Novozvolený Parlament potvrdzuje svoju silnú podporu Ukrajine 

Tlačová správa 
 
 

Zdieľať túto stránku: 

  • EÚ musí aktívne pracovať na udržaní medzinárodnej podpory pre Ukrajinu 
  • Podľa poslancov musí EÚ poskytovať vojenskú podporu Ukrajine tak dlho a v takej forme, ako to bude potrebné 
  • Parlament odsudzuje nedávnu návštevu maďarského premiéra Viktora Orbána v Moskve 
  • Sankcie EÚ voči Rusku a Bielorusku by mali ostať zachované a mali by sa rozšíriť 

S pokračujúcou agresiou Ruska voči Ukrajine Parlament v stredu opätovne potvrdil, že EÚ musí pokračovať v podpore Kyjeva dovtedy, kým nezvíťazí.

Uznesenie, ktoré predstavuje prvé oficiálne stanovisko novozvoleného Európskeho parlamentu k ruskej agresii na Ukrajine opätovne potvrdzuje pokračujúcu podporu poslancov pre nezávislosť, suverenitu a územnú celistvosť Ukrajiny v rámci jej medzinárodne uznaných hraníc. Vyzýva EÚ, aby zachovala a rozšírila svoju politiku sankcií voči Rusku a Bielorusku, monitorovala a preskúmala jej účinnosť a vplyv a systematicky riešila problém obchádzania sankcií spoločnosťami so sídlom v EÚ, tretími stranami a krajinami.

Skonfiškovať ruský štátny majetok zmrazený v EÚ

Poslanci Európskeho parlamentu opätovne potvrdili svoje pevné presvedčenie, že Rusko musí finančne kompenzovať škody, ktorú spôsobilo na Ukrajine, pričom vítajú nedávne snahy EÚ smerovať príjmy pochádzajúce zo zmrazených ruských aktív na podporu ukrajinského vojnového úsilia. Chcú tiež „zdravý právny režim pre konfiškáciu ruského štátneho majetku zmrazeného Európskou úniou“ (P6).

Parlament ďalej víta výsledok nedávneho summitu NATO a opätovne potvrdzuje svoj postoj, že Ukrajina je na nezvratnej ceste k členstvu v NATO. Poslanci vyzývajú EÚ a členské štáty, aby zvýšili svoju vojenskú podporu Ukrajine na tak dlho, ako to bude potrebné a v akejkoľvek forme. Vyzývajú tiež Európsku komisiu, aby navrhla dlhodobú finančnú pomoc na obnovu Ukrajiny na základe skúseností novozriadeného nástroja pre Ukrajinu.

Viktor Orbán „flagrantne porušuje zmluvy EÚ a spoločnú zahraničnú politiku“

Parlament odsudzuje ruský barbarský raketový útok na detskú nemocnicu Okhmadyt v Kyjeve a nedávnu návštevu maďarského premiéra Viktora Orbána v Ruskej federácii, v rámci ktorej nezastupoval EÚ a flagrantne porušil zmluvy a spoločnú zahraničnú politiku EÚ. V texte sa uvádza, že Maďarsko by malo za tieto kroky čeliť následkom. Vzhľadom na to, že po takzvanej „mierovej misii“ maďarského premiéra bezprostredne nasledoval útok na detskú nemocnicu, to podľa uznesenia ukazuje „irelevantnosť“ údajného Orbánovho mierového úsilia.

Hlasovanie podľa mien

Úplné znenie, ktoré bolo prijaté 495 hlasmi za, 137 bolo proti a 47 sa zdržalo hlasovania, bude k dispozícii tu (17.07.2024). Výsledky hlasovania podľa mien budú k dispozícii tu (17.07.2024).

Dodatočné informácie

Tu je (neúplný) zoznam uznesení o Ukrajine prijatých poslancami Európskeho parlamentu počas predchádzajúceho legislatívneho obdobia (2019 – 2024).