Gençlerin sorunlarını siyasete taşımayı vadeden Hürriyet Partisi nasıl kuruldu, yol haritası ne?
- Yazan, Hilken Doğaç Boran
- Unvan, BBC Türkçe
- Twitter,
21 Aralık'ta Türkiye'nin siyasi parti yelpazesine yeni bir isim katıldı.
"Hürriyet Partisi", sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımla siyasi hayata başladığını duyurdu.
Partinin Kurucular Kurulu'nun yaş ortalaması 27. Kurulun yüzde 43'ü kadınlardan oluşuyor.
Genel Başkan avukat Ali Gül, "Bir genç kuşak siyaseti yaratmayı amaçlayan" partinin kuruluş sürecini, yol haritasını ve hedeflerini BBC Türkçe'ye anlattı.
'Türkiye'yi şaşırtacağız'
21 Aralık'ta çıkışını yapan Hürriyet Partisi, genç ve kadın temsiliyetini ön planda tutuyor. En büyük vaatlerinden biriyse ülkede "uğruna politika üretilmeyen" sıradan vatandaşların gündemini, siyasetin gündemi hâline getirebilmek.
Ali Gül, partinin kuruluş evraklarını İçişleri Bakanlığı'na teslim ettiklerini ve iki hafta içinde Yargıtay nezdinde Türkiye'deki parti siciline resmi olarak ekleneceklerini söylüyor.
Gül, Hürriyet Partisi'nin çıkışını "toplumun sorunlarına çözüm bulma işi olan siyaseti yeni nesil, teknoloji tabanlı bir şekilde yapabilecek bir siyasi parti kurduk" diyerek anlatıyor ve ekliyor:
"Özellikle en uzun gecede çıktık, tarih olarak da 21 Aralık'ı bu yüzden seçtik. Evet Türkiye çok karanlıkta ama bir umut var. Türkiye'den umudu kesmeyin diyoruz biz insanlara."
Partinin seçmenle ilk buluşması, Nisan'da düzenlenecek bir tanıtım toplantısıyla olacak.
Ali Gül, bu sürece dair planlarını şöyle aktarıyor:
"Bugüne kadar Türkiye tarihinde hiç görülmemiş bir tanıtım toplantısı yapacağız. Vatandaşlara Hürriyet Partisi'nin neden kurulduğunu, bu noktaya nasıl geldiğimizi genç kuşağın gözünden bir deneyimle anlatacağız."
Gül, mevcut siyasi partilerin devasa kongre salonları tutup burada yalnızca genel başkanların ve belirli isimlerin konuştuğu toplantıları "verimsiz" bulduklarını vurguluyor.
Genç Türkler'den Hürriyet Partisi'ne
Hürriyet Partisi kurul üyelerinin tamamı, Ali Gül'ün Genel Başkanlığını yaptığı Genç Türkler adlı sosyal topluluğun bir parçası.
Gül'e göre gençler olarak ayrı bir parti kurmalarındaki en önemli faktörlerden biri, siyaset ve toplum arasında koptuğunu söyledikleri bağı onarmak:
"Dünya son 30 yılda tümüyle değişti. Bugün Türkiye'de toplum da değişti. Fakat siyaset bunun tamamen dışında kaldı. Hala 1990 model bir siyaset yapılıyor. Toplumla siyaset arasındaki bağlar da koptu."
Hürriyet Partisi genel başkanı, bu noktada mevcut siyasi partilerde finansal ve örgütsel yapısal sorunlar tespit ettiklerini ve kendi düzenlerinde bu sorunları aşacak çözümler üretmeyi hedeflediklerini vurguluyor:
"Partiler kitle örgütü diye bir model kullanıyor. Biz bunu tersine çevirdik. Çok kişiyle az iş yapmak değil, az kişiyle çok iş yaptığımız, verimliliğe dayalı bir sistem kurduk. Üç yıldır da işletiyoruz."
Hürriyet Partisi'nin temelini oluşturan Genç Türkler hareketinin temelleri Aralık 2021'e dayanıyor.
Gül, o dönem hükümet politikalarının yol açtığı ekonomik şoktan etkilendiğini ve bunun üzerine toplumsal sorunlara çözüm üretebilmek adına sosyal medya üzerinden kendisiyle benzer anlayışta olan diğer gençlerle organize olduğunu anlatıyor:
"29 yaşındayım, 15 yaşından beri siyaset takip ediyorum. Siyasetin benim gibi sıradan insanların sorunlarını çözmesini bekledim. Çok bekledim. Artık beklemiyorum."
Genç Türkler, bugün sosyal medya platformu yasaklarından deprem davalarına ve kalıcı yaz saati uygulamasına kadar birçok alanda hak savunuculuğu faaliyeti gösteren kurumlara ev sahipliği yapan bir topluluk.
Ali Gül'e Genç Türkler'in ve Hürriyet Partisi'nin Jön Türkler ile bağlantısı olup olmadığını da soruyoruz.
Siyasetçi, kendi hareketleri ve Jön Türkler arasında benzerlikler olduğuna dikkat çekiyor, ancak "bizim Jön Türklerin devamı olma gibi bir pozisyonumuz yok" diye vurguluyor:
"O zaman da dünya tümüyle değişmiş. Arkaik bir siyasetle toplumsal model var ve siz bununla karşı karşıyasınız. Bu anlamda bir kader ortaklığımız var… Çok yanlış düşünceleri var. Biz aynı hatalara düşmemeyi, tarihten ders çıkarmayı temenni ediyoruz."
Gül, hiçbir siyasi hareketin devamı olmamalarına karşın kendilerini "Atatürk ve İsmet [İnönü] Paşa'nın evlatları olarak" gördüklerini ifade ediyor.
Genç temsiliyeti
Ali Gül, Genç Türkler bünyesinden çıkan Hürriyet Partisi'nin üst yaş sınırının 44 olduğunu söylüyor.
Gül, bu kararda 1980 yılı öncesinde ve sonrasında doğan kişilerin dünya görüşleri arasındaki "dramatik farkın" yattığını ifade ediyor ve ekliyor:
"Bir yaş sınırı koyduk. Artık dünyayı daha iyi anladıkları için siyaseti gençlerin yapması gerektiğini düşünüyoruz. 44 yaşından büyükler için bir ihtiyar kolları kurmayı düşünüyoruz. Orada onların görüşlerine yer vereceğiz."
Hürriyet Partisi, gençlerin yanı sıra kadın temsiliyeti konusunda da iddialı.
Gül, şu an %43 olan kurucu kuruldaki kadın temsiliyeti oranını ilerleyen süreçte yüzde 50 ve üzerine çıkarmak istediklerini vurguluyor ve ekliyor:
"Bizde gerçekten kadın kültürünün güçlü olduğu, kadınların yönetici pozisyonunda bulunduğu bir yapı var. Mevcut siyasi organizasyonlarda bir kadının tutunması, kendi emeğiyle bir yerlere gelmesi ve kendini göstermesi hiç kolay değil. Ama burada kolay."
Siyasi duruşları ne?
Hürriyet Partisi, kendini "Hürriyetperver ve ulusçu" olarak nitelendiriyor.
Ali Gül'e bu kavramların ne anlama geldiğini ve partinin kendini siyasi yelpazede nerede konumlandırdığını sorduğumuzda şu yanıtı veriyor:
"Hürriyetperverlik bir numaralı ilkemiz. Bilerek kendimize özgürlükçü demiyoruz. Liberal değiliz çünkü. Hürriyetin çok temel bir şey olduğunu düşünüyoruz toplum için."
Gül, ikinci ilkeleri olan ulusçuluğu ise şöyle tanımlıyor:
"Ulus devletten yanayız. Türküz, Türk olmaktan memnunuz. Fakat Türklük dediğimiz şeyin, modern bir ulusun modern bir icadı olduğunu, kurgusal bir şey olduğunu düşünüyoruz. Anayasal, yurttaşlık temelinde bir ulus anlayışımız var."
Hürriyet Partisi genel başkanı, "Kimsenin etnik kökeni bizi alakadar etmiyor" diye konuşuyor ve sözlerine şöyle devam ediyor:
"Kürtlüğü, Araplığı, Çerkezliği, Arnavutluğu, tüm bunları bizim bir parçamız olarak görüyoruz. Kürtçeyi, Arapçayı dışlamıyoruz. Bunları görünce tüylerimiz diken diken olmuyor."
Hürriyet Partisi lideri, parti olarak mülteci ve sığınmacıların geri gönderilmesini desteklediklerini, ancak kendilerini "milliyetçi" olarak tanımlamadıklarını vurguluyor.
Gül'e partinin siyasi duruşunu tekrar sorduğumuzda, partinin farklı politikalarına bakan bir seçmenin "sağcı da solcu da" diyebileceğini, kendilerini tek bir kalıp ya da ideoloji altında görmediklerini söylüyor:
"Bundan 100-200 sene önce ortaya çıkan bir ideolojinin bugünü tamamen kapsaması ve bugüne tamamen yanıt üretmesinin imkansız olduğunu düşünüyoruz. Dünya o kadar değişti ki her şeyi baştan tanımlamak lazım."
Siyasetçi, gençler olarak sıfırdan bir siyasi parti kurabilmelerinin Türkiye toplumunun "dinamizmine işare ettiğini" söylüyor ve sözlerini şöyle bitiriyor:
"Ne kadar başarılı olacağımızı zaman gösterecek, ama kendi içinden böyle bir organizasyon çıkartabiliyorsa Türkiye'den ümidi kesmemek lazım."