Reklama

Reklama

Most

(seriál)
  • Česko Most (viac)
Trailer
Krimi / Thriller / Mysteriózny
Švédsko / Dánsko / Nemecko, (2011–2018), 36 h 53 min (Minutáž: 57–60 min)

Tvorcovia:

Hans Rosenfeldt

Hrajú:

Sofia Helin, Kim Bodnia, Thure Lindhardt, Rafael Pettersson, Sarah Boberg, Dag Malmberg, Puk Scharbau, Lars Simonsen, Gabriel Flores Jair, Henrik Lundström (viac)
(ďalšie profesie)

Série(4) / Epizódy(38)

Na moste, medzi Dánskom a Švédskom, nájdu telo mŕtvej ženy, ktoré leží presne na hraničnej čiare. Tento kuriózny prípad spojí vyšetrovateľov dvoch krajín, empatického dobráka Martina Rohdeho za Dánsku stranu a strohú a odmeranú Sagu Norénovú za stranu Švédsku. Most je nielen dejiskom prvej vraždy sériového vraha, ale aj symbolom spojenia dvoch krajín a najmä úzkej spolupráce dvoch protikladných vyšetrovateľov, ktorí budú prípad riešiť... Na moste medzi Kodaňou a Malmo nájdu napoly prepolenú mŕtvolu muža z mestského úradu v Malmo. Prípad dostane na starosti detektívka Saga Norenová. Pri  pátraní zistí, že spodná polovica tela patrí neznámej Dánke a tak sa musí spojiť s kolegom z dánskej polície Martinom Rohdem a viesť vyšetrovanie spolu s ním. V rovnakom čase privezú do nemocnice v Kodani Gorana Soringera, ktorému majú transplantovať nové srdce. Lekári však skonštatujú, že je na operáciu veľmi slabý a srdce poskytnú inému pacientovi. Goranova manželka Charlotte ponúkne nemocnici nové cétečko , ak manželovi nájdu včas nové srdce.  Veronika trpí vo vzťahu s násilným, drogovo závislým manželom Sorenom. Sociálny pracovník Stefan Lindberg jej ponúkne  možnosť začať nový život, ak Sorena opustí. Medzičasom Saga a Martin identifikujú auto, ktorým boli telá privezené na most. Patrí novinárovi Danielovi Ferbému. (RTVS)

(viac)

Videá (4)

Trailer

Recenzie (558)

Jinny 

všetky recenzie používateľa

Bron/Broen je kriminálka, kterou v obou sériích zdobí hlavně dvě věci. Obě hlavní postavy policistů jsou daleko víc než jejich profese (opravdu hodně se dozvíme o jejich soukromí), mají zásadní charakterové vady a v případě Sagy i regulérní psychické problémy. Za druhé se tu řeší série vražd, které mají - rozhodně ve druhé řadě - hlubší společenský kontext. Tvůrci nemají problém ukázat Kodaň a Malmö v ošklivém hávu a vyprávět o nesympatických vedlejších postavách. Právě ve vedlejších postavách je asi největší vada - jejich počet a zasazení do příběhu vede k překombinovanosti a u některých si nějakou dobu počkáme, než pochopíme, proč nám o nich tvůrci v rámci ostatních příběhů vyprávějí. Pokud nezkousnete jiný jazyk než angličtinu, můžete zkusit americký remake The Bridge nebo britský remake The Tunnel, ale budete ochuzení o unikátní chladnou atmosféru a předpokládám i nemilosrdnost tvůrců vůči hlavním i vedlejším postavám. ()

Jhershaw 

všetky recenzie používateľa

První třetina až polovina pro mě byla napínavá mrazivá detektivka, ze které jsem byl nadšený a hltal každý moment a posun v ději. Zaujaly mě postavy, protikladné a přesto tvořící efektivní tým, i démonický záporák, resp. jeho promyšlený plán. Ale pak se něco zlomilo, možná se příběh moc zamotal, možná mi jen zmizelo napětí, možná se pro mě Sága čímdál víc stávala Sheldonem v sukních a já se u jejích výstupů usmíval. Závěr se snaží dohnat úvodní tempo, ale úplně se mu to imho už nepovede. První polovina 100, druhá 80, takže v průměru 90 % ()

Reklama

gudaulin 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Uznávaný dánský seriál Zločin, resp. jeho první dvě řady, mě minuly, protože jsem u nich jasně cítil překobinovanost a považoval jsem je za umělý konstrukt. Totéž se dá v podstatě říct o Mostu a přesto právě tento seriál mi nakonec přes počáteční rozpaky sednul na výbornou a s přibývajícími díly jsem si ho čím dál tím víc užíval. Ocenil jsem sociální a psychologický rozměr, stejně jako atraktivní postavy. Je to temné, nekompromisní, stále překvapující, celkově výborná práce o tom, jak jeden zahořklý člověk může svou nenávistí zničit široké okolí. Jeden z vrcholů současné televizní seriálové tvorby, který se přitom obejde bez extra velkého rozpočtu. Stačí jenom kvalitní scénáristická práce, šikovná režie a výborné herecké obsazení. Celkový dojem: 90 %. /// Právě jsem dokoukal druhou sérii a musím přiznat, že je stejně kvalitní jako ta první, uchovává si svůj osobitý styl a šikovně navazuje na předchozí vyprávění. Můžu na ni vztáhnout tudíž i stejnou výtku, že se jedná o umělý konstrukt, ale moc fajnově zpracovaný, napsaný i zrežírovaný. Prostě severská lahůdka. Po druhé sérii mám chuť dát 100 %. ()

Sarkastic 

všetky recenzie používateľa

(Viděny kompletní 4 série) Jeden z nejlepších (nejen kriminálních) seriálů vůbec, který má všechno. Napětí, poutavost, dánsko-švédskou řevnivost, seversky chladnou, depresivní atmosféru (svou roli hrají i Kodaň a Malmö…pro mě o to osobnější města, neb jsem v obou byl a některá místa viděná v seriálu osobně navštívil), naproti tomu i fungující humor (ten zajišťuje protiklad vyšetřovacího páru a pak svérázná, neempaticky nemocná ženská hrdinka oproti které si i slon v porcelánu počíná jako ohleduplná baletka), skvěle napsané a zahrané postavy, evropskou hořkost (za velkou louží by pár věcí neprošlo, ať už u diváků či producentů) a v neposlední řadě co do kvality vyrovnané 4 série. Tu a tam se najde nějaká ta muška, ale je jich minimum (od konce bych možná čekal něco malinko jiného, ale s odstupem času jsem s ním čím dál víc spokojen). Má seriálová TOP 10. „Proč se nesnažíš, aby tě lidi měli rádi?“ - „Jak to myslíš?“ - „Sama jsi ztratila sestru. Jak by ti bylo, kdyby někdo řekl, že tě neměla ráda?“ - „Však neměla.“ ()

DwayneJohnson 

všetky recenzie používateľa

Mám jednu hrozně špatnou, řekl bych až přímo hroznou vlastnost. Mám totiž rozdíváno, odhadem tak 7 seriálů a nestále přeskakuju od jednoho, ke druhému, což rozhodně nepřispívá k nějakému lepšímu filmovému prožitku. Řekl jsem si proto dost, s tím, že každý seriál zhlédnu, pokud možno, co nejdříve, v průběhu několika dní. The Bridge byl proto naprosto jasná volba, pouze 10 dílů a hlavně velmi vysoké hodnocení, tohle vše nabízelo osvěžující divácký zážitek. Po asi zhruba týdnu téhle severské podívané bych řekl, že jsem určitě udělal dobře. Most není určitě dokonalý seriál, to v žádném případě, je zde pár nelogických momentů, objektivně nejslabší pátý díl, po kterém jsem to chtěl zabalit a také na můj vkus až příliš dějových linek, nicméně tohle vše působí v porovnání se vším ostatním, jako zcela nepatrný detail. Výborná kamera, také herecký výkon hlavní dvojice a neposlední řadě velmi originální příběh o hledání jednoho vraha, kde stopy můžou vést až daleko do minulosti. V neposlední řadě bych ocenil také konec, kdo viděl, ví, o čem mluvím, takový v amerických seriálech většinou neuvidíte. Suma sumárum solidní čtyřka s tím, že snad následující sérii bude o malinký kousek lepší. Druhá série - po všech stránkách lepší pokračování. Vypilovanější, co se týká postav i vyprofilovanější, (zbozňuju tě Sago). Příběh, na rozdíl od první série s větším tahem a na bránu a hlavně opět výborně udělaný konec, vlastně dva konce a oba naprosto bez chyby. Takže abych to řekl nějak ve zkratce, některé seriály jsem měl v topce až moc dlouho a už se mi začali malinko kazit. Tak jsem jsem zvolil, čerstvou, severskou krev a je mi víc, než blaženě. ()

Galéria (541)

Zaujímavosti (14)

  • Sofia Helin (Saga Norén) získala v roce 2014 za účinkování v seriálu švédskou televizní cenu Kristallen. (Duoscop)
  • Natáčení dánsko-švédského projektu provázely drobné jazykové komplikace. Přestože jsou dánština a švédština velmi podobné jazyky, měla švédská herečka Sofia Helin (Saga Norén) na začátku natáčení problémy porozumět rozhovorům mezi dánským hercem Kimem Bodniou (Martin) a režií. Bodnia s tvůrci hovořil dánsky a velmi rychle. Helin prohlásila, že se na place cítila jako její postava, která nerozumí svému okolí. (oje)

Súvisiace novinky

Zaklínač obsadil Vesemira

Zaklínač obsadil Vesemira

29.02.2020

Kolem role Geraltova mentora v seriálovém Zaklínači se dlouhé měsíce točily nejrůznější spekulace. Zaprvé tu byl Mark Hamill, favorit mezi fanoušky, který se na sociálních sítích sám vyjadřoval… (viac)

Reklama

Reklama