Shortcut: WD:D/SV
Help:Description/sv
- Afrikaans
- العربية
- беларуская
- беларуская (тарашкевіца)
- български
- Banjar
- বাংলা
- brezhoneg
- bosanski
- català
- کوردی
- čeština
- словѣньскъ / ⰔⰎⰑⰂⰡⰐⰠⰔⰍⰟ
- dansk
- Deutsch
- Zazaki
- dolnoserbski
- Ελληνικά
- English
- Esperanto
- español
- eesti
- فارسی
- suomi
- føroyskt
- français
- Nordfriisk
- galego
- Alemannisch
- ગુજરાતી
- עברית
- हिन्दी
- hrvatski
- hornjoserbsce
- magyar
- հայերեն
- Bahasa Indonesia
- interlingua
- Ilokano
- íslenska
- italiano
- 日本語
- Jawa
- ქართული
- қазақша
- ಕನ್ನಡ
- 한국어
- kurdî
- Latina
- lietuvių
- latviešu
- Malagasy
- Minangkabau
- македонски
- മലയാളം
- मराठी
- Bahasa Melayu
- Mirandés
- مازِرونی
- Nedersaksies
- नेपाली
- Nederlands
- norsk bokmål
- norsk nynorsk
- occitan
- ଓଡ଼ିଆ
- ਪੰਜਾਬੀ
- polski
- پنجابی
- português
- Runa Simi
- română
- русский
- Scots
- davvisámegiella
- srpskohrvatski / српскохрватски
- සිංහල
- Simple English
- slovenčina
- slovenščina
- shqip
- српски / srpski
- svenska
- ślůnski
- தமிழ்
- తెలుగు
- ไทย
- Tagalog
- Türkçe
- українська
- اردو
- oʻzbekcha / ўзбекча
- Tiếng Việt
- Yorùbá
- 中文
This page documents a Wikidata guideline. It is a generally accepted standard that editors should follow, though it should be treated with common sense, and occasional exceptions may apply. Changes made to it should reflect consensus. When in doubt, discuss your idea on the project chat. |
This page in a nutshell:
|
Beskrivningar på Wikidata-objekt är korta fraser som menar att särskilja objektet från andra objekt med samma eller liknande etiketter. En beskrivning behöver inte vara unik; flera objekt kan ha samma beskrivning, däremot kan inga objekt ha både samma etikett och beskrivning.
Obs: den här sidan beskriver bara användningen av beskrivningar för objekt. Medan egenskaper har beskrivningar, är deras huvudsakliga uppgift inte att särskilja etiketter, utan att ge en kortfattad sammanfattning eller detaljer för hur egenskapen bör användas (och följer därav inte nödvändigtvis den stilistiska riktlinjen nedan). För mer information om beskrivningar för egenskaper, läs Help:Properties.
Allmänna språkoberoende principer
[edit]
Undvik information som sannolikt kommer att förändras
[edit]Ord och fraser som "nuvarande", "befintliga", "förväntade" eller "nästa år" kommer så småningom att behöva ändras. Om du till exempel beskriver Tatsumi Kimishima skulle det vara bättre att använda "femte presidenten i Nintendo" än att använda "nuvarande presidenten i Nintendo". Medan båda är korrekta kommer den senare att förändras när Kimishima går i pension, medan den förra inte ändras. Att bara använda "presidenten i Nintendo" skulle också vara lämpligt, eftersom det skulle ge tillräckligt med information för framgångsrik disambiguation om det till exempel fanns många anmärkningsvärda individer med namnet Tatsumi Kimishima.
För idrottare är det oklokt att lista en spelares nuvarande lag, eftersom det är möjligt att det ändras. Om du beskriver Daniel Alves, skulle det vara bättre att använda "brasiliansk fotbollsspelare" än att använda "fotbollsspelare i FC Barcelona", eftersom Daniel Alves klubb kan förändras.
Undvik åsikter, partiskhet och marknadsföring
[edit]Neutralitet utgör kärnan av Wikidata, Wikipedia och andra Wikimedia-projekt. Försök att hålla beskrivningar neutrala genom att undvika åsikter och partiska termer. Undvik även terminologi som kan tolkas som reklam. "American novelist" är en neutral beskrivning medan "den bästa romanen i Amerika" är både en åsikt och marknadsföring.
Undvik kontroversiella påståenden
[edit]Beskrivningar bör reflektera information både exakt och neutralt. Om möjligt bör du undvika kontroversiella påståenden i beskrivningar. Det är till exempel bättre att beskriva Pinnacle Islands som en "grupp öar i östra Asien" än en "grupp av japanska öar" eller en "grupp av kinesiska öar". Kom ihåg att det kommer att finnas mycket mer information om ett objekt på sidan än bara beskrivningen.
Följ Wikimedia namespace-konventioner
[edit]Wikidata innehåller objekt för flera typer av Wikimedia-sidor som finns utanför en wikis huvudnamnrymd (till exempel icke-artikelsidor på Wikipedia). Dessa inkluderar mallar, kategorisidor, hjälpsidor och special-sidor. Om en artikel endast används för en wiki, bör den ange detta i beskrivningen. Detta gör det möjligt för läsare att ögonblickligen förstå det inte handlar om normalt innehåll.
Exempel:
Etikett: Top Gear
Beskrivning: Wikimedia-förgreningssida
Denna artikel är Wikipedia-förgreningssidan för saker som kallas Top Gear.
Etikett: Portal:History
Beskrivning: Wikipedia-portalen visar innehåll som är relaterat till ämnet historia
Även om införandet av "Portal:" i titeln gör det klart för personer som är bekanta med Wikipedia att det här är en Wikipedia-portal, kommer inte alla som använder Wikidata att veta vad det betyder, så att ange det är en Wikipedia-portal är fortfarande en bra idé.
Beskrivningar är inte definitioner
[edit]Konceptet som objektet representerar definieras dess uttalanden inte av beskrivningen. Behöver du särskilja ett objekt från ett annat, se då till att först lägga till rätt uttalanden med källor innan du lägger till en ny beskrivning. Lita inte allt för mycket på beskrivningarna när du söker efter objekt, kontrollera också med uttalandena att du hittat rätt objekt.
Riktlinje för beskrivningar på svenska
[edit]Dessa riktlinjer rör beskrivningar på svenska. Andra språk kan ha andra riktlinjer specifika för det språket.
Längd
[edit]Beskrivningar är inte hela meningar, utan små bitar information. I de flesta fallen, är en passande längd mellan två och tolv ord. Beskrivningar som bara innehåller ett ord är oftast för tvetydiga och bör undvikas. Tar beskrivningen upp tvp rader är den förmodligen också för lång, tar den upp tre rader är den definitivt för lång.
Vanliga uppsättningar
[edit]Det är vanligtvis är bra början att utgå från vad objektet har för bestämning i egenskapen instans av (om den har någon).
- För personer: [land, ursprung] [karriär personen är känd för] (Exempel: svensk författare av barnböcker, sångtexter och filmmanus eller Sveriges statsminister 2006–2014)
- För platser: [sorts plats] i [underregion], [land] (Exempel: område i Göteborg, Sverige eller statligt universitet i Lund, Sverige)
- För organismer: [sorts organism] härstammar från [region] eller [sorts organism] som är en del av [större grupp] (Exempel: art i släktet Helianthus inom familjen korgblommiga växter eller kattdjur som förekommer i Europa och Asien)
- För konstverk/medieverk: [sorts media] från [år] av [skapare], eller [genre/undergenre] [sorts media] från [år] [skapelsemetod] av [skapare] (Exempel: bok från 1978 av Maria Gripe, svensk film från 1980 regisserad av Lasse Åberg or actionrollspel från 2011). For films, see Wikidata:WikiProject Movies/Properties#Description
- För episoder eller avsnitt: avsnitt av [serie] (Exempel: avsnitt av Buffy vampyrdödaren)
De här är bra utgångspunkter men du ska inte känna dig tyngd av dem.
Versalisering
[edit]Beskrivningar inleds med en gemen så länge inte versal ändå skulle användas eller förväntas. Det bästa är att föreställa sig att beskrivningen är urklippt ur en vanlig mening, och sedan följer de vanliga språkreglerna som skulle tillämpas då. De flesta termer skulle inte versaliseras om de användes mitt i en mening. Men vissa namn (personnamn, egennamn, ortnamn, osv.) borde skrivas med versal.
Grammatik
[edit]Beskrivningar är inte hela meningar och borde inte innehåller punkter. Detta betyder inte att man ska undvika punkter helt och hållet; om en beskrivning har komma i sig borde dessa inkluderas.
Inga grammatiska artiklar (en, ett, det, den, de, osv.)
[edit]Beskrivningar inleds normalt sett inte med artiklar (en, ett, osv.). Det finns exempel som måste innehålla artiklar och i dessa fall bör de användas; om det däremot inte krävs bör de uteslutas.
Exempel:
Etikett: Trollhättans kommun
Beskrivning: kommun i Västra Götalands län, Sverige
I vanliga fall utelämnas den bestämda artikeln. I det här fallet skulle man kunna skriva "en kommun i Västra Götalands län, Sverige", men det gör man inte.
Börja med det specifika och fortsätt med det mindre specifika
[edit]Beskrivningar borde börja med mer specifik information först. Med platser till exempel kan det betyda om det är en tätort eller en kommun eller stad och sluta med i vilket land den ligger i.
Exempel
Etikett: Jekaterinburg
Beskrivning: stad i Sverdlovsk oblast, Ryssland
Använd i allmänhet den lokala hierarkin för namn och gå från mer specifik till mindre (Jekaterinburg ligger i Sverdlovsk oblast, som är ett oblast i Ryssland).
Etikett: Oskarshamns
Beskrivning: tätort i Oskarshamns kommun, Sverige
kommun skrivs ut här för att särskilja orten från kommunen.
Hur man ställer en fråga i sparql
[edit] ?item schema:description ?itemdesc.
FILTER(LANG(?itemdesc) = "nl")
Se även
[edit]För relaterade hjälpsidor, läs:
- Help:Objekt, beskriver vad objekt är och vilka regler de följer
- Help:Label, förklarar vad etiketter är och vilka regler de följer
- Help:Aliases, förklarar vad alias är och vilka regler de följer
- Help:Statements, förklarar vad uttalanden är och vilka regler de följer
För ytterligare information och riktlinjer, läs:
- Bybrunnen, för att diskutera alla aspekter av Wikidata
- Wikidata:Glossary, ordboken över termer som används här och på andra hjälpsidor
- Help:FAQ, vanliga frågor ställda och besvarade av Wikidatas gemenskap
- Help:Contents, hjälpportalen med all dokumentation som finns tillgänglig för Wikidata