Aktuelno 1

06.10.2024.

11:32

Pet glavnih razloga zašto folnu kiselinu treba da piju sve žene, ne samo trudnice

O folnoj kiselini najčešće se govori u vezi s trudnoćom jer pomaže razvoj fetusa, ali reč je o nutrijentu, koji većina žena treba da uzima jer je odgovoran za mnoge vitalne funkcije u telu.

Izvor: b92.net/Večernji.hr

Pet glavnih razloga zašto folnu kiselinu treba da piju sve žene, ne samo trudnice
Shuterstock/Pixel-Shot

Podeli:

Folna kiselina je sintetički oblik vitamina B9, koji naše telo ne proizvodi samo, pa moramo da ga unosimo putem hrane ili dodataka ishrani.

"S obzirom na to da je reč o vitaminu topljivom u vodi, sav višak izlučuje se iz tela kroz urin, zato bi trebalo redovno da se uzima folna kiselina" rekla je nutricioniskinja Džesika Sepel.

Zašto nam je potrebna folna kiselina?

"Folna kiselina pomaže u stvaranju crvenih krvnih zrnaca, pomažee stvaranje DNK i jača zdravlje mozga", objašnjava stručnjak za ishranu i članica Britanskeog udruženja za ishranu i medicinu Šenaz Šarif.

Dokazano je da nizak nivo folata smanjuju funkciju mozga, povećavajući rizik od demencije.

"Zato dodaci folne kiseline mogu pomoći u poboljšanju funkcije mozga, kao i smanjenju krvnog pritiska i poboljšanju cirkulacije, smanjujući rizik od srčanih bolesti i moždanog udara", navela je njena koleginica Rima Pilaj.

Prema Šarifovoj, unos dovoljne količine folne kiseline, takođe, može pomoći u prevenciji anemije ženama svih starosnih doba zbog čega bi je trebalo uzimati, bez obzira da li je reč o trudnici ili ne.


Šta folna kiselina čini za naše telo i um?

Kako navode u časopisu "Johns Hopkins medicine", folna kiselina, poput vitamina B12, pomaže u stvaranju crvenih krvnih ćelija, koje prenose kisionik po telu. Ako vašem telu nedostaje crvenih krvnih zrnaca, može se razviti anemija, što znači da vaše tkivo i organi ne dobijaju kiseonika koliko bi trebalo. To može da dovede do širih zdravstvenih problema poput slabosti, umora i dijareje.

Poboljšava rad mozga

Jedno je istraživanje pokazalo da je nedostatak folata povezan s depresijom i demencijom, kao i da utiče na raspoloženje i kognitivne i društvene funkcije. Uočeno je da nedostatak folne kiseline može da rezultira obrascem kognitivne disfunkcije koja podseća na starenje. Takođe, može uticati na raspoloženje i emocionalno zdravlje.

DNA obnova i sinteza, rast i regeneracija stanica

Folna kiselina odgovorna je za sintezu DNK, kao i za obnovu ćelija. Ovo je značajno kada je reč o oporavku. Jedna je studija pokazala da folna kiselina može da ubrza zarastanje rana.

Čuva zdravlje srca


Folna kiselina, takođe, može smanjiti krvni pritisak i poboljšati cirkualciju krvi, što naknadno može da rezultira smanjenjem učestalosti koronarne bolesti srca.

Podstiče energiju

Prema medicinskom časopisu "Mount Sinai", svi vitamini grupe B pomažu telu da pretvori hranu (ugljene hidrate) u gorivo (glukozu), koje se koristi za proizvodnju energije.

Kako uvesti folnu kiselinu u prehranu?

"Folnom kiselinom su bogati lisnato povrće, agrumi, pasulj i obogaćene žitarice. Međutim, kako biste bili sigurni da dobijate dovoljno, često se preporučuje dnevni dodatak, koji sadrži folnu kiselinu", kaže nutricionistkinja Džesika.

Ona preporučuje i žumanca, voće, mahunarke, orašaste plodove i semenke.

Koliko folne kiseline i koliko često treba uzimati?

Generalno, ako niste anemični, preporučuje se doza od 400 mikrograma dnevno. Za one s anemijom izazvanom nedostatkom folata (stariji od jedne godine), preporučena doza je pet miligrama dnevno.

Treba li neko da izbegava folnu kiselinu?

Prema NHS-u (Državna zdravstvena služba Velike Britanije), većina odraslih i dece može da uzima folnu kiselinu, ali savetuju da je ne uzimate ako ste ikada imali alergijsku reakciju na folnu kiselinu ili bilo koji drugi lek, ako imate pernicioznu anemiju (autoimuno stanje koje sprečava telo da apsorbuje vitamin B12), ako imate rak ili ako ste na bilo kojoj vrsti dijalize bubrega (hemodijaliza).

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: