Enbart 30 av 70 damer kom i mål i årets Tour de Ski i längdåkning som avslutades på söndagen.
Siffran innebär att 57,1 procent av deltagarna avbröt tävlingen.
Enligt statistik från det internationella skidförbundet Fis som Yle Urheilu tagit fram är årets siffra den näst största av alla upplagor på turnén som stått på programmet sedan säsongen 2007. Enbart säsongen 2019 har andelen (62,7 %) varit högre.
Räknar man ihop damerna och herrarna på årets Tour kan man se att över hälften av alla åkare avbröt: 88 av 171 deltagare.
På herrsidan avbröt 48 av 101 deltagare eller 47,5 procent tävlingen i år – exakt samma siffror som i fjol. Också på herrsidan är största siffran – 59,0 procent som avbröt – från år 2019.
Fis Games lappar mästerskapsluckan från och med 2028
Ser man på avbrytarstatistiken från enbart stortävlingsfria säsonger (2008, 2012, 2016, 2020 och 2024) är årets avbrytarprocent rekordstor på damsidan och nära tangerat rekord på herrsidan (48 procent år 2016).
Generellt sett har antalet som avbrutit brukat vara något mindre under mästerskapsfria år, även om några undantag finns.
Rådande rekord från mästerskapsfria säsonger kommer visserligen att gälla framöver.
Fis tänker samla alla sina grenar (nordisk skidsport, alpint, snowboard, freestyle) till ett gemensamt evenemang, Fis Games vart fjärde år. Det gäller år då det varken ordnas VM eller olympiska spel.
Första upplagan äger rum 2028 och de som gör upp om värdskapet är St. Moritz i Schweiz samt Lillehammer i Norge. Beslut om värdskap fattas vid Fis kongress i juni.
Tidigare fanns planer på att inleda Fis Games redan under säsongen som nu pågår.
Från Italien till Schweiz – och tillbaka
Upplägget i årets Tour de Ski bestod av tre tävlingar i italienska Toblach, två i schweiziska Davos och avslutande två i italienska Val di Fiemme.
Med andra ord skytteltrafik från Italien till Schweiz och tillbaka – ett märkligt beslut på 2020-talet av en idrottsorganisation som säger sig främja miljövärden, som Roope Visuri skriver för Yle Urheilu.
Tävlingsorterna och -länderna har varierat längs med Tour de Ski-historien. Det är enbart Val di Fiemme och den berömda slutklättringen upp på berget Alpe Cermis som figurerat i samtliga upplagor.
Utöver Schweiz och Italien har Tyskland ofta stått värd för deltävlingar i Touren, och under de första åren var också Tjeckien involverad.
Svahn fick höra nationalsång trots sjätte plats i sammandraget
Sammandraget i touren baserade sig i år på såväl bonussekunder, poängtävlingar som olika startordningar.
Svenskan Linn Svahn vann tre av sju deltävlingar, men fanns på sjätte plats i slutresultaten.
– För egen del hade det varit kul om vinsterna hade betytt mera. Nu gällde det att vara jämn och det spelade inte så stor roll om man var etta eller sexa på en etapp. Jag gillar Touren, men enligt mig kan den utvecklas, sa Linn Svahn enligt STT.
Svahns prestationer hjälpte henne dock till seger i Tourens poängcup, och hon fick lyssna till Sveriges nationalsång högst upp på prispallen i samband med prisutdelningen.
– Att få höra nationalsången på grund av poängcupen, det känns inte passande. Den sången tillhör när man vunnit mästerskapsguld och inte poängcupen, sa Svahn till SVT Sport.
Poromaa: ”Touren kunde vara tuffare för oss åkare”
Också i övrigt ställde reglerna till det. Den tyska tränaren Peter Schlickenrieder blev utvisad då han i en tävling med krångliga väderförhållanden i Davos försökte erbjuda sina åkare hjälp med att få bort snö från skidorna.
Schlickenrieder visste inte att det var förbjudet, men han godkände sitt straff.
Årets upplägg i Tour de Ski bestod av sju tävlingar på tre orter inom loppet av nio dagar.
– Det hade varit kul med fler tävlingar och touren kunde vara tuffare än vad den är nu, sa svenska åkaren William Poromaa enligt STT.