Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Autoři komedie Na samotě u lesa, Zdeněk Svěrák a Ladislav Smoljak, humornou formou popisují různé typy tzv. chalupářů. Většinu postav napsali přímo pro jejich představitele, mezi nimiž vyniká především Josef Kemr v roli dědy Komárka. Manželé Lavičkovi, půvabně ztvárnění Danielou Kolářovou a Zdeňkem Svěrákem, jsou sváděni touhou po získání chalupy dědy Komárka, kterou však majitel, jak se zdá, jen tak neopustí. Vše nakonec vyřeší jejich děti, které si starého Komárka zamilují a začnou ho považovat za svého skutečného dědu. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (818)

Eddard 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších snímků na téma měšťáci jedou na venkov a další důkaz geniálního scénáristického talentu dua Svěrák+Smoljak. Zde navíc umocněn Menzlovou režií a rozkošným výkonem Pepy Kemra - na ten se orpavdu nezapomíná. Spousta dobrých hlášek, roztomilých postaviček, výborně odpozorovaných ze života a prosluněná atmosféra prázdnin strávených na samotě u lesa... Duch filmu je zkondezovaný v hlášce "Ale je tady krásně." Jednak film opravdu krásný je, jednak vystihuje fascinaci měšťáků, kteří venkovu nerozumí, ale nějak cítí potřebu, něco takového říkat, aby dokázali, že ho umí ocenit... Přesto řadím Samotu až za méně známý Kulový blesk... 90% ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Na rozdiel od všetkých tých rozprávok, ktoré sa snažia do divákov nasilu tlačiť vianočnú atmosféru mi táto komediálna klasika nelezie krkom. Práve naopak. Aj pri x-tom pozretí som sa znova bavil na hlúposti a naivite ľudí z mesta, ktorí chcú využiť chudákov starých dedinčanov, ale nakoniec sa to obráti proti nim. Všetky tie vedľajšie figúrky sú dokonale načrtnuté ale najlepší je samozrejme Kemr ako sympatický dedko a Svěrák, ktorý je tak dokonale vo všetkom úplne mimo. Hlášky ani nebudem citovať. Je ich tu neúrekom. Takže za mňa stará dobrá česká komediálna klasika. 10/10. ()

Reklama

petaspur 

všechny recenze uživatele

Pražské rodině Lavičkových se zachtělo plného prožívání velkého módního hitu socialismu - víkendového chalupaření. Díky tomu vyrážejí na místa, kde slovo panelák působí cizokrajným exotičnem a potkávají spoustu neskutečných postav. Kromě mudrujícího dědy Komárka určitě zaujme pan Lorenc, stavějící domy v sedě za pozorného sledování matné láhve se zrzavým obsahem nebo "dobrácký" Kokeš radostně terorizující své přestárlé spolubydlící. Ale svérázných vesničanů je jich mnohem víc: "To máte ............" ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Na samotě u lese mě sice nedostává do kolen a nepřivádí do křečí od smíchu jako mnohé zdejší uživatele, přesto musím ocenit brilantně napsaný scénář s množstvím nezapomenutelných replik, které se staly nesmrtelnými, a vedle toho skvěle zahranou postavu dědy Komárka, "znalce počasí a blech". Do jisté míry mě neskutečně štvaly postavy dětí, které mi přišly neuvěřitelně hloupé a otravné, na druhou stranu mě bavili pan Lorenc či houkající a vyprávějící Radim. Tak či onak jde o jednu z našich nejznámějších humorných klasik na poli československého filmu 70. let, která s grácií odolává zubu času. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

70% ,,Rano nas budi deda cirkularem a v noci hra na housle, takhle jsem si dovolenou nepredstavovala". Prijemna ceska rodinna komedia, ktora mi sprijemnila dnesne popoludnie. Skoda len, ze oficialny text distributora mi kompletne prezradil cely film az po zaverecne titulky. Cakal som, ze je to len do polovice filmu a ze pani Lavičková v podani Daniely Kolářovej vybuchne od zlosti, ked uvidi dedka zase na chalupe zdraveho ako rybicku. Ale nevadi, je tu spusta klasickych komickych dialogov, ktore stoja za to a preto mam rad Zdeňka Svěráka. ______ Josef Kemr - (Komárek) +++ Zdeněk Svěrák - (Lavička) +++ Daniela Kolářová - (Lavičková) +++ Marta Hradílková - (Zuzana) +++ Martin Hradílek - (Petr) +++ Ladislav Smoljak - (Zvon) +++ Naďa Urbánková - (Zvonová) +++ Jan Tříska - (Dr. Houdek) +++ Zdeněk Blažek - (Hruška) +++ František Řehák - (Lorenc) +++ Václav Trégl - (Vondruška) +++ Hudba: Jiří Šust +++ ()

Galerie (10)

Zajímavosti (64)

  • Komunisté nechtěli Jiřímu Menzelovi povolit, aby do hlavní role obsadil Josefa Kemra, protože byl hluboce věřící a netajil se tím. Menzel si nakonec jeho účast prosadil s tím, že nikdo jiný neumí zacházet s kosou a postava dědy Komárka ve filmu seče trávu. (henrycruel)
  • V okamžiku, kdy vjede zedník Lorenc (František Řehák) na kolečkovém křesle do stohu slámy, je vidět ruka, kterou asistent vyhodil hrst slámy do vzduchu. (pávek)

Související novinky

Jan Tříska (1936 - 2017)

Jan Tříska (1936 - 2017)

25.09.2017

Po nešťastném pádu z Karlova mostu zemřel ve věku osmdesáti let herec Jan Tříska, celoživotní oblíbený představitel shakespearovských rolí. Jeho touha stát se tanečníkem vzala za své, když mladého… (více)

Kánon filmu 2011

Kánon filmu 2011

13.02.2012

V sobotu 21. ledna byl ukončen výběr filmů Kánonu filmu za rok 2011 a přinesl opět zajímavé výsledky. Původní prosincový termín konání výběru byl z důvodů nečekaných a smutných předvánočních událostí… (více)

Reklama

Reklama