Susținerea democrației în lume 

Sudan 

Parlamentul European sprijină democrația în lume.

Sprijinul activ acordat eforturilor internaționale depuse de Uniunea Europeană pentru promovarea democrației și drepturilor omului constituie una dintre responsabilitățile principale ale Parlamentului European, prevăzută în tratatele fondatoare ale UE.

Această activitate este și în beneficiul cetățenilor UE, a căror poziție în interiorul Uniunii este mai solidă dacă lumea devine mai echitabilă și mai stabilă.

Un grup dedicat

Parlamentul European a creat un grup dedicat de deputați, care supervizează activitatea Parlamentului în domeniul democrației în afara granițelor UE.

Acest grup, care include președinții mai multor comisii competente, asigură coerența și eficacitatea eforturilor depuse de toți colegii lor în acest domeniu.

Observarea alegerilor

Deoarece alegerile contribuie la instaurarea democrației și îmbunătățesc încrederea cetățenilor în instituții, Parlamentul European este hotărât să sprijine desfășurarea unor alegeri libere și corecte.

Parlamentul participă ca observator al alegerilor din țările terțe de peste 30 de ani. Peste 170 de delegații de observare a alegerilor pe termen scurt s-au deplasat în diverse țări din lume.

Multe dintre aceste misiuni consolidează proiectele de observare pe termen lung organizate de UE și de Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa.

Când deputații se alătură acestui efort, contribuie cu cunoștințele lor despre campaniile politice și procesele electorale, derivate din experiența proprie. Acest lucru conferă credibilitate – și vizibilitate – evaluării finale.

Medierea și încurajarea dialogului

UE depune eforturi pentru a preveni conflictele, pentru a interveni atunci când crizele escaladează și pentru a sprijini pacea și democrația după încetarea conflictelor.

Deputații contribuie la acest efort

  • mediind între membrii parlamentelor străine,
  • ajutând partidele politice să prevină conflictele,
  • promovând dialogul între partide și instaurând consensul,
  • organizând evenimente internaționale axate pe mediere și prevenirea conflictelor.

Consolidarea altor parlamente

Parlamentul European oferă programe parlamentelor și parlamentarilor din întreaga lume.

Programele de sprijin se concentrează pe vecinătatea UE și pe unele țări din Africa, Asia și America Latină, precum și pe parlamentele regionale.

Programele vizează

  • consolidarea funcțiilor principale ale parlamentelor: reprezentarea cetățenilor, monitorizarea guvernelor și legiferarea,
  • reformarea instituțiilor parlamentare,
  • schimbul de bune practici parlamentare.

Parlamentul European a intrat, de asemenea, în contact cu generațiile viitoare de reprezentanți aleși.

Focus pe Europa de Sud-Est

Parlamentul European are un program specific pentru parlamentele Turciei și ale țărilor din Balcanii de Vest (Albania, Bosnia și Herțegovina, Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia și Kosovo).

Consolidarea parlamentelor naționale din regiune și încurajarea cooperării dintre ele contribuie la progresele democrației din zonă. Acest proces joacă, de asemenea, un rol în procesul de extindere a UE, pentru care este necesar ca țările care aderă la UE să aibă instituții democratice puternice.

Deputații locali și funcționarii publici beneficiază de programele Parlamentului European.