ההערכה היא כי ראש השב״כ רונן בר יודיע על פרישתו רק לאחר שתחתם עסקת החטופים במלואה. במערכת הביטחון אומרים כי השאלה אם בר יתפטר היא ברורה: "זו לא השאלה של האם, אלא מתי. רונן בר היה מהראשונים לקחת אחריות, על אף שהאחריות של שב״כ שונה במהות גם בהתרעה וגם בלחימה", אומר גורם בטחוני.
עוד הוסיף: ״במובן הרחב, בשלב הנוכחי עסקת החטופים טרם הסתיימה וראש השב״כ רונן בר הוא דמות מאוד משמעותית בה״. ההערכה כאמור כי בר יממש את האחריות שלו מיד עם החתימה על ההסכם לשחרור כלל החטופים".
כאמור, הרמטכ"ל הרצי הלוי הודיע מוקדם יותר על התפטרותו. מקביל גם מפקד פיקוד הדרום, אלוף ירון פינקלמן, הודיע לרמטכ״ל על החלטתו לסיים את תפקידו בצה״ל. "בצו מצפוני והערכים המנחים אותי החלטתי לסיים את תפקידי כמפקד פיקוד דרום ואת שירותי בצה"ל", כתב פינקלמן להלוי. הוא הוסיף "בשבעה באוקטובר נכשלתי בהגנה על הנגב המערבי ותושביו האהובים והגיבורים. כישלון זה צרוב בי לכל חיי". לפני כשבועיים הודיע גם סגן הרמטכ"ל, אלוף אמיר ברעם, על סיום תפקידו.
לפני התפטרותו הנחה הרמטכ"ל הלוי שמפקדי צה"ל אשר השתתפו בלחימה בעוטף עזה יוזמנו לתרום להשלמת התיאור העובדתי, לנצל את המסקנות ולפקוד את הלקחים הנדרשים כדי לחזק את תהליך הלמידה ולהבטיח את שלמות התחקיר. מפקדים המעוניינים להשלים את עבודת התחקור ולהשפיע על התהליך יכולים לפנות למפקד המתחקר הרלוונטי ולהביא לשיפורים נוספים בתהליך.
כידוע, מלבד ה-7 באוקטובר, מונו קצינים בכירים לתחקר גם נושאים רחבים מליל ה-6 באוקטובר שבו החלה פשיטת חמאס על יישובי העוטף: הערכות בהגנה, התפיסות בהפעלת הכוח הצבאי, המודיעין ותפקוד הזרועות השונים. באיגרת התייחס הלוי לתחקירים בנוגע למחדל ה־7 באוקטובר: "בתום התחקירים נקבל גם החלטות אישיות ונממש את האחריות על המפקדים – ממני ומטה. אין לי כל כוונה לפסוח על החלטות אישיות כשתתחדד ותתבהר בפנינו התמונה. מינוי קצינים לתפקידים אינו פריווילגיה – אלא חובה פיקודית ומבצעית. צה"ל אינו יכול להרשות לעצמו לקפוא".