Pasteurisering er desinfektion med varmebehandling, der benyttes til at uskadeliggøre sygdomsfremkaldende mikroorganismer og til at reducere antallet af fordærvelsesbakterier, gær og skimmelsvampe i levneds- og nydelsesmidler. Metoden blev opfundet af den franske kemiker Louis Pasteur i 1864 til behandling af øl og vin, så uønskede bakterier ikke ødelagde produkterne.

Faktaboks

Etymologi
Metoden er opkaldt efter den franske kemiker og mikrobiolog Louis Pasteur (1822-1895).

Opvarmningstiden afpasses efter temperaturen: Ved højpasteurisering opvarmes der til 85-90 °C i 30 sekunder. I en pladevarmeveksler opvarmes der til 70-74 °C i 40 sekunder. Lav- eller langtidspasteurisering sker ved 63 °C med en holdetid på 30 min.

Anvendelsesområder

Pasteurisering anvendes især til flydende produkter som mælk, frugtsaft, øl og eddike, men også til visse kødprodukter som skinke. Produkterne bliver ikke sterile, og bakteriesporer påvirkes stort set ikke. Kimtalsreduktionen er størst i sure produkter, fx frugtsaft, mens visse fordærvelsesbakterier overlever i mælkeprodukter, der således har begrænset holdbarhed.

Skal mælk steriliseres, kræves der opvarmning til 110-120 °C i indtil 20 min, dvs. autoklavering. En lignende effekt opnås ved UHT-behandling (Ultra High Temperature) ved 130-150 °C i nogle få sekunder. Levnedsmidler får dog ofte en "kogt" smag ved opvarmning til så høje temperaturer.

Læs mere i Lex

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig