De Agile Coach
De no-nonsense handleiding van Atlassian voor Agile-ontwikkeling
Onderwerpen zoeken
Ga gratis aan de slag met Jira
Versnel het unieke traject om je organisatie agile te maken en ondersteun teams om het werk dat er toe doet vooruit te helpen.
Wat is de Agile-methodologie?
De Agile-methodologie is een aanpak van projectmanagement waarbij het project in fasen wordt opgedeeld en waarbij de nadruk wordt gelegd op continue samenwerking en verbetering. Teams volgen een cyclus van plannen, uitvoeren en evalueren.
Agile onderwerpen
Scrum
In Scrum wordt een product gebouwd via een reeks iteraties met een vaste lengte die sprints worden genoemd. Agile teams beschikken hiermee over een framework voor het leveren van software in een regelmatige cadans. Ontdek hoe de scrummethodologie van invloed is op traditioneel projectmanagement.
Terwijl bij de traditionele watervalbenadering één discipline bijdraagt aan het project, waarna het 'over de muur wordt gegooid' naar de volgende bijdrager, vereist agile dat functieoverschrijdende teams samenwerken. Open communicatie, samenwerking, aanpassing en vertrouwen tussen teamleden vormen de essentie van agile. Hoewel de projectleider of producteigenaar doorgaans prioriteit geeft aan het te leveren werk, neemt het team het voortouw om te beslissen hoe het werk zal worden gedaan, waarbij het zichzelf organiseert rond gedetailleerde taken en opdrachten.
Agile wordt niet bepaald door een reeks ceremonies of specifieke ontwikkelingstechnieken. Agile is eerder een set methodologieën die blijk geven van een commitment aan strakke feedbackcycli en continue verbetering.
In het originele Agile-manifest worden geen iteraties van twee weken of een ideale teamgrootte voorgeschreven. Dit manifest bestaat simpelweg uit een aantal kernwaarden die mensen op de eerste plaats zetten. De manier waarop jij en je team vandaag de dag die waarden werkelijkheid maken - of je nu scrum volgens het boekje doet, of elementen van kanban en XP combineert - is helemaal aan jou.
Waarom kiezen voor agile?
Teams kiezen voor agile zodat ze snel kunnen reageren op veranderingen in de markt of op feedback van klanten zonder de plannen van een jaar te laten ontsporen. 'Just enough'-planning en verzending in kleine, frequente stappen betekent dat je team feedback kan verzamelen over elke wijziging en deze tegen minimale kosten kan integreren in toekomstige plannen.
Maar het gaat niet alleen om de cijfers; in de eerste plaats gaat het om mensen. Zoals beschreven in het Agile-manifest, zijn authentieke menselijke interacties belangrijker dan rigide processen. Samenwerken met klanten en teamgenoten is belangrijker dan vooraf gedefinieerde afspraken. En het leveren van een werkende oplossing voor het probleem van de klant is belangrijker dan supergedetailleerde documentatie.
Een agile team herkent zich in een gedeelde visie en brengt deze vervolgens tot leven op een manier waarvan ze weten dat die het beste is. Elk team legt normen voor kwaliteit, bruikbaarheid en volledigheid vast. De definitie van 'Voltooid' van een team bepaalt vervolgens hoe snel ze het werk zullen leveren. Hoewel het in het begin eng kan zijn, merken leidinggevenden dat wanneer ze hun vertrouwen stellen in een agile team, dat team zich meer verantwoordelijk voelt en alles in het werk stelt om aan de verwachtingen van het management te voldoen (of deze te overtreffen).
Agile gisteren, vandaag en morgen
De publicatie van het Agile-manifest in 2001 markeert de geboorte van agile als methodologie. Sindsdien zijn er veel agile frameworks ontstaan, zoals Scrum, Kanban, Lean en Extreme Programming (XP). Elk framework vertegenwoordigt op zijn eigen manier de kernprincipes van frequente iteratie, continu leren en hoge kwaliteit. Scrum en XP hebben de voorkeur van softwareontwikkelingsteams, terwijl Kanban geliefd is onder servicegerichte teams zoals IT of human resources.
Tegenwoordig combineren veel agile teams werkwijzen vanuit een paar verschillende frameworks, verrijkt met werkwijzen die uniek zijn voor het team. Sommige teams hanteren een aantal agile rituelen (zoals regelmatige stand-ups, retros, backlogs, enz.), terwijl anderen een nieuwe agile werkwijze hebben ontwikkeld (agile marketingteams die zich houden aan het Agile-marketingmanifest).
De agile teams van de toekomst zullen hun eigen effectiviteit waarderen boven het naleven van een doctrine. Openheid, vertrouwen en autonomie komen naar voren als culturele valuta voor bedrijven die de beste mensen willen aantrekken en het meeste uit hen willen halen. Dergelijke bedrijven bewijzen al dat werkwijzen per team kunnen variëren, zolang ze zich laten leiden door de juiste principes.
Atlassian over agile
De manier waarop elk team agile in de praktijk brengt, moet uniek zijn voor hun behoeften en cultuur. Er zijn dan ook geen twee teams binnen Atlassian met identieke agile werkwijzen.
Hoewel veel van onze teams hun werk organiseren in sprints, schatten in storypoints en prioriteit geven aan hun backlogs, zijn we geen die-hard beoefenaars van scrum. Of Kanban. Of wat voor methodologie dan ook. In plaats daarvan geven we elk team de autonomie om de werkwijzen te kiezen die ze het meest effectief maken. En we moedigen je aan om ook op deze manier te werk te gaan.
Als je bijvoorbeeld in een wachtrijgericht team zoals IT zit, biedt Kanban een solide basis voor je agile werkwijzen. Maar niets mag je ervan weerhouden om een paar scrumwerkwijzen te gebruiken, zoals demosessies met belanghebbenden of regelmatige retrospectives.
Cruciaal voor een juiste uitvoering van agile is het omarmen van een mindset van continue verbetering. Experimenteer met verschillende werkwijzen en voer open, eerlijke discussies erover met je team. Behoud de effectieve werkwijzen en neem afscheid van de werkwijzen die niet functioneren.
Hoe je deze site gebruikt
Omdat we geloven dat elk team zijn eigen weg naar agility moet vinden, bevat deze site geen normatieve informatie. Wat je hier wel vindt, is een no-nonsense handleiding om iteratief te werken, waarde te leveren aan je klanten en continue verbetering te omarmen. Lees de informatie, bespreek deze met je team en breng de wijzigingen aan die voor jou zinvol zijn.
You'll also find tutorials on pairing these practices with Jira, our project management tool for high-performing teams. Want to set up a kanban board? Get insights from your team's velocity report? It's all here in the tutorials.
Je bent op de goede weg. Ga zo door!
Gerelateerde resources
Ready to get started? Take this beginner's guide to scrum with Jira
Een stapsgewijze handleiding over hoe je een scrumproject kunt sturen, je backlog kunt prioriteren en in sprints kunt organiseren, scrum-ceremonies kunt uitvoeren en meer, allemaal in Jira.
Lees deze tutorialAgile projectmanagement voor softwareteams
Agile projectmanagement is een iteratieve aanpak voor het beheer van softwareontwikkelingsprojecten met de focus op doorlopende releases en feedback van klanten.
Lees dit artikel