Jos jokin asia oikein pännii, tekee hyvää päästä vähän valittamaan siitä.
Meillä päin valitetaan ja purnataan marraskuussa isolla joukolla, kun ravintola Kivijalassa Rantakylässä esitetään valituskuoroteos.
Esittäjänä on mikkeliläisistä ihmisistä muodostuva Valituskuoro. Myös kappaleen sanoitus on paikallista tekoa, sillä se kasataan mikkeliläisiltä kerätyistä valituksen aiheista.
Valituskuoroprojektin mahdollistaa Suomen Kulttuurirahaston Etelä-Savon rahaston Vaikuttavaa valittamista -hanke ja toteuttaa mikkeliläinen yksinyrittäjien yhteisö Volat.
Volatin yrittäjät vastaavat esimerkiksi kappaleen säveltämisestä, sanoituksen kokoamisesta, kuorolaisten rekrytoinnista ja itse tapahtuman järjestämisestä.
Volatin 17-henkisestä yhteisöstä hankkeen parissa työskentelee kuusihenkinen tiimi. Mukana ovat muusikko ja markkinoinnin ammattilainen Saku Niilo-Rämä, laulaja ja lauluvalmentaja Pauliina Hintsanen, toimittaja ja sisällöntuottaja Elina Jäntti, palvelumuotoilija Heidi Huovinen, graafinen suunnittelija Lauri Hintsanen sekä valokuvaaja Pihla Liukkonen.
Valituskuoro on taiteilijaduon Tellervo Kalleisen ja Oliver Kochta-Kalleisen vuonna 2005 luoma yhteisöllinen teos, jonka konseptin taiteilijat ovat antaneet vapaasti kaikkien käyttöön. Valituskuoroteoksia onkin vuosien mittaan esitetty lukuisia eri puolilla maailmaa, useita Suomessakin.
Nyt on eteläsavolaisten vuoro valittaa. Valituskuoroja perustetaan Mikkelin lisäksi ensi vuoden alussa myös kolmella muulla Etelä-Savon paikkakunnalla.
– Kuntia ja tapahtumapaikkoja ei ole vielä lyöty lukkoon, mutta otamme mielellämme ehdotuksia vastaan. Toivomme yhteydenottoja asiasta kiinnostuneilta kunnilta, Volatin väki sanoo.
Valituskuoro on hyväntuulinen konsepti, jonka kautta saa konkreettisesti äänensä kuuluviin.
Päivikki Eskelinen-Rönkä
Mikkelissä valmistelut ovat pitkällä, sillä laulajien rekrytointi on jo aloitettu
Kuoroon voi liittyä mukaan kuka tahansa. Laulutaitoa ei tarvita, ei myöskään kokemusta kuorolaulamisesta tai esiintymisestä. Pelkkä innostus riittää.
– Ihanteellista olisi, jos mukaan tulisi kaikenikäistä väkeä, miehiä ja naisia, toivoo Niilo-Rämä
Koska kuoro esiintyy baariympäristössä, tulee laulajien kuitenkin olla yli 18-vuotiaita. Mitään muita vaatimuksia ei ole.
Harjoituksetkin toteutetaan matalalla kynnyksellä. Kappaletta voi treenata vaikka kotisohvalla.
– Me teemme valituslaulusta demon, jonka lähetämme kuoroon valituille. Jokainen voi sitten omaan tahtiin harjoitella laulua. Liveharjoituksia pidetään vasta juuri ennen tapahtumaa, Hintsanen sanoo.
Myös paikallisten ihmisten valituksia on alettu jo kerätä. Valituksensa voi jättää kuka vain ja myös anonyymisti. Kätevimmin valittaminen hoituu Volatin nettisivuilla, jonne on avattu valituksia varten oma lomake. Samalla sivulla voi halutessaan ilmoittautua myös kuoroon.
Valituksen aiheet voivat olla kaikkea maan ja taivaan väliltä, aina koirankakoista sähkönsiirtomaksuihin ja paikallispolitiikasta karheaan vessapaperiin.
– Hankkeen edetessä suunnitelmissa on myös tuoda Mikkeliin valitusbokseja, joihin voi jättää valituksensa paperisena, Volatin väki kertoo.
Mikkelin kuorototeutuksen loppuhuipennus on lauantaina 9. marraskuuta, kun kuoro esittää kappaleensa yleisölle. Esitys videoidaan ja ladataan Youtubeen.
Tapahtuma on kaikille avoin ja ilmainen, ja yleisöä toivotaan paikalle sankoin joukoin.
Esityksen jälkeen järjestetään paneelikeskustelu, jossa puretaan valituksen aiheita ja pohditaan Mikkelin ja Etelä-Savon hyvää tulevaisuutta.
– Keskusteluun haastetaan mukaan paikallisia aktiiveja, kuten kulttuuri- ja yhdistystoimijoita, kuntapäättäjiä ja nuorisotoimijoita, Niilo-Rämä luettelee.
Valituskuorot toteutetaan hyvässä hengessä. Tarkoitus on herättää tunteita ja ajatuksia, ei tehdä pilaa ihmisten huolenaiheista.
Huumori ja yhteisöllisyyden lujittaminen ovat kuoroteoksissa vahvasti läsnä.
– Valituskuoro on hyväntuulinen konsepti, jonka kautta saa konkreettisesti äänensä kuuluviin yhteisön tuella. Huolenaiheita meillä on ihan valtavasti, ja ne voivat helposti etäännyttää meitä toisistamme. Valituskuoro toimii toisinpäin, se lisää yhteenkuuluvuuden tunnetta, pohtii Päivikki Eskelinen-Rönkä Suomen Kulttuurirahaston Etelä-Savon rahastolta.
Mikä ottaa päähän? Mikkeliläisten valituksia kerätään osoitteessa volat.fi/valituskuoro/. Valituskuoroon voi ilmoittautua mukaan samalla sivulla.