Parlament opätovne zvolil Ursulu von der Leyen za predsedníčku Komisie 

Tlačová správa 
 
 

Zdieľať túto stránku: 

Ursula von der Leyen bude viesť Európsku komisiu druhé päťročné obdobie © Európska únia, 2024 – EP  

Európsky parlament 18. júla zvolil 401 hlasmi za Ursulu von der Leyen za predsedníčku Európskej komisie v tajnom hlasovaní.

Toto bude druhé funkčné obdobie Ursuly von der Leyen ako predsedníčky Komisie. Poslanci ju prvýkrát zvolili v júli 2019.

Parlament v súčasnosti pozostáva zo 719 poslancov, takže potrebná väčšina na jej znovuzvolenie bola 360 hlasov. Hlasovalo sa tajným hlasovaním prostredníctvom papierových hlasovacích lístkov. 401 poslancov hlasovalo za, 284 proti, 15 sa zdržalo hlasovania a 7 hlasovacích lístkov bolo neplatných.

Pred hlasovaním Ursula von der Leyen v diskusii s europoslancami predstavila svoje politické priority na nasledujúcich päť rokov.

Ďalší postup

Zvolená predsedníčka Komisie teraz zašle oficiálne listy hlavám štátov alebo vlád členských krajín EÚ, v ktorých ich vyzve, aby navrhli svojich kandidátov na posty európskych komisárov. Parlament po letnej prestávke zorganizuje vypočutia kandidátov v príslušných výboroch. Celé kolégium komisárov musí následne Parlament schváliť. Viac informácií je k dispozícii v informačnom materiáli pre médiá.

Súvislosti

V článku 14 Zmluvy o Európskej únii sa uvádza, že Parlament „zvolí predsedu Komisie“. Ursula von der Leyen je predsedníčkou Komisie od roku 2019 a bola vedúcou kandidátkou EPP v európskych voľbách, ktoré sa konali 6. až 9. júna.