I løpet av januar kom de siste detaljer av juridiske og praktiske forberedelser på plass, og 1. februar 1942 ble Quisling ved en høytidelighet som fikk navnet Statsakten på Akershus, innsatt som ministerpresident i Norge. Ministerpresidenten var utstyrt med «den myndighet som tidligere tillå Kongen og Stortinget». Da grunnloven fortsatt var i kraft, måtte denne myndigheten i prinsippet ansees som midlertidig. I praksis var det nye styret på nazistisk/fascistisk vis et livsvarig førerstyre, grunnet på full sammensmelting av institusjonene fører, parti og statsapparat.
I den antinazistiske opinionen som i løpet av 1941–1942 grep om seg, og som etter at krigslykken snudde 1943 ble den fremherskende i Norge, fortonte Quisling seg imidlertid stadig som en illegitim statsleder, kanskje i enda høyere grad nå enn i aprildagene i 1940. At han førte sine forretninger fra Det kongelige Slott (nå kalt Oslo Slott) og ble bevoktet av en «førergarde» som til forveksling liknet H. M. Kongens Garde, at han utstyrte sine boliger med møbler fra offentlige institusjoner, kjørte rundt i en skuddsikker Mercedes som var en gave fra Hitler og ellers mottok generøse donasjoner fra statskassen – alt dette måtte naturligvis ansees opprørende illegitimt. Under rettssaken etter krigen (landssvikoppgjøret) rullet da også aktoratet opp et bilde av ham som en hensynsløst ærgjerrig og maktsyk person som «gjorde hva som helst for makt eller penger».
Quisling selv og hans bevegelse tenkte imidlertid ikke slik. For partiet, etter hvert med 55 000 medlemmer, dessuten titusen barne- og ungdomstilsluttede, og for de ca. 7000 unge menn som etter hans innstendige oppfordringer var beredt til å sette livet inn som frontsoldater i Sovjetunionen, var Quisling statssjefen. Han stod i spissen for et styre som ut fra tidens maktnødvendighet var dømt til å samarbeide med Tyskland, og som for å hevde Norges selvstendighet i et tyskdominert Europa måtte tilpasse seg nazismen.
Hans innerste krets var i tillegg knyttet til ham i positiv hengivenhet og så i ham et godt og personlig beskjedent menneske, kanskje et geni, eller som det ble sagt: et universalgeni, «det største siden Leonardo da Vinci». Fra denne krets av beundrere spredte førerdyrkelsen seg utover i organisasjonen. Og Quisling oppfylte forventingene. Om enn som person klosset, keitet og lite urban, virket han like fullt samlende for rekkene. Fraksjonsdannelser og partistrid forekom, enkelte partifeller og medarbeidere falt fra, men i det store og hele overlevde NS-organisasjonen krigstidens trykk forbausende intakt.
Førerrollen var rett nok sterkt begrenset av Reichskommissar Josef Terboven, som i realiteten kunne utøve veto mot Quislings lovbeslutninger, og enda mer av regjeringens status av okkupasjonsstyre, som Quisling opprinnelig hadde trodd kunne avvikles, men som i stedet ble en stadig tyngre belastning. Skylden for alle tyskernes repressive tiltak ble nødvendigvis lagt på ham; Quisling mente derfor at han ville stå sterkere i norsk opinion dersom NS-styret ble nasjonalt selvstendig. Hans kamp for dette mål ble en patetisk strid mot en overmektig motstander, for norsk selvstendighet var helt uaktuelt for Hitler av hensyn til krigføringen, og for Terboven av hensyn til okkupasjonsområdets sikkerhet. De mange skrivene Quisling sendte, og de besøkene han gjorde hos Hitler i februar 1942, april 1943, januar 1944 og for siste gang i januar 1945, endte alle like nedslående. Det eneste han oppnådde var Hitlers erklæring av september 1943 om at Norge, når krigen var over, skulle vinne suvereniteten tilbake.
Fra høsten 1943 økte presset merkbart. Quisling ble tvunget til å bekrefte sin første dødsdom, mot politimannen Gunnar Eilifsen; siden fulgte et tjuetall til. Tyskerne deporterte studentene til Tyskland, etter at jødene, offiserene og politifolkene hadde lidd samme skjebne. Om jødene visste Quisling personlig ikke annet enn hva han var blitt vist under et besøk i Polen og Ukraina i 1942, at de levde i ghettoer. Men ryktene gikk i partiet om en langt verre skjebne. Tyskerne sa ingenting, og selv spurte han ikke etter dem.
I løpet av 1944 begynte Hjemmefrontens sabotasjer, og likvideringene tiltok – ikke av tyskere, men av Quislings egne folk. Ved besøket hos Hitler i januar 1945 var pistoler til alle partitillitsmenn, 10 000 i alt, et av hans mest påtrengende ønsker. Utover våren svant håpet om at Hitler hadde et nytt og epokegjørende våpen i bakhånd. I slutten av april tok Quisling opp tanken om en overgangsavtale med Hjemmefronten for å hindre blodsutgydelse i sluttfasen. 9. mai 1945 om morgenen, dagen etter Tysklands kapitulasjon, meldte han seg etter krav fra Hjemmestyrkene for politiet ved Møllergata 19.
Kommentarer (2)
skrev Carl Emil Vogt
Faksimilen av VG for 10. april 1940 er en alvorlig feil. Denne må bort. VG fantes ikke i 1940 og forsiden er en konstruksjon.
Verdens Gang ble grunnlagt i 1945. Faksimilen kommer sannsynligvis fra en konstruert utgave som VG av og til har laget rundt historiske datoer. Tabloidpreget viser også at den ikke er autentisk, men en langt nyere konstruksjon.
svarte Ida Scott
Hei! Takk for innspill, det har du selvfølgelig helt rett i. Jeg har endra litt på bildeteksten. Vennlig hilsen Ida Scott, redaksjonen.
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.