I Norge har Oluf Rygh hovedæren for at gårdsnavnene tidlig ble systematisk utforsket. I 1878 ble han formann i en offentlig kommisjon som skulle utrede det språklige grunnlaget for en ny matrikkelutgave. Arbeidet resulterte i en grundig bearbeidelse av ca. 50 000 gårdsnavn og mange bruksnavn, utgitt i det 19 bind store verket Norske Gaardnavne (1897–1936). Med Ryghs arbeid ble veien åpnet for en systematisk utnyttelse av stedsnavnene i bosetningshistorien.
En stor del av gårdsnavnene faller sammen i klasser som har oppstått i visse tidsrom. Til den eldste gruppen hører usammensatte navn av typen Nes, Dal, Berge. Disse kan gå tilbake til tiden omkring år 0, men de kan også være yngre.
I de første hundreårene av vår tidsregning har navn på -vin, 'naturlig eng', vokst fram, for eksempel Tøyen, Bryn. Ordet var gått av bruk alt i norrøn tid. Nesten like gamle er navn på ‑heimr, for eksempel Bærum og Seim.
I folkevandringstiden ble navn på -staðir (nå -stad) og -land vanlige. Typisk for gamle staðir-navn er at mange av forleddene er personnavn, for eksempel Gjerstad, av norrønt Geirreksstaðir. Dette navneleddet er også utbredt på Island, noe som vitner om at staðir-navn har vært vanlige i Norge før og under vikingtiden.
Navn på -land er særlig tallrike i den sørlige delen av Vestlandet. Andre utbredte ord for gård eller bosted er býr/bǿr, setr, þveit, ruð. Det siste finnes i cirka 3000 navn og tilhører særlig middelalderen. Ruð-navn er mest utbredt på Østlandet. Yngre er navn i bestemt form som ‑brenna, -bråten, -kåsa, -svea, som alle betyr 'jord ryddet ved brenning'. Både disse og navn på -hagen, -stua, -vollen og flere er ofte brukt om småbruk og tidligere husmannsplasser. Øydegard, ødegård og aun er navneledd som forteller at gårder er lagt øde, særlig etter Svartedauden.
Flere hundre norske stedsnavn er knyttet til norrøn religion, for eksempel Frøysåk, Torshov, Ullensvang, Hov, mens navn som Linekra, Kvernbekken, Smiehaugen forteller om tidligere tiders arbeidsliv.
Just Qvigstad gjorde et stort arbeid for å dokumentere samiske stedsnavn i Norge. Han ga i årene 1935–1944 ut samlinger over samiske stedsnavn i Nordland, Troms og Finnmark, i tillegg til en fortegnelse over samiske stedsnavnsbetegnelser.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.