FinFami Öerbotten är en förening för anhöriga till personer med psykisk ohälsa. Föreningen är tvåspråkig med kanslier i Karleby och Vasa, samt verksamhet i Jakobstad.
– De anhöriga kan vara allt från vänner, arbetskompisar, föräldrar, barn, syskon... Man behöver heller inte ha någon diagnos utan det räcker att man är orolig för nån, så kan man komma hit och prata, säger verksamhetsledare Leena Pakkanen.
Inom vården är det förstås den egentliga klienten – den som har insjuknat – som är i fokus. De anhöriga, som även de berörs, glöms kanske bort.
– Så därför är det väldigt viktigt att veta om att det finns stöd för anhöriga också, att man kan ta kontakt med låg tröskel och det är helt kostnadsfritt att komma på samtal, säger Pakkanen.
Under temaveckan kommer FinFami att finns på stadsbiblioteket i Vasa med material och en utställning. På tisdag och torsdag finns också personal från föreningen på plats.
– Man komma och prata med oss där, säger anhörigrådgivare Ulrika Vestergård-Denward. På onsdag har vi också en samtalsgrupp online – det här är ett månatligen återkommande program.
På föreningens kansli i Vasa ordnas en temakväll om överlevnadsstrategier. Det är roller som barn i familjer med psykisk ohälsa eller missbruk iklär sig för att klara av uppväxten: clownen, rebellen, tapetblomman och hjälten.
– Då kommer vuxenstuderande och erfarenhetsexpert Barbara Mehart att introducera oss i temat och sen kommer vi att diskutera.
Fler unga tar kontakt
Ungdomsverksamheten har också en hel del på gång under veckan. Det största evenemanget är det på onsdagen i Karleby, säger ungdomskoordinator Lovisa Till.
– Huvudföreläsare där är Sami Uotila, känd från TV-serien Salkkarit. Han ska prata om hur det var då han själv var ung och hur den psykiska hälsan/ohälsan kan se ut då man är yngre.
Den ordinarie verksamheten pågår förstås som normalt, bland annat med stödchattarna – den svenskspråkiga på tisdagar och den finskspråkiga på onsdagar.
Lovisa Till säger att man kan se en uppåtgående trend i antalet ungdomar som tar kontakt. Det kan tolkas på olika sätt, men Lovisa ser det ändå som positivt att ungdomar tar kontakt.
– Så reder vi ut vilken sorts problemsituation det är och vid behov kan vi också se hänvisa vidare. Inom tredje sektorn överlag är samarbetet mellan föreningar väldigt viktigt: att få folk till de ställen de behöver vara och få den hjälp de behöver.
FinFami finns där ungdomarna finns – på nätet. Man har konton på Instagram och Snapchat och nu sedan hösten också på Discord på svenska.
– Där heter vår server Orosbärare. En orsak till varför vi är där är förstås också att möjligheten att vara anonym är större på Discord, säger Lovisa Till.