Mikkelin tuomiokirkkoseurakunnan jumalanpalveluksiin on tulossa muutoksia vuoden 2025 aikana.
Kirkonmenojen muutosten taustalla ovat käytännön syyt. Ilmeisin tekijä Mikkelin keskustan alueella on Tuomiokirkon remontti, joka sulkee kirkon ovet toiminnalta toukokuussa.
Peruskorjauksen aikana Pitäjänkirkossa aletaan viettää Savilahden ja Ristimäen alueseurakuntien yhteistä jumalanpalvelusta sunnuntaisin kello 10. Pitäjänkirkossa on lisäksi iltakirkko kuukauden toisena sunnuntaina kello 17.
– Pidetty ja paikkansa vakiinnuttanut iltakirkko halutaan säilyttää, vaikka kirkonmenot ovatkin Pitäjänkirkossa aina sunnuntaiaamuisin, kertoo hallintokappalainen Henri Koskinen.
Iltakirkoissa on koettu myös kelttiläisen messun, hiljaisuuden messun ja neulemessun kaltaisia, hieman erilaisia toteutusmuotoja.
Anttolassa ja Puumalassa jumalanpalvelukset jatkuvat totutulla syklillä siten, että jumalanpalvelus on muutoin kello 10, paitsi iltakirkkoa vietetään Anttolassa kuukauden kolmantena pyhänä kello 17 ja Puumalassa kuukauden neljäntenä pyhänä kello 16.
Molemmissa alueseurakunnissa kuukauden kolmannen sunnuntain kirkonmenot toteutetaan sanajumalanpalveluksena, joissa virret säestetään urkujen sijaan kitaralla.
Jumalanpalvelusajankohdat on paras tarkistaa seurakunnan verkkosivuilta tai kirkollisista.
– Muutos on valmisteltu yhdessä aluekappalaisten kanssa, ja sen taustalla on kanttorien työvoimaresurssit, Koskinen kertoo.
– Käytäntö on osoittanut, että Puumalan ja Anttolan kanttorina toimiminen samanaikaisesti on haastavaa, ellei peräti mahdotonta. Kristiina Ukkonen jatkaakin Puumalan kanttorina, ja Anttolan jumalanpalvelusvuoro kiertää seurakunnan kanttorien kesken.
Koskisen mukaan Anttolan kirkkokuoroa tulee todennäköisesti johtamaan joku seurakunnan kanttoreista, mutta selvitystyö on vielä kesken.
Puumalassa jumalanpalvelukset järjestetään 16. maaliskuuta asti kirkon sijaan seurakuntakodilla.
Suomenniemellä jumalanpalvelusta vietetään vuoden 2025 alusta pääsääntöisesti joka toinen sunnuntai parillisilla viikoilla. Jumalanpalvelukset alkavat vuorotellen kello 10 ja kello 13.
Kun Suomenniemellä vietetään aamupalvelusta, on Ristiinassa puolestaan iltakirkko. Poikkeuksena sääntöön ovat pääsiäisen kaltaiset suuret kirkkopyhät.
– Suomenniemeläiset ovat toivoneet, että jumalanpalvelus voisi taas alkaa kello 10, ja tämä on nyt haluttu mahdollistaa ainakin kerran kuussa, Koskinen kertoo.
Kokonaisuudessaan jumalanpalvelukset kuitenkin harvenevat nykyisestä, mikä liittyy kävijämäärien kehitykseen.
– Suomenniemen messussa on käynyt tavallisena sunnuntaina keskimäärin viidestä viiteentoista osallistujaa.
– Suomenniemeläisten mahdollisuus osallistua säännöllisesti jumalanpalvelukseen ei siis merkittävästi heikkene, mutta mahdollisuus osallistua kerran kuussa kymmeneltä toivottavasti tuo lisää osallistujia, Koskinen sanoo.
Haukivuorella on vaihtelua jumalanpalvelusten pitopaikan suhteen, sillä pyhäpäiviä vietetään niin kirkolla kuin seurakuntatalolla.
Myös sen suhteen on vaihtelua, milloin jumalanpalvelusta ei vietetä. Tällöinkin pyhäpäivänä voi olla tarjolla muuta ohjelmaa, kuten konsertti.
– Erityisesti Haukivuoren, mutta myös muiden alueseurakuntien jumalanpalvelusajankohdat on parasta aina tarkistaa seurakunnan verkkosivuilta tai kirkollisista, sillä muutokset ovat mahdollisia, Koskinen muistuttaa.
– Kunkin alueen jumalanpalvelusten kokonaisuuden ja muutosten osalta valmistelua on tehty yhdessä aluekappalaisten ja heidän välityksellään myös alueneuvostojen kesken.
– Uudistuksia on pohdittu hyvässä hengessä ajatellen sekä alueellista toimintaa että koko seurakunnan kokonaisuuden toimivuutta, Koskinen lisää.