Cikkünk írásakor még nincs huszonnégy órája, hogy a Vezessen megjelent az alábbi látható, nyálcsorgató összeállítás, amiben minden idők öt legerősebb kézi váltós típusát gyűjtöttük össze.

Nos, ez a lista ezennel érvényét vesztette, hiszen a Hennessey, amely eddig is csúcstartóként állt a rangsor élén, elkészítette aktuális csúcsmodelljének, a Venom F5-ösnek a manuális kivitelét.

Nincs ennél erősebb kézi váltós autó 2

Hogy még szebb legyen a történet, az 1842 lóerős szörnyetegnek a roadster verzióját építették át kézi váltósra. Logikus, ha belegondolunk, hiszen ezen a szinten a manuális, mechanikus kapcsolás a vezetési élményhez tesz hozzá, nem pedig a köridőt javítja.

Nincs ennél erősebb kézi váltós autó 32

Ezt annak ellenére nagy bizonyossággal ki merjük jelenteni, hogy a gyártó nem tette közzé a hatfokozatú kézi váltóval épített F5-M roadster menetdinamikai adatait.

Nincs ennél erősebb kézi váltós autó 33

Nincs is rá szükség, mert a tervezett tizenkét darabos szériának így is az összes példányát előre eladták, egyenként 2,65 millió dolláros, azaz 955 millió forintos áron, plusz szállítási költség.

Nincs ennél erősebb kézi váltós autó 34

Ez a tizenkettő autó egyébként a Venom F5 Roadster eleve meghirdetett harminc darabos gyártásából jött le, azaz nem csorbul a modell exkluzivitása. Eddig nem tudtuk, de stílusos, hogy amint egy autót megrendelnek, az ahhoz társított karosszériaszínt törlik a konfigurátorból, így valóban nem készül két egyforma Venom F5.

Nincs ennél erősebb kézi váltós autó 35

Az F5-M egyébként nem csak a nyitott alumínium kulisszában futó karral kapcsolható váltóműben tér el a félautomata erőátvitellel szerelt alapmodelltől, hanem abban a hatalmas, 140 centiméteres függőleges stabilizáló uszonyban is, amely a motornak levegőt szállító kürtőtől egészen a hátfalig húzódik.

Nincs ennél erősebb kézi váltós autó 36

 

A módosult ergonómia miatt a légbeömlő nyílásokat is áttervezték, akárcsak a teljes középkonzolt, amin a vadászgépek stílusában megformált kapcsolók emelik és süllyesztik az elektromos ablakokat.

Nem látszik, de persze a motorvezérlést is újraírták, a nyomatékleadást a módosított áttételekhez igazítva.