror.
– Det kunde bli en hård kamp oss bröder emellan, säger Dan Andersson.
Onsdagen den 8.1.2025 diskuterade vi längdskidåkning i programmet Lite klokare i Yle Vega med skidtränaren Andrea Julin och till Martin Norrgård, som jobbat som vallningsexpert för japanska och svenska landslaget.