Katalonialaisen ammattimuusikko Huss Garcésin muuttaessa Mikkeliin vuonna 2017 hän oli tullut jo kansainvälisesti tunnetuksi musiikkihistorian ensimmäisestä folkgrunge-albumista, jota myytiin kaikkiaan 32 maassa, myös Suomessa.
Hyvään liitoon lähtenyt musiikkiura oli myös yksi syy siihen, että Garcés halusi muuttaa Suomeen. Tällä hetkellä hän asuu Mikkelin keskustassa yhdessä vaimonsa Carme Rodergasin ja poikapuolensa kanssa. Garcés rakastui heti suomalaiseen kieleen ja kulttuuriin.
– Olen saanut uusia suomalaisia ystäviä ja työmahdollisuuksia. Nyt tämä on kotini ja tunnen olevani suomalainen, vaikka en ole syntynyt täällä.
Uusi levyprojekti The Nightwalker on tällä hetkellä työn alla. Albumi julkaistaan 14. joulukuuta, ja sitä voi sen jälkeen kuunnella esimerkiksi YouTubessa.
Projekti sai alkunsa, kun Suomen Kulttuurirahasto palkkasi Garcésin tekemään levyn, joka toimisi korona-ajan jälkeisenä tukena nuorille. Pandemialla on ollut nuoriin negatiivisia psykologisia vaikutuksia.
– Päätin tehdä tanssimusiikkia, vaikka tyyli ei ole mukavuusalueellani. Musiikilla voi olla merkittävä vaikutus teini-ikäisten hyvinvoinnille, sillä musiikki ja tanssi stimuloivat aivoissa dopamiinia, serotoniinia ja muita kemikaaleja, jotka säätelevät onnellisuutta.
Garcésin mielestä musiikki on lääke hermostotasolla.
– Musiikki voi rauhoittaa, lisätä itsetuntoa, rentouttaa ja antaa työkaluja vaikeiden tilanteiden kohtaamiseen. Musiikki myös lisää kurinalaisuutta ja opettaa.
– Voiko nuori mies elää ilman kulttuuria? Ei. Jos otamme kulttuurin pois nuorilta, he voivat päätyä tekemään rikoksia. Kulttuuri antaa elämään vaurautta.
Musiikkiyyliksi valikoitui soultronic, joka yhdistelee esimerkiksi Richard Wagnerin, Pjotr Tshaikovskin, Michael Nymanin, Snap-genren ja Technotronic-fuusiokonseptin musiikkityylejä.
Garcés pyrkii tekemään positiivista musiikkia, jonka mukana on helppo tanssia. Musiikkivideoiden kautta hän pyrkii myös esittämään suomalaista kulttuuria ja kieltä.
– Rakastan tätä maata, kulttuuria ja kieltä. Tuon esille positiivisia ja negatiivisia asioita, sillä täydellistä kulttuuria ei ole olemassa. Olemme kaikki ihmisiä.
Huss Garcés pyrkii opettelemaan aktiivisesti suomea, sen historiaa ja kulttuuria, sillä hän haluaa osoittaa kunnioitusta maata kohtaan.
– En ole täällä rahan takia, vaan rakkaudesta kulttuuriin, Garcés huomauttaa.
Hän ei ymmärrä politiikkaa tai ideologioita, vaan pyrkii kehittymään muusikkona ja ihmisenä tavallisen perhe-elämän kautta.
– Olen nyt adoptiosuomalainen ja tulen aina tekemään kaikkeni tehdäkseni tästä maasta entistäkin paremman nöyrän kunnioituksen kautta.
Garcés haluaa osoittaa kiitollisuuttaan teoilla, ei tyhjillä sanoilla.
– Kaikki hyvät teot, joita teet nyt, ovat osa tulevaisuuttasi. Yhteiskunta paranee hyvien tekojen kautta.