Loopers zijn de afgelopen jaren enorm populair geworden. Met een looper kun je indrukwekkende arrangementen en optredens helemaal in je eentje creëren. We bekijken verschillende soorten loopers en hun mogelijkheden.
Wat doet een looper eigenlijk?
Een looper neemt een signaal op met een druk op de knop en speelt deze vervolgens direct af in een lus zodra de opname is gestopt. Klinkt eenvoudig, toch? Maar hier wordt het interessant: je kunt nu over de loop heen spelen of zingen en nieuwe lagen opnemen, waardoor er een nieuwe loop ontstaat. Dit proces kun je eindeloos herhalen! Afhankelijk van het model looper kun je ook meerdere tracks opnemen en effecten toevoegen.
Een looper is bij uitstek een live-instrument. Je speelt of zingt iets, improviseert erover, verwijdert de laatste overdub, speelt iets nieuws en gaat gewoon door, terwijl het publiek luistert. Op deze manier kun je met een looper complexe arrangementen helemaal zelf maken. Afhankelijk van het model kun je buitengewoon verfijnde en uitgebreide nummers bouwen. Een looper is ook een geweldig hulpmiddel om ideeën te ontwikkelen, een extra stem aan je instrument toe te voegen in een band, of om jezelf te begeleiden en je melodie- en improvisatievaardigheden te verbeteren. Kortom, een fantastische tool op én naast het podium.
Hoe is de kunst van het loopen ontstaan?
De eerste experimenten met tape loops stammen uit de jaren 50. Toen plakten muzikanten fysiek stukjes tape aan elkaar om loops te maken. In de jaren 60 en 70 experimenteerden bands zoals The Beatles en Pink Floyd met loops op hun albums – nog steeds gebaseerd op tape. De eerste pedaal met looping en naadloze overdubs was de DigiTech PDS-8000, uitgebracht in 1985. Technisch gezien was dit echter meer een delay met een ingebouwde sampler die zijn geheugeninhoud oneindig kon herhalen. Destijds was een maximale opnametijd van ongeveer 8 seconden behoorlijk indrukwekkend, zelfs als tests in de praktijk lieten zien dat de fabrikant specificaties iets optimistisch waren.
De eerste moderne loopers, zoals we die nu kennen, kwamen rond 2001 op de markt. De RC-20 dubbelpedaal van Boss was een van de eerste. De repetitieve muziek uit de jaren 90 had een hele generatie gevormd, en loop-gebaseerde muziek was razend populair. Dankzij betaalbare digitale technologie werd het eindelijk mogelijk om compacte apparaten te ontwikkelen die in realtime loops konden opnemen en direct terug konden spelen – in hoge geluidskwaliteit en zonder een fortuin te kosten. Sindsdien is de technologie verder geëvolueerd en bieden diverse fabrikanten een breed scala aan loopers aan, van compact tot full-size, meestal bediend met je voeten.
Compacte loopers
Laten we beginnen met loopers die qua formaat vergelijkbaar zijn met een typisch effectpedaal. Hoewel deze modellen vaak op het pedalboard van gitaristen te vinden zijn, zijn ze zeker niet beperkt tot gitaarsignalen; ze werken ook goed met synthesizers, microfoons, enzovoort. Verkrijgbaar in nano- of klassieke stompbox-maten, hebben deze modellen meestal een interface met één knop.
Door eenmaal, tweemaal of enkele seconden op de schakelaar te drukken, krijg je toegang tot functies zoals starten/stoppen, opnemen, de laatste overdub ongedaan maken of de loop volledig verwijderen. Er zijn mono- en stereoloopers die tot 99 loops ondersteunen en opnametijden bieden van 5 minuten tot 13 uur. Sommige modellen, zoals de Boss RC-5, hebben ook uitstekende ingebouwde drumgeluiden en voorgeprogrammeerde ritmepatronen, zodat je meteen kunt jammen. Houd er wel rekening mee dat sommige goedkope modellen vluchtig geheugen hebben, wat betekent dat ze de loop vergeten zodra je ze uitschakelt.
Deze kleine loopers zijn niet alleen geweldig om thuis te jammen, maar ook om snel een tweede stem aan je instrument toe te voegen of over een loop van je eigen optreden op het podium te spelen. Je kunt ze ook gebruiken om eenvoudige nummers te bouwen die uit één enkele loop bestaan.
👉 Shop loopers 👈
Middelgrote loopers
De volgende stap zijn loopers met minimaal twee onafhankelijke tracks. Ze hebben ook meer knoppen en bedieningselementen voor bewerking. Sommige modellen, zoals de viertrack Sheeran Loopers Looper +, kunnen loops achterstevoren of op halve snelheid afspelen. Andere modellen, zoals de Boss RC-500 Loop Station, beschikken over ingebouwde scatter- en vinyl-effecten. Je kunt het volume van de tracks onafhankelijk regelen, en er zijn meestal meerdere ingangen, bijvoorbeeld om een microfoon en een instrument tegelijk aan te sluiten.
Meer tracks, meer mogelijkheden! Deze loopers passen nog steeds op je pedalboard, maar bieden veel meer veelzijdigheid. Je kunt de twee tracks gebruiken om nummers met twee verschillende delen te maken, zoals coupletten en refreinen. Met een beetje creativiteit kun je ook intro’s en outro’s maken. En modellen met vier tracks bieden alles wat je nodig hebt om veel complexere arrangementen te maken en je publiek te verrassen.
👉 Shop loopers 👈
High-end loopers
Wanneer loopartiesten zoals Ed Sheeran hun betoverende optredens geven, maken ze waarschijnlijk gebruik van een van de beste loopers. Deze apparaten hebben niet alleen meer tracks en ingangen, maar ook een volledige suite met ingebouwde effecten, waarmee je complexe songstructuren kunt creëren. Alles hier is gericht op de perfecte solo-uitvoering. Er zijn zelfs loopers voor experimentele muzikanten, zoals de Soma Cosmos, die je loops veranderen in complete geluidslandschappen.
Als je doel is om complexe solo-nummers live met een looper uit te voeren, eindig je uiteindelijk waarschijnlijk in deze categorie. Deze apparaten stellen je in staat om een volledige show te creëren en uit te voeren. Dankzij veel opslagruimte kun je loops van tevoren voorbereiden, zodat ze klaar zijn met een druk op de knop tijdens een optreden. Hun grotere fysieke formaat helpt om een goed overzicht te houden van wat er gebeurt. Je kunt instrumenten en microfoons tegelijkertijd aansluiten, de geluiden over meerdere tracks verdelen en je publiek verrassen met een verfijnd optreden!
👉 Shop loopers 👈
Looper-tips van een pro
U bekijkt momenteel inhoud van een plaatshouder van YouTube. Klik op de knop hieronder om de volledige inhoud te bekijken. Houd er rekening mee dat u op deze manier gegevens deelt met providers van derden.
Niemand beheerst de kunst van het loopen briljanter dan Ed Sheeran. In deze video speelt hij zijn wereldwijde hit “Bad Habits” live op het podium met alleen een looper, een keyboard, een gitaar en zijn stem. Hij begint met het neerleggen van een kickdrum en een snaredrum, beide gecreëerd door op zijn gitaar te slaan. Het publiek heeft meteen een beat om op mee te klappen. Vervolgens voegt hij een baslijn, twee gitaartracks en de synthmelodie toe. Tegen die tijd kent iedereen het nummer.
Hij heeft de looper waarschijnlijk ingesteld om 4 maten op te nemen of bestuurt deze op afstand vanaf het keyboard – let op hoe hij op de “1” van de 5e maat een toets indrukt. Voor het couplet schakelt hij de looper gewoon uit, waarna hij langzaam begint met het opnieuw opbouwen van de loop in de brug, voordat het volledige arrangement losbarst in het refrein. Let op hoe hij de loops verdeelt over de individuele tracks van de looper. Dit is zonder twijfel de beste instructievideo over live loopen!
Conclusie
Maak je geen zorgen – je hoeft niet meteen zo’n perfecte looper-gebruiker als Ed Sheeran te zijn. Er is een geschikte looper voor elke toepassing. Het hoeft niet altijd een high-end model te zijn als je vooral wilt jammen of spelen met een band. Maar als je dapper genoeg bent om alleen het podium op te gaan en een echte show neer wilt zetten, vind je ook daarvoor de juiste tool – de keuze is aan jou!
Overweeg je een looper aan te schaffen of heb je al ervaring met loopen? Heb je misschien al eens live met een looper opgetreden? Vertel het ons in een reactie!
U bekijkt momenteel inhoud van een plaatshouder van Facebook. Klik op de knop hieronder om de volledige inhoud te bekijken. Houd er rekening mee dat u op deze manier gegevens deelt met providers van derden.
Meer informatieU bekijkt momenteel inhoud van een plaatshouder van Instagram. Klik op de knop hieronder om de volledige inhoud te bekijken. Houd er rekening mee dat u op deze manier gegevens deelt met providers van derden.
Meer informatieU bekijkt momenteel inhoud van een plaatshouder van X. Klik op de knop hieronder om de volledige inhoud te bekijken. Houd er rekening mee dat u op deze manier gegevens deelt met providers van derden.
Meer informatie