Agerhøns
Himalaya-skovhønen (Arborophila torqueola) er en agerhøne, som er udbredt fra det vestlige Himalaya til det nordlige Vietnam.

Agerhøns er en fællesbetegnelse for en række små og mellemstore, 16-72 cm lange hønsefugle i fasanfuglenes familie. Ud over frankoliner og stenhøns omfatter agerhønsene ca. 50 arter, hvoraf de fleste findes i Sydasien.

Det er kompakte fugle med kraftige fødder og kort robust næb. Kønnene er nogenlunde ens af udseende, og de fleste agerhøns yngler i monogame par. Som hos andre hønsefugle er størstedelen af de voksnes føde vegetabilsk, mens kyllingerne især lever af insekter og andre smådyr.

Agerhønen

I Nordeuropa findes kun en enkelt art: agerhønen (Perdix perdix). I Danmark er den blevet sjældnere i agerlandet. Således har den undergået en kraftig tilbagegang fra ca. 150.000 ynglepar i 1950’erne til omkring 5.000 i 2019, især fordi det moderne landbrug ikke passer den særlig godt. Særlig ungerne har svært ved at finde tilstrækkeligt med føde på intensivt behandlede og sprøjtede marker.

Agerhøns udsættes med henblik på jagt, og en stor del af de ca. 25.000 agerhøns, som nedlægges årligt, stammer fra udsætninger. Agerhønen er et tiltrækkende jagtobjekt, og hønsejagten har sine egne regler og traditioner.

Symbolik

Agerhøns har ikke nogen væsentlig symbolfunktion. Et par gange bruges den som sammenligning i Det Gamle Testamente, 1. Sam. 26,20: “ligesom man jager en agerhøne i bjergene” og Jer. 17,11: “Som en agerhøne, der ruger på æg, / den ikke har lagt”.

I dansk litteratur rager et eksempel op. I Martin A. Hansens titelnovelle fra samlingen Agerhønen, 1947, møder en fattig familie underet, da en agerhøne en stormnat flyver mod deres husdør og bereder dem et “Haabets Festmaaltid”. “Agerhønen blev delt, og der blev kun lidt til hver, men det er Sandhed, at den lille Fugl mættede dem alle.” Fuglen kaldes her “Markens Hemmelighed”, og tolkes af familien som et religiøst mysterium, et kristuslignende offer, nadversymbolik i helt konkret forstand.

Læs mere i Lex

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig