Reklama

Reklama

Pierre Richard jako postrach reklamní agentury... Pan Guiton je ředitelem reklamní agentury Jerico, paní Glycia jeho milenkou. Pierre Malaquet je synem paní Glycie. Pierre nemá štěstí ani v lásce, ani v zaměstnání. Jediné, co mu nechybí, je jeho přesvědčení o vlastním talentu, který může nejlépe uplatnit právě v reklamní agentuře. Protože pan Guiton nemůže odolat přání své přítelkyně Glycie, přijme tohoto talentovaného muže do své agentury. Netuší, co rozpoutal a jak blízko má jeho kvetoucí podnik ke krachu. Pierre Malaquet není zlý, je jen trochu… Roztržitý. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 2

Recenze (147)

Pink.Panther 

všechny recenze uživatele

První autorský a vlastně první důležitý film pro Richarda a hned velký hit a jeden z nejpopulárnějších filmů roku 1970. PR se na scénáři jen spolupodílel a tento nemá ucelený narativ, je to spíše sbírka volně propojených komických eskapád v duchu Bustera Keatona a němé éry komedie. Do 70. let transformovaná postava Pierre Malaqueta je mnohem lidštější a sympatičtější než třeba britský Mr. Bean., což je osobnostní rys který Richardovi-komikovi zůstal až do poloviny 80. let., kdy doba příznivá pro nevulgární grotesku náhle skončila. Nadčasová kvalita ale zůstává. 70% ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Chvílemi typický Pierre Richard - tentokrát v roli protěžovaného roztržitého pracovníka reklamní agentury, chvílemi jako by scéna z baletu nebo Freda Astaira, pak zase ne zcela povedené vykrádání gagů z němých grotesek, no a chvílemi nuda - zvláště při mimoňských monolozích roztržitého Malaqueta. Prostě dobrý ale zdaleka ne dokonalý režijní režijní debut Pierre Richarda. Několikrát jsem ovšem vybouchnul smíchy - např. při scéně srážky slepce s Malaquetem, který mu omylem vzal bílou hůl. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=irD3EREeH0I ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

"Mé begónie! Můj pes! Mé dítě!" - "Tvé srdce." Naprostá klasika. Nevím, co pochválit dříve, ale nejkouzelnější ze všeho jsou pro mě momenty, kdy se ve filmu sejde roztržitý hlavní hrdina (na kterého jsme si do té doby už docela zvykli) s jiným podobně "postiženým" člověkem a vypukne něco opravdu hrozně vtipného a vtipně hrozného. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Film, kterým Pierre Richard definoval sám sebe a celou řadu dalších filmů a rolí, které točí v podstatě dodnes. Všechny základní ingredience, včetně Pierrova výrazného obleku, Bernarda Bliera a několika šarmantních slečinek a dam, jsou na místě. De facto ovšem stačí vidět úvodní sekvenci na křižovatce a víte o Pierrovi vše. I to, že je posledním moderním nositelem klasické grotesky na úkor všeho. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Z filmového hlediska to není dokonalý kousek, protože Pierre Richard se na něm režii teprve učil, zato filmových nápadů měl tehdy určitě víc než v druhé polovině své kariéry, takže Roztržitý přímo kypí energií a vtipu má na rozdávání, podobně jako tvorba mladého Woody Allena. Reklamní spoty jsou téměř dokonalou ukázkou parodie konzumního stylu (obzvášť rád mám ten s poslední cigaretkou). Celkový dojem: 75 %. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (6)

  • Když Pierre Malaquet (Pierre Richard) ve výtahu potká Lisu (Marie-Christine Barrault), sdělí mu, že pan Guiton (Bernard Blier) má kancelář ve druhém patře. Richard se ve své roztržitosti dostane až do sklepa, kde mu technik říká, že Guiton má kancelář v patře třetím. (Dvojirakri)
  • Během titulků na začátku a na konci filmu se písmeno „I“ pohybuje přes obrazovku jako kreslená postavička tak, aby doplnil mnoho slov, kde toto písmeno chybí. (aniiicka)
  • Úvod filmu na rušné křižovatce se odehrává na Place d'Iéna ve čtvrti Chaillot (náměstí pojmenováno podle německého města Jena, u kterého v roce 1806 Napoleon porazil pruskou armádu). [Zdroj: filmovamista.cz] (aniiicka)

Reklama

Reklama